AFC - FC Lienden voorbeschouwing

AFC verdedigt in spannende titelrace koppositie tegen FC Lienden

Zondag aanstaande ontvangen wij FC Lienden. De club uit de Betuwe maakt een turbulent seizoen door. Door het vertrek van een aantal belangrijke spelers, waaronder Danny van den Meiracker naar IJsselmeervogels, moest trainer Hans van de Haar in augustus starten met een sterk vernieuwde selectie. In Haarlem leek er echter in de pittige openingswedstrijd tegen Kon. HFC geen vuiltje aan de lucht, want er werd met 1-2 gewonnen. Maar de resultaten daarna vielen zwaar tegen. Tot de winterstop werd nog maar één keer gewonnen (Rijnsburgse Boys), vijf keer werd gelijk gespeeld en tien keer verloren. En dat met een ploeg die met spelers als (Shuremy Felomina, kwam over van Kozakken Boys), Michiel Hemmen (FC Emmen), Maurice de Baar (RKC), Nick Hak, Jawad Bellasah en Mo Bendadi toch over de nodige kwaliteit beschikte. Toch onderaan, het zegt ook wel wat over de sterkte van de Tweede Divisie.

Geen man over boord zou je zeggen, want met nog 19 wedstrijden te gaan was er toch nog van alles mogelijk. Maar op 18 december jl. werd bekend gemaakt dat FC Lienden per direct zou stoppen met Tweede Divisie voetbal. Dit om financiële redenen. Een aantal belangrijke sponsoren trokken zich terug en er was onvoldoende perspectief om in de toekomst op een financieel gezonde manier verder te gaan. In het uitgebreide bericht werd ook de KNVB bekritiseerd vanwege de licentievoorwaarden van de Tweede Divisie en de deelname van de belofteteams. Diezelfde KNVB was ‘not amused’ over het aangekondigde vertrek van FC Lienden en werkte mee aan een initiatief van trainer van de Haar om de amateurkampioen van 2015 en 2016 in de competitie te houden. De inmiddels vertrokken spelers – o.a. keeper Jan Schimmel en Nick Hak naar TEC, Mo Bendadi (GVVV), Nathan Bijl en Maurits de Baar naar Hercules, Michel Hemmen (?), Jordi Balk (Duno) en Coen Brouwers (Gemert) – mochten worden vervangen door spelers van de Wooter Academy en de Peter Barendse Academy & Soccerschool. Maar er kwamen ook nieuwe spelers van andere clubs zoals Marlon Versteeg, gehuurd van De Graafschap, Noah Barendse (Quick Boys) Yusuf Bilen (Achilles’29), Mo Ajiach (Unitas) en Djamel Broerstra (Havant & Waterlooville) en Rafael Uiterloo (Atlantic City).

Een va-et-vient van spelers dus om FC Lienden ook na de winterstop te kunnen laten voetballen op het hoogste amateurniveau. En wie weet ook volgende seizoenen want al eerder kondigde de Betuwse club haar vertrek aan om vervolgens algeheel kampioen van Nederland te worden. Dat kampioenschap zit er dit seizoen niet meer in, alhoewel de resultaten in 2019 beslist niet minder zijn dan daarvoor. Van de tien wedstrijden werden er drie gewonnen (Jong Almere, Jong Sparta en Barendrecht), tegen VVSB werd het gelijk en zes keer werd verloren. Vorige week zaterdag was HHC Hardenberg in Lienden veel te sterk. Op Sportpark De Abdijhof werd het 0-5. Zo wie zo krijgt keeper Thom Jonkerman, de opvolger van Jan Schimmel, veel goals tegen. In tien wedstrijden moest hij 28 keer vissen. Daar staan 12 doelpunten van zijn aanval tegenover. Marlon Versteeg maakte er vier, Salim Mansouri en Guytho Mijland ieder twee, captaim Milad Intezar, Jesse van Baal en Rafael Uiterloo ieder één. Intezar, Mijland en Versteeg waren ook belangrijk bij de voorbereiding van de goals. Zij hebben in de periode na de winterstop ieder twee assists op hun naam. Al met al staat FC Lienden op een zestiende plaats met resp. twee en drie punten voorsprong op Barendrecht en VVSB. De achterstand op Scheveningen is tien punten, dus de degradatiestrijd lijkt vooral te gaan tussen Lienden, Barendrecht en VVSB. Eén ploeg degradeert rechtstreeks, twee spelen p/d wedstrijden. Dat op basis van de veronderstelling dat het Chelsea van de Betuwe volgend seizoen weer ‘gewoon’ mee doet in de Tweede Divisie.

Kijkend naar AFC doemt een geheel ander beeld op. The Reds staan na de winst op Jong Sparta en het verlies van IJsselmeervogels tegen Kon. HFC weer op kop met twee punten voorsprong op de Rooien. De spanning is ook bovenaan erg groot, want de subtop bestaande uit Katwijk, Excelsior Maassluis, Spakenburg, Kon. HFC en HHC Hardenberg  is niet ver weg. Met acht wedstrijden te gaan is nog bijzonder veel mogelijk. Neemt niet weg dat AFC op dit moment wel bovenaan staat en er ook wat betreft het doelsaldo behoorlijk bovenuit steekt. Dit met de aantekening dat het bij The Reds na de winterstop flink wat stroever loopt dan daarvoor. De cijfers spreken boekdelen. Voor de winterstop werd twaalf keer gewonnen, twee keer gelijk gespeeld en twee keer verloren, daarna vier keer gewonnen, drie keer gelijk gespeeld en drie maal verloren. De doelcijfers in 2018 waren in zestien wedstrijden 47-20 en in 2019 in tien duels 16-15. Waar die terugval in zit? Mogelijk door blessures (Tim Linthorst, Thomas van den Houten o.a.), het beter verdedigen van onze tegenstanders, die inmiddels wel weten waar het gevaar vandaan komt en/of wat minder geluk (zoals in de wedstrijd direct na de winterstop tegen IJsselmeervogels). Wie zal het zeggen. In ieder geval is Yordi Teijsse in 2019 met vier doelpunten behoorlijk op schot. Raily Ignacio, Matthijs Jesse, Kenny Teijsse en Milan Hoek maakten er ieder twee.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Als we naar de onderlinge duels kijken zien we dat de blauwwitte zebra’s nog een ruime voorsprong hebben. Van de zeventien ontmoetingen won FC Lienden negen keer, driemaal werd het gelijk en vijf keer won AFC. De uitwedstrijden gingen voor The Reds meestal verloren. De laatste winst op De Abdijhof in de afgelopen jaren dateert van 2012. Het werd toen 1-2 door scores van Ronnie Van Es en Yussuf Sarica. Maar dit seizoen is alles anders en AFC won in Lienden met 0-3. De doelpunten waren alle drie van Raily Ignacio. Op sportpark Goed Genoeg werd in het verleden meer succes behaald. Maar ook in Amsterdam hield het niet over. De laatste thuiswinst dateert van 1 september 2013 toen met 2-0 gewonnen werd door doelpunten van Tim Wulffraat. Nu gaan we als koploper opnieuw proberen de winst te behalen tegen de oud-kampioen die in vergelijking met het verleden wel veel aan kracht heeft ingeboet. Op papier een niet al te zware opdracht, zou je zeggen, maar de praktijk ziet er soms heel anders uit. Zoals we ook vorige week zondag konden vaststellen in de wedstrijd tegen Jong Sparta, dat niet in de sterkste opstelling verscheen, maar toch heel veel tegenstand bood. De 2-1 zege was op basis van het aantal kansen en het veldoverwicht verdiend, maar het had ook anders kunnen lopen. Van onderschatting kan dus beslist geen sprake zijn. Een kat in het nauw maakt rare sprongen en met spitsen als Marlon Versteeg, Frank Wiafe en Guytho Mijland is het steeds oppassen geblazen. We zien uit naar een mooie wedstrijd waarin AFC de koppositie met hopelijk veel flair en inzet verdedigt. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Oostenrijk Touringcars
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Alex Bovenkerk