AFC - FC Lienden voorbeschouwing

NA IJSELMEERVOGELS WIL AFC OOK TEGEN FC LIENDEN SCOREN

Zondag aanstaande speelt ons aller eerste tegen FC Lienden. Met een nieuwe trainer op de bank. André Wetzel vervangt na acht wedstrijden Ton du Chatinier, die na de gewonnen uitwedstrijd tegen IJsselmeervogels bekend maakte te stoppen als trainer van AFC. Wetzel ziet het als zijn taak om AFC dit seizoen in de Tweede divisie te houden. Geen eenvoudige opgave, want de  degradatieregeling is topzwaar en de concurrentie zonder meer heftig. De zonnige kant van het verhaal is dat er nog 26 wedstrijden op het programma staan en dat het aantal verliespunten van AFC niet veel verschilt met een tiental hoger geklasseerde verenigingen. Wetzel beschikt in ieder geval over meer dan voldoende ervaring, opgedaan in het betaalde én amateurvoetbal, om AFC gedurende het seizoen op een hoger plan te brengen. Daarvoor is het vooral nodig dat het team aanvallend beter gaat draaien en veel productiever wordt. Onze jongens scoorden tot nog toe vijf goals en dat is in absolute zin én vergelijkenderwijs wel heel erg weinig. Defensief ziet het er een stuk beter uit met 13 doelpunten tegen. Slechts zes clubs deden het in dit opzicht beter.    

André Wetzel treft direct een sterke tegenstander. De afgelopen jaren heeft FC Lienden zich ontwikkeld tot één van de beste amateurverenigingen van het land met kampioenschappen in 2015 en 2016. Dit seizoen doet het ‘Chelsea van de Betuwe’ het tot nog toe ook goed met een in punten gedeelde derde plaats met Kozakken Boys, overigens wel op ruime afstand van het ongenaakbare Katwijk en runner up GVVV. De laatste drie wedstrijden van het team van Hans Kraay jr. tegen Jong Sparta uit (2-2) Kon. HFC thuis (1-1) en De Treffers uit (2-2) eindigden in een gelijk spel. FC Lienden scoort ook dit seizoen makkelijk, dit ondanks het vertrek van één van de beste aanvallers van de Tweede Divisie Abderrahim Loukili naar De Dijk. Bijna de helft van alle 19 doelpunten werden gescoord door de lange centrumspits Danny van den Meiracker, die midden in het vorig seizoen overkwam van SV Spakenburg. De andere topspitsen Frank Wiafe, Mo Bendadi en de van Magreb’90 afkomstige Jawad Bellahsan zijn met resp. 0, 1 en 1 doelpunt nog niet op schot. De middenvelder Erik van Eem maakte 3 goals. Opvallend is verder dat van alle ploegen in het linker rijtje de blauwe zebra’s de meeste goals tegen kregen. Mogelijk heeft dit te maken met het vertrek van Tom van der Neut, Guido van Rijn en Mike Vreekamp naar SV Spakenburg. Anderzijds wist FC Lienden zich defensief met Kenny Elders (Achilles’29) en Emilio Samsey (Magreb’90) weer flink te versterken.

AFC boekte op 21 oktober jl. een zeer belangrijke overwinning in Spakenburg. Het enige doelpunt werd in de tweede helft gemaakt door Koen Bosma die van ruim 50 meter de keeper van IJsselmeervogels volkomen verraste met een  buitenaards schot. In deze wedstrijd verving een weer fitte keeper Patrick Zonneveld Joey Potveer, die geblesseerd uitviel en maakte Dean Huisman zijn competitiedebuut. IJsselmeervogels, dat eerder dit seizoen met 0-3 wist te winnen van FC Lienden, was dit keer niet op schot en daar profiteerde AFC optimaal van. Na vier achtereenvolgende nederlagen konden eindelijk weer eens drie punten aan het schrale totaal worden toegevoegd. Een opsteker van jewelste, die ons eerste wel kan  gebruiken in de komende zware wedstrijden tegen FC Lienden, Katwijk, Rijnsburgse Boys en De Dijk.

Te beginnen dus aanstaande zondag tegen de ploeg van Hans Kraay jr.
AFC en FC Lienden ontmoetten elkaar veertien keer in de Topklasse en Tweede divisie. De balans slaat door naar de blauw-witte zebra’s. FC Lienden won zeven keer, drie maal werd het gelijk en vier keer wist AFC te winnen. The Reds hielden slechts één punt over aan de laatste vier onderlinge wedstrijden. Afgelopen seizoen won FC Lienden op 6 maart 2017 afgetekend met 1-3 op Sportpark Goed Genoeg. Voor rust scoorden Bendadi en Daan Sutorius, na rust Van den Meiracker en Loukili.  Laten we hopen dat het dit keer geheel anders loopt en dat onlangs in Spakenburg de victorie is begonnen. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door de "Zilveren Ploeg"
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Daan Priem