AFC - FC Lienden voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR MAXIMAAL RESULTAAT IN SLEUTELWEDSTRIJD TEGEN FC LIENDEN

Zondag aanstaande komt FC Lienden op bezoek. Een blik op de ranglijst leert dat de spanning zo langzamerhand behoorlijk oploopt. Wie mag zich aan eind van deze gedenkwaardige competitie gaan opmaken voor de Tweede dan wel Derde Divisie? Er is, met voor de meeste teams nog zeven wedstrijden te gaan, nog niets beslist. Wel staat de nieuwe koploper TEC uit Tiel, dat erg profiteerde van het wegvallen van WKE, er met 9 punten voorsprong op nummer acht HSC’21, en een wedstrijd minder gespeeld, natuurlijk erg goed voor. AFC treft TEC op 8 mei op de laatste competitiedag. Zijn de beslissingen dan al gevallen of is de inzet dan nog torenhoog? De komende zes wedstrijden zullen het leren, te beginnen dus die tegen FC Lienden. De regerend algeheel amateurkampioen van Nederland staat nu derde, twee punten voor op AFC, en een wedstrijd meer gespeeld.  Voor beide verenigingen is het zondag een sleutelwedstrijd.

FC Lienden wordt wel het Chelsea van de Betuwe genoemd. Dat heeft te maken met het blauwe tenue waarin gespeeld wordt, maar zeker ook met de prestaties. De laatste jaren timmeren de Blauwe Zebra’s behoorlijk aan de weg. Vanaf 2005 begon vanuit de Tweede Klasse onder regie van Hans Kraaij jr. de opmars naar de Hoofdklasse. In 2011 volgde met trainer Hans van de Haar de promotie naar de Topklasse en het afgelopen seizoen werd het ene succes na het andere behaald. Zo werd zaterdag kampioen Kozakken Boys twee maal verslagen in de strijd om het algeheel amateur kampioenschap en werd na winst in de finale op IJsselmeervogels de Super Cup veroverd. Nog opmerkelijker was dit succes, omdat FC Lienden vooraf aan dit geweldige seizoen had laten weten om financiële redenen het voetbal op Topklasseniveau vaarwel te zeggen. Op het laatste moment werd op dit besluit teruggekomen, met alle sportieve successen later van dien.

Uiteraard bleven bovengenoemde prestaties niet onopgemerkt en vertrokken een aantal prominente spelers van FC Lienden naar het betaalde voetbal. De technische staf zat hierna beslist niet stil en haalde maar liefst dertien nieuwe spelers naar de Betuwe, veelal uit het betaalde voetbal en de top van de Topklasse.  Van amateurvoetbal kan hier nauwelijks meer gesproken worden. Eén van de nieuwkomers is de in Amsterdam woonachtige Frank Wiafe-Danquah, die dit seizoen topscorer is voor FC Lienden met tien doelpunten. Deze begenadigde spits kwam over van Achilles’29 en speelde voorheen o.a. bij Newcastle United en Ferencvaros in Boedapest. De selectie werd onlangs nog verder uitgebreid met Cerezo Hilgen (eerder uitkomend voor Jong Volendam en OFC), Davi Lizardo (vorig seizoen actief bij Kozakken Boys) en de uit failliete boedel van WKE afkomstige Robbie Holder, die dit seizoen al twee keer tegen AFC speelde. In zijn eerste wedstrijd voor FC Lienden scoorde hij tegen OJC Rosmalen de enige goal van de wedstrijd, competitievervalsing avant  la lettre!

De resultaten van FC Lieden dit seizoen vertonen een stijgende lijn. Na een aarzelend begin  met o.a. een thuisnederlaag tegen  Magreb’90 schoof de ploeg van Hans van de Haar langzamerhand steeds verder naar boven. Na de winterstop werd vier keer gewonnen en drie maal gelijkgespeeld. Het laatste verlies was in Haarlem op 13 december 2015 tegen Kon. HFC. Mede door het faillissement van WKE, waar met 0-2  van werd verloren, staan de Blauwe Zebra’s nu op mooie promotieplaats, niet ver van koploper TEC vandaan. De Betuwe timmert dus behoorlijk aan de weg.  

Wat betreft de onderlinge resultaten ontlopen AFC en FC Lienden elkaar niet zoveel. Van de elf wedstrijden won AFC er vier, FC Lienden vijf. Twee maal werd het gelijk. De laatste wedstrijd was dit seizoen op 15 november  2015. Toen  won FC Lienden met 3-2 in een duel waarin de toss een belangrijke rol speelde. AFC won die toss en koos in de eerste helft voor storm tegen. Helaas ging de storm na de thee liggen.  Gesteund door de harde wind in de rug nam de thuisploeg op het kunstgras van Sportpark de Abdijhof een 2-0 voorsprong door doelpunten van Wiafe-Danquah. Na rust maakte aanvoerder Mike Vreeman er 3-0 van. Een treffer van Melvin Grootfaam bracht ons eerste terug in de wedstrijd, waarna Pieter Koopman in de tweede minuut van de extra tijd het tweede AFC-doelpunt liet aantekenen. In de ‘dying seconds’ was AFC nog dicht bij de gelijkmaker, maar dat stukje geschiedenis kon helaas niet geschreven worden. De vijf wedstrijden tussen AFC en FC Lienden op Sportpark Goed Genoeg leverden twee Amsterdamse zeges op, twee keer werd het 0-0 en een keer werd met 0-2 verloren. De grootste, 4-0 overwinning boekte ons eerste op  27 maart 2011. De doelpunten werden toen gemaakt door Daryl van Mieghem, Patrick Krop, Sjoerd Jens en Magid Jansen.  Op 1 september 2013 werd met 2-0 gewonnen.  Toen maakte Tim Wulffraat, die op dit moment hard werkt aan zijn rentree na een zware knieblessure, beide doelpunten.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Gelet op de stand en de resultaten van de laatste tijd ontlopen de ploegen elkaar niet zo veel. FC Lienden won afgelopen zondag de thuiswedstrijd van JVC Cuijk met 2-1 (twee keer Mo Ajiach), AFC bleef in Veldhoven tegen UNA onnodig steken op een 2-2 gelijkspel.  Opvallend zijn wel de uiteenlopende doelcijfers van AFC (37-31) en FC Lienden (28-17). The Reds scoren weliswaar meer, maar krijgen ook veel meer doelpunten tegen dan de Blauwe Zebra’s. Mogelijk voor trainer Bart Logchies en zijn team een gegeven om extra waakzaam te zijn in een ongetwijfeld zeer spannende wedstrijd die om maximale inzet en gogme vraagt. Als onze jongens dat allemaal kunnen opbrengen ligt een mooi resultaat in het verschiet. Heel veel succes!

MvdW

De pupil van de week is Johnny de Wild. Wie Johnny? Klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door Nice Teleservice, ‘altijd telefonisch bereikbaar’