AFC - FC Lienden 1-3

AFC buigt in tweede helft voor gevaarlijke aanval FC Lienden

AFC wacht in 2017 nog steeds op de eerste overwinning. In de vierde wedstrijd na de winterstop verloren de Reds thuis van FC Lienden. In de eerste helft, waar de vonken vanaf sprongen, waren de ploegen zeer aan elkaar gewaagd. De 1-1 ruststand weerspiegelde dat. De tweede helft was voor de blauwe zebra’s, die door enkele toptransfers tijdens de winterstop de rest van het seizoen kunnen beschikken over een levensgevaarlijke aanval. De 1-3 eindscore was dan ook verdiend. Door deze nederlaag zakt AFC naar de achtste plaats met 33 punten, nog maar zes punten verwijderd van de degradatiezone. Tijd dus dat er weer eens gewonnen wordt, bijvoorbeeld woensdag aanstaande als koploper Jong AZ op bezoek komt en komende zondag als we onze vrienden van Kon. HFC aan de Spanjaardslaan treffen.

Vandaag komt FC Lienden op bezoek, de club die dit seizoen weer getraind wordt door Hans Kraay jr. na een uitstapje bij DOVO en JVC Cuijk. Kraay heeft met zijn verschillende verenigingen in Amsterdam nog nooit gewonnen. De Dijk, Swift en AFC waren steeds te sterk of op z’n minst gelijkwaardig. Op sportpark Goed Genoeg beet hij in 2011, 2013 én 2014  met resp. 4-0, 4-2 en 3-2 steeds in het zand. Eerder dit seizoen werden de punten in Lienden gedeeld in een wedstrijd waarbij AFC de bovenliggende ploeg was. Een laat doelpunt van de inmiddels naar Duitsland vertrokken Jordi van Gelderen leek de wedstrijd te beslissen in Amsterdams voordeel, maar in de ‘dying seconds’ kwam het Chelsea van de Betuwe alsnog langszij. Kraay zal door dit alles niet helemaal gerust zijn afgereisd naar de hoofdstad, hoewel zijn ploeg het na de winterstop uitstekend doet. De goede start in 2017 wordt voor een belangrijk deel bepaald door de tussentijdse topaankopen van FC Lienden, mogelijk gemaakt door een nieuwe regel van de KNVB teneinde de verschillen tussen het betaald – en amateurvoetbal verder te minimaliseren. Frank Wiafe Danquah keerde weer terug op het oude nest, na een mislukt avontuur bij Fortuna Sittard, Danny van den Meiracker kwam over van Spakenburg, Kard Vierwind van FC Oss en Simon van Beers van Achilles’29. Wiafe en Van de Meiracker waren in de afgelopen wedstrijden voor hun nieuwe vereniging al behoorlijk succesvol met belangrijke doelpunten.

AFC is na de winterstop nog niet op dreef en dat zal zeker ook te maken hebben met het grote aantal afgelastingen, het wedstrijdritme ontbreekt. Vooral de 2-6 nederlaag van vorige week tegen Jong Vitesse was erg teleurstellend. Na het 2-2 gelijke spel in Zeelst tegen UNA en de 1-0 nederlaag tegen Katwijk in de laatste minuut werd tegen de Arnhemmers gehoopt op de eerste zege in het nieuwe jaar, maar het liep in de slotfase van de wedstrijd uit op een nederlaag met historisch hoge cijfers. Dan moet het vandaag maar tegen FC Lienden  gebeuren met een ploeg, waarin László Sándor, Guido Moelee en Edip Biberoglu in de basis starten en Daan Sutorius weer op zijn vertrouwde stek staat op het middenveld. Trainer Ton du Chatiner kan niet beschikken over Patrick Zonneveld, Jonathan Richard en Melvin Grootfaam. Ook Mark van den Boogaart is nog niet inzetbaar. Mark traint inmiddels weer wel mee en dat is heel goed nieuws. Bijzonder nieuws is ook dat de gevluchte keeper van het nationale elftal van Syrië Tarek Karboutli bij AFC mee traint. Bij FC Lienden staan drie van de vier nieuwkomers in de basis, Van Beers zit op de reservebank.

Als scheidsrechter Kooij voor het eerst gefloten heeft zitten beide ploegen er meteen direct boven op. In de felle duels worden vooral door de bezoekers nogal wat overtredingen gemaakt. En hoewel de scheidsrechter in het begin nogal wat door de vingers ziet  krijgen Wilsterman en Vreekamp in de loop van de eerste helft geel te zien. Ook Koen Bosma en Sam Nijpels ontvangen geel in het eerste bedrijf. De slag op het middenveld eindigt vooralsnog onbeslist. Aan AFC-kant loopt Johan Kulhan het vuur uit zijn sloffen, stoort waar nodig en bezorgt Koen Bosma en Daan de ruimte om iets creatiefs met de bal te doen, zover de regen en wind dat toelaten. Heel veel gevaar levert dit niet op want de defensie van FC Lienden is onze aanval meestal de baas. Edip Beberoglu en Tom van den Brink komen er niet langs en kunnen Pieter Koopman daardoor niet in stelling brengen. Aan de andere kant zijn de blauwe zebra’s ook niet in staat een gat in de AFC-muur te slaan, al is de topscorer van de Tweede Divisie Abderrahim Loukili na een door Magid Jansen geblokte voorzet van Mo Bendai met een knal niet ver over de lat dichtbij de  openingstreffer. Op dit moment na heerst Sam Nijpels in de lucht en houdt Marien Willemsen Loukili goed in bedwang. Jammer genoeg is het in de 22e minuut toch raak als de AFC-defensie de bal niet kordaat genoeg weg werkt. Een zwakke bal van Sam wordt gevolgd door een halve misser van Lászlo, die ook nog eens gehinderd wordt door Guido. Van den Meiracker profiteert handig van dit geklungel en brengt Bendadi in stelling. Diens schuiver verdwijnt in de verste hoek en het is door dit foutenfestival 0-1. Wéér achter en de toch al bewolkte hemel ziet er nog donkerder uit. Maar zie, onze jongens richten zich op en gaan direct in de aanval op zoek naar de gelijkmaker. In de 26e minuut is het zover als keeper Jan Schimmel zwak ingrijpt na een schuiver van Tom van den Brink.  De wegstuitende bal wordt door Pieter onderschept waarna Tom van dicht bij inschiet. Van der Neut keert de bal met de arm, die even later toch nog in het doel van de zebra’s verdwijnt. Maar scheidsrechter Kooij heeft al voor een penalty gefloten en hij geeft Van der Neut geel waar het misschien wel rood had moeten zijn. Een cruciaal moment in deze wedstrijd. Daan doet vervolgens waar hij heel goed in is en brengt met een goed geplaatste bal de stand van elf meter op 1-1. Een hele opluchting. Hierna dringt AFC nog aan. Koen knalt van veraf op doel, maar vindt Schimmel met een schitterende reactie op zijn weg. Een vrije trap van Koen wordt vervolgens door Schimmel volkomen gemist  en mist Tom uit deze met een schitterende omhaal het lege doel op een haar. Daar blijft het bij. In de tweede helft is er nog alle kans om de stand een nog beter aanzien te geven.

Als de spelers weer het veld  opkomen zien we dat Du Chatinier Edip heeft gewisseld voor Matthijs Jesse en dat Kraay zijn op het middenveld spelende captain Mike Vreekamp heeft plaats laten maken voor Mo Ajiach die op de rechter vleugel gaat spelen. Een aanvallende wissel dus die, zo zal later blijken, rendeert. De eerste minuten na rust zijn voor AFC en Pieter Koopman kan net niet tot scoren komen uit een mooie vrije trap van Johan Kulhan.  Daarna wordt FC Lienden sterker en dreigt er steeds meer gevaar voor het doel van Lászlo. Gelukkig wordt in deze fase een diepe bal van Loukili op Ajiach goed doorzien door Lászlo, die net op tijd uit zijn doel is. In de 60e minuut is het raak en geven de nieuwe spelers van FC Lienden hun viste kaartje af. Wiafe gaat op rechts goed door na een geslepen pass van Loukili en zijn voorzet op maat wordt door de lange Van den Meiracker achter László en Sam gekopt. 1-2, een flinke domper die AFC niet te boven komt. Als Koen door een blessure het veld moet verlaten wordt het nog een stukje lastiger. Toch proberen onze jongens de bakens te verzetten en doet invaller Tim Wulffraat alles wat in zijn vermogen ligt om de stand een ander aanzien te geven. Een vrije trap van Matthijs wordt door Daan net iets te zacht ingekopt. In plaats van 2-2 wordt het 1-3 als  rasvoetballer Loukili iedereen te slim af is. Hij laat László in de 72e minuut met een fraaie schijnbeweging volkomen kansloos. De wedstrijd lijkt hiermee gespeeld, maar je weet het natuurlijk nooit. Onze aanval blijft het proberen, maar helaas slaagt Tim er niet de aansluitingstreffer te maken na een verre uittrap van László. Het blijft dus 1-3 en daarmee heeft vandaag de beste ploeg gewonnen. Voor Hans Kraay jr. helemaal een mooi resultaat, want de eerste Amsterdamse overwinning is binnen.

Door deze nederlaag zakt ons eerste weer een plaats en staat nu achtste, met 33 punten nog steeds twee punten voor op FC Lienden, dat één wedstrijd meer speelde. Omdat laagstaande ploegen als Spakenburg ,TEC, UNA, Kon HFC en HHC Hardenberg, al dan niet met tussentijdse versterking met een opmars bezig zijn, is de afstand van AFC tot de degradatiezone niet zo groot meer. Tijd dus dat er weer eens gewonnen wordt. Te beginnen woensdag aanstaande 20.00 uur op ons kunstgras tegen koploper Jong AZ, waartegen in Wijdewormer zo fraai met 2-2 gelijk werd gespeeld. En natuurlijk ook tegen onze vrienden van Kon. HFC. Hopelijk kunnen we in Haarlem/Heemstede een flink gaatje slaan. Na regen komt altijd weer zonneschijn en dat geldt natuurlijk ook voor ons aller eerste. Al werd deze wedstrijd van FC Lienden verloren, het spel was ‘over all’ gelukkig een stuk beter dan tegen Jong Vitesse. Het is nu zaak deze trend de komende weken door te zetten.

MvdW   

Opstelling AFC: László Sándor, Marien willemsen, Sam Nijpels, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan ( ’79 Teun van Zweeden), Daan Sutorius, Koen Bosma (‘ 69 Tim Wulffraat), Edip Biberoglu (’46 Matthijs Jesse), Pieter Koopman, Tom van den Brink.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum.

Bekijk hier de TV samenvatting van FOX: klik hier