AFC - FC Lienden met verslag

AFC VERDEDIGT KOPPOSITIE MET SUCCES TEGEN FC LIENDEN

In een wisselvallige wedstrijd heeft AFC met 4-1 gewonnen van FC Lienden. Ondanks een vroege goal verliep de eerste helft voor The Reds verre van gemakkelijk. In de tweede helft was de ploeg van Uli Landvreugd beter op dreef en werd het duel, mede door een rode kaart van FC Lienden, betrekkelijk eenvoudig beslist. Door deze zege voert AFC met nog zeven wedstrijden te gaan de ranglijst aan, twee punten voor op IJsselmeervogels.

Op het zonovergoten sportpark Goed Genoeg staat vandaag de wedstrijd tussen AFC en FC Lienden op het programma. Het is de enige wedstrijd op zondag in de Tweede Divisie. Een dag eerder kwamen alle andere clubs/bvo’s reeds in actie. IJsselmeervogels nam toen de koppositie van AFC weer over door een overwinning op Barendrecht, de subtoppers Kon. HFC en HHC Hardenberg bevestigden met zeges op resp. Rijnsburgse Boys en GVVV hun grote vorm van de laatste tijd. Het is dus zaak voor The Reds om vandaag te winnen en weer koploper te worden. Voor FC Lienden is de situatie geheel anders, want het Chelsea van de Betuwe is in felle strijd gewikkeld met VVSB en Barendrecht wie van de drie rechtstreeks degradeert en welke twee ploegen p/d – wedstrijden moeten spelen. Dit in een voor FC Lienden zeer turbulent seizoen dat rond de jaarwisseling al bijna geëindigd leek door financiële problemen, waardoor de ploeg van trainer Hans van de Haar zich halverwege het seizoen zou moeten terugtrekken uit de Tweede Divisie. Een initiatief van Van de Haar leidde tot een doorstart, waarbij de tussentijds vertrokken spelers deels werden vervangen door spelers van de Wooter Academy en de Peter Barendse Academy & Soccerschool. Voor een ander deel werden nieuwe spelers aangetrokken, zoals Marlon Versteeg van De Graafschap en Rafael Uiterloo (Atlantic City). Na de doorstart in 2019 zijn de resultaten van FC Lienden iets beter dan daarvoor en dat is een prestatie op zich. Voor AFC geldt een omgekeerde situatie. In 2018 wist de ploeg van Uli Landvreugd veel te winnen met hoge scores, na de winterstop verloopt het tot nog toe wat stroever. Desondanks doen The Reds nog steeds volop mee in de titelstrijd die mogelijk tot eind spannend blijft.

Als de ploegen onder aanvoering van scheidsrechter Stef Veekamp het veld betreden zien we dat bij Lienden captain Milad Intezar weer teruggekeerd is in het elftal na interlandverplichtingen met Afghanistan. Van de Haar heeft zijn ploeg, die de laatste wedstrijd met maar liefst 5-0 verloor van HHC, op vier plaatsen gewijzigd. Louis Pedro, Ayrton Statie, Shuremy Felomina én Intezar nemen de plaatsen in van Noah Barendse, Yusuf Bilen, Haris Memic en Guytho Mijland. Bij AFC, dat de laatste wedstrijd met 2-1 won van Jong Sparta, is sprake van drie wijzigingen. Derre Kwee, Jonathan Richard en Fouad Belarbi staan in de basis. Kenny Teijsse is geschorst, Cody Klaver is ziek en Matthijs Jesse begint op de bank. Op de tribune treffen we Tim Linthorst, Tom van den Brink, Thomas van den Houten en Moiz da Silva, spelers die de ruim gevulde de ziekenboeg bevolken. 

Als de wedstrijd start is het aan AFC kant vooral de vraag wie de positie van Kenny op het middenveld overneemt en wie er door de absentie van Thomas en Cody op de linksback positie belandt. Al snel wordt duidelijk dat Johan Kulhan Kenny moet doen vergeten en Jonathan aan de linkerkant staat opgesteld. Dalian Maatsen en Magid Jansen vormen net als vorige week het centrale duo achterin. Derre Kwee staat weer eens op zijn vertrouwde plek rechtsachter. Het duurt even voordat de AFC defensie getest wordt. Dat geldt niet voor de verdediging van Lienden, want na drie minuten ligt de bal er al in na een mooie actie van Melvin Grootfaamop op links. Zijn puike voorzet wordt door Yordi Teijsse in de touwen gekopt. De blauwe zebra’s schrikken zichtbaar en kleunen er hier en daar flink in. Slachtoffer is Derre Kwee die in een duel flink wordt aangepakt. Gelukkig valt de schade aan zijn neus mee. The Reds vallen aan maar geven achter nogal wat ruimte weg en daar wordt Magid in de 13e minuut uitdrukkelijk mee geconfronteerd als Salim Mansouri een diepe bal oppikt en met een droge knal Patrick Zonneveld fraai passeert. Het is 1-1 en Lienden toont zich in de minuten daarna enkele keren knap gevaarlijk. Mansouri schiet net naast en Jonathan weet op snelheid een tweede goal te verhinderen. Het is echt oppassen geblazen voor Magid cs. Aan de andere kant wordt keeper Thom Jonkerman enkele keren getest, maar erg moeilijk heeft hij het niet. AFC drukt wel, krijgt corners en een vrije trap dicht bij het doel, maar echt gevaarlijk is onze aanval, anders dan je zou verwachten na de snelle openingsgoal, niet. Er is sprake van veel balverlies aan beide kanten en er worden door Lienden heel wat overtredingen gemaakt, die, op één gele kaart na, slechts met een vrije trap worden afgedaan. Bij elkaar kan de wedstrijd tot de thee nauwelijks boeien en de op papier relatief makkelijke wedstrijd ziet er voor The Reds na de eerste helft toch zorgelijk uit.

Ongetwijfeld zal een en ander gesprekstof zijn geweest in de kleedkamer van AFC want na de rust tapt de ploeg van Uli Landvreugd uit een ander vaatje. De bal gaat wat sneller rond en Raily Ignacio begint zich wat meer met het spel te bemoeien. Daar loopt hij wel het nodige risico mee, want hij wordt regelmatig onderuit geschoffeld. Op de linker kant is Melvin weer helemaal in zijn element, maar zijn zijn voorzetten, anders dan die in de derde minuut, te hard en onzuiver. Jammer, want het zou doelpunten hebben geregend. Nu leidt een actie van Raily de 2-1 in. Hij kapt en draait om zijn tegenstander heen en de bal komt via Fouad Belarbi voor de voeten van Yordi Teijsse die met en hotse klots bal zijn tweede goal maakt en zijn 16e van het seizoen. AFC voetbalt nu weer als het een koploper betaamt maar Lienden geeft het nog niet op. Frank Wiafe en Marlon Versteeg, niet voor niets begeerd door Spakenburg, zijn dicht bij de gelijkmaker. In de 65e minuut valt het doek voor de blauwe zebra’s als Abdel Metalsi na een flinke overtreding op Raily zijn tweede gele kaart ontvangt en Lienden verder moet met 10 man. Nog in dezelfde minuut scoort Raily uit een puike voorzet van Fouad en is de wedstrijd met deze 3-1 stand gespeeld.

Maar er zijn nog wel minstens 25 minuten te gaan. Tijd om het doelsaldo wat verder op te schroeven. En als Raily in de 71e minuut met een streep zijn tweede doelpunt maakt, nummer 19 van dit seizoen, lijkt weinig een zeer hoge score nog in de weg te staan. Maar op de een of ander manier lukt het niet meer om de 4-1 stand uit te bouwen. Matthijs Jesse, ingevallen voor Melvin, is dichtbij een score, Jonathan Richard idem dito. Dat geldt zeker ook voor Fouad, maar zijn schot van dichtbij wordt door Jonkerman schitterend gestopt. Aan de andere toont Patrick Zonneveld zijn klasse door een hard afstandsschot uit de bovenhoek te tikken. Het blijft bij 4-1 en met die stand kan AFC blij zijn, want het zwakke eerste bedrijf werd gevolgd door een overtuigende tweede helft waarin onze twee topspitsen van zich lieten spreken.

Door deze zege gaat AFC IJsselmeervogels weer voorbij op de ranglijst en voert trots de Tweede Divisie aan. Op dit moment dus het beste amateurteam van ons land, maar er zijn nog zeven wedstrijden te gaan waarin nog veel kan gebeuren. Zaterdag aanstaande staat voor AFC de uitwedstrijd tegen regerend kampioen Katwijk op het programma, dat door het gelijke spel tegen Jong Almere City nu op acht punten achter staat. Maar met spelers als Marciano Mengerink, Joey Jongman en Robbert Susan blijft Katwijk een geduchte tegenstander. Een flinke uitdaging dus, maar om in de titelrace fier overeind te blijven moeten dit soort klussen ook geklaard worden. We gaan het graag zien. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Dalian Maatsen, © Magd Jansen, Jonathan Richard (76’ Vincent Weijl), Johan Kulhan, Milan Hoek (85’ Sam Nijpels), Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (82’ Matthijs Jesse).

Voor het verslag op hetamsterdamschevoetbal.nl klik hier

Voor het beeldverslag en interviews klik op AFC-TV

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier