AFC - FC Lienden voorbeschouwing

AFC gaat tegen versterkt FC Lienden voor een klinkend resultaat

Zondag aanstaande ontvangen wij FC Lienden, de laatste kampioen van de Zondag Topklasse. Eerder dit seizoen werd in de Betuwe met 1-1 gelijk gespeeld tegen de ploeg van Hans Kraaij jr., die na een verblijf bij JVC Cuijk en DOVO terugkeerde op het oude nest. Op 19 november jl. waren vooral de laatste vijf minuten bijzonder spannend. Eerst was het invaller Jordi van Gelderen, die met een kopbal AFC aan de leiding bracht. Pal voor tijd scoorde de van FC Oss overgekomen Wouter de Vogel de gelijkmaker. Na de wedstrijd liet Hans Kraaij weten blij te zijn met het puntje, want AFC beschikt volgens hem over een geweldige ploeg. Waarvan acte. AFC stond toen na 14 wedstrijden op een mooie derde plaats, niet ver achter Jong AZ en GVVV. FC Lienden stond op een met Spakenburg gedeelde elfde plaats, een flink eind verwijderd van de top.

Inmiddels zijn we resp. zeven (AFC) en acht (FC Lienden) verder en is het grote verschil op de ranglijst tussen beide verenigingen kleiner geworden. AFC is mede door een achterstand in wedstrijden gezakt naar een achtste plaats met 33 punten na 21 duels. FC Lienden staat met een wedstrijd meer gespeeld op een tiende plaats met 28 punten.

Vooral de resultaten na de winterstop hebben AFC en FC Lienden dichter bij elkaar gebracht. Zo verloren de Reds de afgelopen twee wedstrijden. In het vissersdorp scoorde Katwijk in de laatste minuut de enige treffer en afgelopen zondag werd de ploeg van trainer Ton du Chatinier door Jong Vitesse thuis op een historisch grote 2-6 nederlaag getrakteerd. In de eerste wedstrijd na de winterstop werd in Zeelst gelijk gespeeld tegen UNA. FC Lienden startte 2017 heel goed met een 4-1 thuiswinst op Spakenburg, waarna in Veenendaal met 2-1 werd verloren van GVVV. Uit tegen Barendrecht werd vervolgens met 2-2 gelijk gespeeld en 25 februari jl. waren de blauwe zebra’s op thuisbasis De Abdijhof een maatje te groot voor Jong Sparta dat met 3-0  werd verslagen.

De verwachting is dat FC Lienden in de komende twaalf wedstrijden nog flink zal stijgen op de ranglijst. Werden  de zebra’s vorig seizoen tussentijds versterkt met Robby Holder, die uit de WKE boedel werd opgepikt, nu werd dankbaar gebruik gemaakt van de nieuwe regel dat ook amateurverenigingen hun selectie tijdens de winterstop kunnen aanpassen door het aantrekken van spelers van andere verenigingen. De technische staf van FC Lienden zat bepaald niet stil in deze periode en contracteerde Simon van Beers, die overkwam van Achilles’29, Danny van den Meiracker van Spakenburg, Kars Vierwind van FC Oss én Frank Wiafe, die na een kort avontuur bij Fortuna Sittard terugkeert op het oude nest. Daartegen over vertrokken er maar liefst vijf spelers, waaronder de ons welbekende Mark Fennebeumer, die de tweede helft van het seizoen weer gaat spelen bij zijn oude vereniging JVC Cuijk. Al met al een geweldige kwaliteitsimpuls voor FC Lienden, dat vooral het doelpuntentotaal flink wil uitbreiden.

Weliswaar beschikte de ploeg van Hans Kraay jr. voor de winterpauze over Abderrahim Loukili die met 12 doelpunten topscorer is van de Tweede Divisie, maar de andere toppers, zoals Mo Bendadi, Mohammed Ajiach, Mike Vreekamp en de eerder genoemde Mark Fennebeumer bleven wat betreft het scoren achter op de verwachtingen. Inmiddels hebben Wiafe 4 en Van de Meiracker 3 doelpunten gemaakt na resp. 4 en 3 wedstrijden en lijkt FC Lienden tussentijds goede zaken te hebben gedaan. Ook GVVV, Spakenburg, en HHC Hardenberg trokken nieuwe spelers aan, net als de belofteteams in de Tweede Divisie. Bij elkaar een uiterst scheve situatie, waar we gelet op alle andere dictaten van de KNVB en de BVO’s, ons nog nauwelijks druk over maken. Amateurvoetbal op dit niveau is, of we het willen of niet, immers allang ter ziele, met alle uitwassen van dien.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Zijn onze jongens al bekomen van de fikse nederlaag tegen Jong Vitesse dat vooral aanvallend goed voor de dag kwam. Met een mooie mix van ervaren spelers en getalenteerde junioren. AFC speelde vooral defensief een zwakke wedstrijd, mede veroorzaakt door een aantal mutaties die door blessures noodzakelijk waren. En uiteraard wordt Melvin Grootfaam flink gemist. Zes wedstrijden schorsing voor een niet al te zware overtreding van een speler die meestal zelf zwaar geattaqueerd wordt en nooit eerder rood heeft ontvangen is niet uit te leggen. Zeker niet als je die straf legt naast de in het betaalde voetbal gehanteerde strafmaat. Ons eerste treft een ploeg in vorm, die wil voetballen en inmiddels een levensgevaarlijke voorhoede heeft. Allemaal gegevens die geen geheim zullen zijn voor Ton du Chatinier en zijn staf bij de voorbereiding op deze belangrijke wedstrijd. Hopelijk weten de spitsen het net weer te vinden en is onze verdediging dit maal doortastend genoeg om de blauwe zebra’s op afstand te houden. Op 15 maart 2015 eindigde AFC-F Lienden in 0-0 gelijk spel, vorig seizoen werd het op 21 maart 2016 1-3 door een AFC-goal van Melvin Grootfaam en goals van FC Lienden van Mike Vreekamp en Robby Holder (2x). Tijd dus dat we dit keer op eigen veld met een klinkend resultaat voor de dag komen. Succes!

MvdW