AFC - FC Lisse met verslag

AFC weer boven de streep na thuiswinst op FC Lisse

In een doelpuntrijke wedstrijd wist AFC van concurrent FC Lisse te winnen. De basis voor deze 4-2 zege werd in de eerste helft gelegd toen The Reds zeer verdiend een 2-0 voorsprong namen. Net als een week eerder tegen Kon. HFC zakte AFC in de tweede helft behoorlijk weg en werd FC Lisse de kans geboden om terug te komen in de wedstrijd. Gelukkig leidde het veldoverwicht van de geel-blauwen dit keer alleen tot een groot aantal corners en pas later, toen AFC de wedstrijd definitief had beslist, tot enkele doelpunten. Door deze overwinning passeert AFC FC Lisse op de ranglijst en staat met nog zes wedstrijden te gaan weer boven de degradatiestreep.

Om het belang van de wedstrijd van vandaag te onderstrepen wordt het degradatieduel tegen FC Lisse integraal uitgezonden door Fox Sports. Daarom begint de wedstrijd een uur later dan gebruikelijk op ons zonovergoten sportpark. In de strijd tegen degradatie hebben beide ploegen de punten heel hard nodig. FC Lisse is de laatste tijd niet erg op dreef en zakte door de slechte resultaten steeds verder weg op de ranglijst. Met 31 punten uit 27 wedstrijden staat de ploeg van trainer Robbert de Ruiter nog maar net boven de degradatiestreep. AFC staat daar op twee punten achterstand net onder. Na de winterstop draait de ploeg van trainer André Wetzel veel beter dan daarvoor en is vanaf de laatste plaats bezig met een stevige opmars. Jammer genoeg werd afgelopen zaterdag in Haarlem van Kon. HFC verloren. Een nieuwe nederlaag kan ons eerste zich tegen deze directe concurrent niet goed permitteren. Bovendien is er na de 2-0 nederlaag eerder dit seizoen op Sportpark Ter Specke nog een appeltje te schillen met de blauw-gele formatie uit de bollenstreek die vandaag het bloemencorso in Lisse moeten missen.

Als de teams zich presenteren valt bij AFC op dat de 19 jarige Moiz da Silva een basisplaats heeft. Hij vervangt de geblesseerde Marien Willemsen als rechtsachter.  Verder zijn Mark van den Boogaart, Sam Nijpels, Rob Rietveld en Koen Bosma niet beschikbaar. Bij FC Lisse ontbreekt o.a. topscorer Rowdy van der Putten. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Pérez pakt AFC direct het initiatief en hoeven we niet lang te wachten op de beloning. Al in de zesde minuut is het raak als een diepe bal van Johan Kulhan compleet gemist wordt door Lisse-keeper Brian van der Werff en Raily Ignacio de bal vervolgens secuur in het doel schiet. Wat een start! AFC blijft in deze beginfase sterker en is vooral op het middenveld heer en meester. Toch is de volgende grote kans voor FC Lisse als Martin van Eeuwijk van dichtbij uithaalt, maar gelukkig gaat de bal via een blok van Milan Hoek naast het doel. Een belangrijke redding. AFC gaat uitdrukkelijk op zoek naar een tweede treffer, maar de aanvallen sterven vaak in schoonheid. Vooral een combinatie van de uitblinkers Johan Kulhan en Derre Kwee dwars door het midden had een beter lot verdiend. In de 29e minuut is Raily dicht bij zijn tweede doelpunt, maar een puntgave assist van Johan stuitert weg van zijn voet en de bal verdwijnt net naast het doel. Toch ligt de tweede AFC-goal er even later in na een fantastisch loopactie van Derre die een kromme bal van Johan fraai uit de lucht plukt en in één keer achter Van der Werff tikt. 2-0 en er is een 100% kans op meer als Matthijs Jesse vlak voor de keeper opduikt. In plaats van te schieten speelt Matthijs de bal af richting Raily en kan Roel de Goede nog redding brengen voor FC Lisse. De blauw-gelen kunnen zo blijven hopen op een aansluitingstreffer. Die komt er bijna, maar een kopbal van Niels Buijs verdwijnt vlak voor rust over het doel.

Het is 2-0 en de ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Op een in de rust gesproeid veld, dat mede hierdoor goed bespeelbaar is. Het is in de tweede helft uitkijken geblazen. Vorige week stonden we ook voor tegen Kon. HFC na een uitstekend gespeelde eerste helft. Die voorsprong verdween na de thee als sneeuw voor de zon. In de 46e, 50e en 62e minuut werd het ten slotte 3-1 voor de Haarlemmers door fouten in onze defensie. Dát scenario moeten we vandaag zien te voorkomen. Maar tussen wil en daad gaapt soms een grote kloof, zo ook vandaag. FC Lisse begint sterk en is dicht bij een aansluitingstreffer na een vrije trap van Boyd Stevens. De kopbal van Boyd Stevens wordt gelukkig onschadelijk gemaakt door Patrick Zonneveld. Onze jongens proberen het wel, maar de overtuiging en daadkracht van de eerste helft ontbreekt. We lopen terug en dat biedt de geel-blauwen de kans om weer helemaal terug te komen in de wedstrijd. Af en toe is er een AFC-aanval, zo ook in de 59e minuut als Moiz da Silva zijn goede debuut met een uitstekende voorzet onderstreept maar de keeper van Lisse is in de tweede helft goed bij de les. Niet veel later is het buigen of barsten. Het regent corners op het AFC-doel en met hulp van Raily Ignacio die steeds terugholt blijft onze defensie overeind. Na een actie van Matthijs aan de andere kant van het veld, die eindigt met een gevaarlijk schot voorlangs, zijn er weer aantal corners van onze gasten die onschadelijk gemaakt moet worden. Dit keer onderscheidt captain Magid Jansen zich en blijft het 2-0.

En waar je op hoopt gebeurt in de 69e minuut. Melvin Grootfaam is zijn tegenstander te snel af en wordt op de achterlijn door Niels Buys in de rug geduwd. Scheidrechter Pérez is onverbiddelijk en legt de bal op de stip. Magid plaatst zich achter de bal en streept de bal vervolgens in de bovenhoek. Volgens Dé Hurwits, speciaal voor deze wedstrijd uit Italië overgekomen, was ook Buffon kansloos geweest. De wedstrijd is met deze derde goal van AFC beslist en om dat te onderstrepen wisselt Lisse-trainer De Ruiter drie spelers. Collega André Wetzel volgt zijn voorbeeld en niet veel later maken Ilias Zaimi en Tom van den Brink hun opwachting, even later is ook Dean Huisman van de partij. Meestal gebeurt er in zo’n soort situatie niet veel meer, maar dat is vandaag anders. In de 78e minuut vliegt een voorzet van Buijs tot ieders verrassing, ook van onze keeper, hoog in de touwen en bedraagt de achtstand weer twee goals. FC Lisse gelooft er weer een beetje in en dat leidt tot drie corners én een hakbal van dichtbij die door Patrick onschadelijk wordt gemaakt. In de 92e minuut maakt Ilias Zaimi het definitief af als hij een pass van Milan Hoek achter Van der Werff schiet. Maar nog is de koek niet op. Bas Buimer, vorig seizoen nog topscorer van Swift, werkt in de 94e minuut de rebound achter onze keeper na een goed genomen vrije trap. Het is meteen de laatste actie van dit degradatieduel.

Door deze 4-2 overwinning schuift ons allereerste weer een beetje omhoog en staat nu weer net boven de degradatiestreep. De knappe zege van De Treffers op koploper Katwijk laat zien hoe belangrijk de winst op FC Lisse is. Je mag in deze fase bijna geen punt meer laten liggen. Dat doet ons eerste op dit moment dan ook niet. Kijkend naar de laatste vijf wedstrijden is AFC met vier zeges de best presterende ploeg van de Tweede Divisie. Fantastisch. Houden zo! Te beginnen aanstaande dinsdag in de thuiswedstrijd tegen HHC Hardenberg, aanvang 18.30 uur. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Moiz da Silva, Jonathan Richard, © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Milan Hoek, Johan Kulhan (’85 Dean Huisman), Derre Kwee, Matthijs Jesse (75’ Ilias Zaimi), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (75’ Tom van den Brink).

Voor veel foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: