AFC - FC Lisse 3 - 2 met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC PAKT TEGEN FC LISSE IN SLOTFASE DE VIJFDE THUISZEGE OP RIJ

In een enerverende wedstrijd heeft AFC op het nippertje gewonnen van debutant FC Lisse. The Reds waren in de eerste helft de baas op het veld maar konden de vele kansen niet verzilveren. Pal na rust kwam FC Lisse met een zondagsschot aan de leiding en was het spel op de wagen. AFC viel met man en macht aan, de ploeg uit de Bollenstreek toonde zich in het tweede bedrijf gevaarlijk op de counter. Pal voor tijd bezweek de defensie van FC Lisse onder de grote druk van de Amsterdammers die een 1-2 achterstand omzetten in een 3-2 zege. Door dit resultaat blijft AFC vijfde en heeft na 10 wedstrijden vier punten minder dan koploper Quick Boys.

Het is fantastisch voetbalweer als AFC en FC Lisse het kunstgras van sportpark Goed Genoeg onder leiding van scheidsrechter Thom Winkel betreden. Bij AFC zien we één wijziging in de basis met betrekking tot de wedstrijd in Hardenberg tegen HHC van afgelopen woensdag: Oussama Siali mag direct vanaf de start meedoen tegen zijn oude club, die hij in 2020 verliet ten faveure van AFC. Djuric Ascension begint vandaag op de bank. Joël Tillema neemt de positie aan de rechterkant over van Djuric, Oussama die van Joël op het middenveld. Bij FC Lisse zien we de gebruikelijke opstelling, inclusief de gevaarlijke spitsen Jeffrey Klijbroek en Enzo Schoo. AFC en FC Lisse staan na negen wedstrijden resp. op een vijfde en twaalfde plaats, met maar drie punten verschil. Het kan zo maar spannend worden.

Onze jongens beginnen sterk en laten de bal goed rondgaan. Gelukkig gaat de bal ook regelmatig richting het doel van de tegenstander en vanaf minuut zeven regent het kansen voor onze aanval. Een voorzet van Melvin Platje na een dieptebal van Dalian Maatsen wordt door Raily Ignacio in mooie positie over de lat geschoten. Niet veel later is Raily weer dicht bij een doelpunt na een voorzet van Joël, maar de finesse ontbreekt om de openingsgoal te kunnen laten noteren. Oussama strooit met steekballen en verplaatst met loepzuivere passes het spel. Jammer genoeg kopt hij een fraaie voorzet voor open doel van heel dichtbij niet tussen de palen maar over de lat. Het staat uiteindelijk bij rust nog steeds 0-0 en dat is beslist een klein wondertje. Er is maar één ploeg die voetbalt en dat is AFC, FC Lisse speelt erg zwak en mag van geluk spreken dat het halverwege niet met 3-0 of nog meer achter staat. Aan de andere kant laat het ook nog maar weer eens zien waar de schoen wringt bij The Reds: onze op papier zo sterke aanval maakt die reputatie dit seizoen nog niet waar, getuige ook de elf goals die gemaakt zijn in negen-en-een halve wedstrijd.

Op naar de tweede helft, hopelijk gaat het scoren nu wel lukken. Als we één minuut onderweg zijn is het zover, maar dan wel aan de andere kant. Doelpuntenmaker is Jeffrey Kllijbroek, die van buiten het strafschopgebied een afvallende bal in één keer hard en hoog in de touwen schiet. Het is even mooi als verbijsterend. Het eerste schot op doel van FC Lisse, niet eens een mogelijkheid, vliegt er zo maar onhoudbaar voor onze keeper in. 0-1, een stand om zo snel mogelijk recht te zetten. AFC drukt, krijgt corners, maar mag van geluk spreken dat onze keeper Gijs van Zetten de  alleen op hem afkomende spits Enzo Schoo weet te stuiten. Reglementair volgens de uitstekend fluitende scheidsrechter Thom Winkel, we mogen beslist van geluk spreken. Benno Nihom wisselt in de 60e minuut Guus van Weerdenburg voor Matthijs Jesse, die dit keer dus ruim een half uur de kans krijgt om zich te laten zien. De druk wordt opgevoerd op het doel van Lisse-keeper Erik Cummins en met succes. In de 61e minuut kopt Raily de bal nog op de lat, maar twee minuten later is het wél raak als een voorzet van Matthijs wordt doorgekopt door Gevero Markiet en Joël naar Raiy. Van dichtbij maakt onze topschutter zijn vierde doelpunt van het seizoen en zijn 106e goal in de Tweede Divisie. Direct na de aftrap verrast Toon Zetsloot met een schot van grote afstand onze keeper, maar de bal zeilt gelukkig net langs het AFC-doel. Een waarschuwing, die in de wind wordt geslagen door onze defensie, want in de 73e minuut klopt Björn Mussche Cody Claver op waarde en bereikt vanaf de achterlijn Jaap Zwelsloot, die niet goed gehinderd van dichtbij de bal in de touwen tikt. 1-2, wie had dat gedacht?

Nog een minuut of twintig te gaan, er is natuurlijk nog van alles mogelijk. Benno Nihom wisselt, nadat hij al eerder Kevin Visser en Matthijs  in het veld had gebracht, nog drie keer. Noa Benninga, Tim Linthorst en Kenny Teijsse vallen ook met veel verve in. Het leidt tot gevaarlijke situaties voor het doel van FC Lisse, maar meer ook niet. Melvin Platje en Splinter de Mooij missen het doel op een haar, Raily kopt in de 85e minuut voor de tweede keer op de lat na een voorzet van Matthijs. De klok tikt door en het eind van de wedstrijd komt langzamerhand in zicht. Maar dan gooit Kenny de bal weer van de zijlijn ver het strafschopgebied in en caramboleert Matthijs de bal tegendraads in de touwen. Het enthousiasme is groot aan Amsterdamse zijde, maar wordt nog veel groter als Matthijs de bal hoog voor het doel slingert, Kenny de bal bij de tweede paal terug kopt en Joël de bal van dichtbij attent in het doel tikt. 3-2, de 90 minuten zitten erop, maar de wedstrijd gaat nog zes spannende minuten door. FC Lisse probeert het nog wel, maar een geel-blauwe offensief komt niet van de grond. De beste kans in de slotfase is nog voor Raily, maar zijn schot verdwijnt na een puike voorzet van Matthijs naast het doel.

Het blijft 3-2, een verdiende zege voor AFC op basis van het veldoverwicht en alle kansen, maar het had natuurlijk ook geheel anders kunnen uitpakken. Sneu voor FC Lisse, dat heel dicht bij een overwinning was op de Zuidas. Bij AFC was Matthijs Jesse ongetwijfeld ‘the man of the match’, met zijn snelheid, gevaarlijke voorzetten en fraaie goal, maar ook Joël Tillema speelde een uitstekende wedstrijd. Hij maakte niet alleen de winnende goal maar was ook   betrokken bij veel gevaarlijke aanvallen van The Reds. Zo zien we Joël erg graag voetballen. Per saldo is de winst op FC Lisse de vijfde thuiszege op rij. We doen daardoor nog goed mee in de subtop. Het verschil met koploper Quick Boys bedraagt na tien wedstrijden vier punten. Om die achterstand te overbruggen is het nodig om ook uitwedstrijden te gaan winnen, te beginnen aanstaande zaterdag tegen de Blauwen in Spakenburg, Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg  (60’ Matthijs Jesse) , Joël Tillema, Cody Claver (77’ Noa Benninga), ©Milan Hoek (80’ Tim Linthorst), Oussama Siali (60’ Kevin Visser), Splinter de Mooij, Melvin Platje (80’Kenny Teijsse) en Raily Ignacio.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier