AFC - FC Lienden 1 - 3 met verslag

Zeer matig AFC ten onder tegen dominant FC Lienden

Op thuisbasis Goed Genoeg heeft een slordig en traag spelend AFC met 1-3 verloren van FC Lienden. Door een aantal persoonlijke fouten aan het begin van de eerste en tweede helft liepen The Reds steeds achter de feiten aan. Ondanks het matige spel kwam AFC in de slotfase nog bijna op gelijke hoogte met de regerend amateurkampioen. Door een snel uitgevoerde counter besliste oud-WKE’er Robbie Holder de wedstrijd uiteindelijk in het voordeel van zijn nieuwe club. Door de nederlagen van TEC en Kon. HFC is FC Lienden de nieuwe koploper. AFC  staat nog steeds vijfde, twee verliespunten minder dan de ploeg uit de Betuwe, drie punten voor op de nummer acht JVC Cuijk. Het blijft dus super spannend.  

Vandaag komt FC Lienden op bezoek. Gelet op de ranglijst een zeer belangrijke wedstrijd. Afgelopen seizoen waren de Blauwe Zebra’s de allerbesten van Nederland. Na een moeizame start is de ploeg van trainer Hans van de Haar dit seizoen steeds beter op dreef, mede door de tussentijdse komst van enkele nieuwe spelers. Vooral de overgang van Robbie Holder van het failliete WKE naar FC Lienden trok hierbij de aandacht, mede door het feit dat hij direct beslissend was voor zijn nieuwe vereniging in de uitwedstrijd tegen OJC Rosmalen. Naast Holder beschikt het Chelsea van de Betuwe o.a. over Mohammed Ajiach en Frank Wiafe-Daquah, spitsen die niet zouden misstaan in het betaalde voetbal. AFC start weer met Youssef Abeldellaoui op doel. Tom van den Brink en de van een hersenschudding herstelde Geoffrey Galata staan ook in de basis. Trainer Bart Logchies kan niet beschikken over Mark van den Boogaart (geschorst) en Randel Shakison (geblesseerd). Eerder dit seizoen werd in Lienden met 3-2 verloren. Kunnen onze jongens thuis wel winnen?

Als scheidsrechter Kloeze de wedstrijd op gang gefloten heeft wordt de bal in traag tempo op eigen helft rondgespeeld door AFC. FC Lienden pakt daarom direct het initiatief maar is ondanks een vrije trap dicht bij het doel van Youssef niet erg gevaarlijk. De openingsgoal in de 9e minuut komt dan ook als een donderslag bij heldere hemel. Een rollertje richting achterlijn wordt door Magid Jansen onvoldoende afgeschermd en Ajiach tikt de bal voor. Daarbij wordt hij licht gehinderd door de AFC-captain. Penalty en geel voor Magid. Een wel erg zware straf, zoals later uit de beelden blijkt. Omdat de captain van FC Lienden Mike Vreeman wel raad weet met dit buitenkansje staat AFC dus al snel achter tegen een geroutineerde tegenstander die in het verloop van de eerste helft veel sterker in de duels is. Mark wordt op het middenveld node gemist. De beste kansen zijn dan ook voor FC Lienden. Zo verschijnt Holder alleen voor Youssef, die wel raad weet met de mislukte boogbal, en troeft Ajiach Magid weer af na een slordige terugspeelbal van Jonathan Richard. Gelukkig weet Geoffrey met een sliding een tweede goal van FC Lienden te voorkomen. Tot ieders verrassing maakt AFC nog voor rust gelijk. Een mooi passje van Pieter Koopman middendoor wordt door Melvin Grootfaam op schitterende wijze in volle ren in de verste hoek gedeponeerd, onhoudbaar voor keeper Jan Schimmel. 1-1, een hele opsteker. Even later is er zelfs een kans op een 2-1 voorsprong als Pieter op de rand van het strafschopgebied wordt gevloerd. Helaas verdwijnt de bal van Daan Sutorius over de muur ruim naast het doel en blijft het dus gelijk na een zeer matige eerste helft. Maar er is gelet op de stand voor AFC nog steeds goede hoop  op een mooie resultaat.

Na de thee wordt die goede hoop al snel de grond in geboord. Kwamen onze jongens  in de eerste helft na negen minuten achter, nu is het al na vier minuten dat speaker Maarten Blokland de tweede goal van FC Lienden om moet roepen. En weer ziet de verdediging er niet goed uit. Een te korte bal van Guido Moelee op Melvin wordt onderschept. De dieptebal op rechts kan door Ajiach, door niemand ook maar iets in de weg gelegd, in het doel worden geschoten. 1-2, een geweldige domper. In het vervolg van de tweede helft gebeurt er lange tijd niet veel. FC Lienden consolideert de voorsprong en dringt niet aan. AFC probeert het wel, maar de kracht en de zuiverheid ontbreken vooralsnog om echt een vuist te maken. Maar de stand blijft 1-2 en er is nog steeds de mogelijkheid om toch nog op gelijke hoogte te komen. In de slotfase weet AFC mede door de komst van een extra aanvaller meer gevaar te stichten. Een omhaal van Daan Sutorius wordt bij de tweede paal op een haar gemist door Pieter en even later schiet Pieter op aangeven van de zwaar gehinderde Pepijn Kluin (penalty?), die in het veld gekomen is voor Magid, van dichtbij keihard tegen het hoofd van keeper Schimmel aan. Het kan dus toch nog, zo lijkt het, tot Holder zijn grote nut voor FC Lienden bewijst met een schitterende loopactie en een mooie schuiver in de verste hoek. 1-3 en de wedstrijd is in de 85e minuut beslist. FC Lienden wint verdiend, het is niet anders.

Als de uitslagen van de andere wedstrijden binnendruppelen blijkt de ploeg van Hans van de Haar hele goede zaken gedaan te hebben. Met FC Lienden heeft de Zondag Topklasse weer (de zesde) een nieuwe koploper. Door het verlies van TEC tegen EVV en van Kon. HFC tegen Magreb’90 is de spanning aan de top van de ranglijst maximaal. De winst van JVC Cuijk op de Treffers brengt ook de spanning rond het al dan niet promoveren naar de Tweede Divisie tot een kookpunt. AFC staat niet ver van de eerste, maar ook niet ver van de achtste plaatst af, het is met nog zes wedstrijden te gaan tijd voor een flinke eindsprint. Over twee weken in Noordwijkerhout te beginnen tegen VVSB, dat het de laatste tijd heel goed doet. Een mooie uitdaging, die hopelijk prikkelt tot een prachtig resultaat.

MvdW
Opstelling AFC: Youssef Abdellaoui, Marien Willemsen, Geoffrey Galata, Magid Jansen © (’80 Pepijn Kluin), Guido Moelee, Jonathan Richard, Daan Sutorius, Tom van den Brink (’62 Mitchell Theuns), Edip Biberoglu, Pieter Koopman, Melvin Grootfaam.

Verslag van Hennie van de Weerd

FC LIENDEN MAATJE TE GROOT VOOR AFC.   

Na afloop van de verloren wedstrijd met 1-3 tegen FC Lienden was Bart Logchies reëel. ,,We hebben vandaag terecht van FC Lienden verloren. FC Lienden heeft een goede ploeg. Wat de tegendoelpunten betreft hebben we die naar mijn inzien wel heel makkelijk weggeven vandaag”.

Lienden coach Hans van der Haar was in zijn nopjes met de zege van zijn ploeg. ”Als je drie keer scoort tegen AFC moet je van goede huize komen. We hebben goede zaken gedaan vandaag en terecht gewonnen. De 1-1 valt een beetje ongelukkig voor ons. We zijn eigenlijk tot dat moment niet in de problemen geweest. We hebben zelf de fout gemaakt om het veld te groot te houden de eerste helft op het moment dat wij de bal in bezit hebben. Na de 1-2 maakten we weer dezelfde fout. Ik heb toen met wissels dat euvel verholpen. We zijn toen eigenlijk niet meer in de problemen gekomen”.

SNELLE ACHTERSTAND
Het weggeven waar Logchies op doelde begon al vroeg in de wedstrijd na nog geen negen minuten spelen. Magid Jansen liet zich wel heel gemakkelijk aftroeven door Mohammed Ajaich nabij de achterlijn. De gevolgen waren groot. Waar hij dacht de bal uit te laten lopen tikte Ajiach net nog even de bal het vijf meter gebied in en wurmde zich langs Jansen. De aanvoerder raakte licht Ajiach aan. De aanvaller wist daar wel raad mee en ging gewillig naar de grond. Scheidsrechter Kloeze tuinde er volledig in. Aanvoerder Mike Vreekamp nam het presentje dankbaar aan 0-1. Een fikse domper voor AFC zo vroeg in de wedstrijd.
Dat had nog erger kunnen zijn rond de 22e minuut. Ajiach vergat een goedlopende aanval uit te spelen anders waren de gevolgen nog een stuk erger geweest. Lienden aanvoerder Mike Vreekamp baalde van een paar van de momenten in de eerste helft. “De keuzes die we maakten waren niet altijd goed. We hadden het veel slimmer uit moeten spelen want dan sta je gewoon met 0-2 voor met de rust. We helpen AFC zelf in het zadel”.

En inderdaad waar Ajiach verzuimde, sloeg AFC gelijk toe. De eerste de beste goede aanval leverde gelijk de gelijkmaker op. Pieter Koopman bediende Melvin Grootfaam op het juiste moment. Grootfaam schoot vervolgens perfect de 1-1 binnen, twee minuten later na de mislukte actie van Ajiach. Dat was ook de ruststand en daar hadden de Reds vrede mee.

Alleen duurde dat niet lang na de start van de tweede helft. Weer was het Ajiach die gelijk het verschil maakte. Vanaf de flank verschalkte hij Abdallaoui 1-2 na vier minuten speeltijd. AFC liep voor de tweede keer achter de feiten aan en zou dat niet meer te boven komen. Wat de ploeg van Logchies ook probeerde het kwam niet to de aansluitingstreffer. Rond de 82e minuut was het gebeurd met de koopman. Oud WKE speler Robby Holder haalde de trekker over 1-3. Het wordt nu extra dringen op de ranglijst de komende weken. Eerst nog een beker progamma en dan breekt de strijd weer los in deze gedevalueerde zondag topklasse.

De KNVB heeft tenslotte de competitie weer spannend gemaakt. Het is treurig dat WKE van het toneel is verdwenen. Maar vanaf het begin van de competitie wist ook de KNVB van de geldproblemen bij WKE. Maar toch mochten ze door in de topklasse. De clubs die er beter van zijn geworden hoor je niet klagen behalve als het hen zelf overkomt. AFC zit wat dat betreft in de hoek waar de klappen vallen. Als je kijkt naar de afgelopen jaren was het veel kommer en kwel bij AFC. De Amsterdammers hebben veel moeten inleveren bij Dijkse Boys en Turkiyemspor. Daar is WKE nu bijgekomen.

Wat Holder betreft heeft hij inmiddels bewezen dat hij uitstekend in het systeem past bij de Liendenaren. Hij kon als het ware zo van de training bij WKE naar FC Lienden overlopen voor de warming-up een aantal weken geleden. FC Lienden plukt er de vruchten mee. Hoe dat allemaal zo soepel is verlopen zijn de regels van de KNVB en dat zijn er nogal wat op allerlei gebieden. Dat is niet de schuld van Holder want hij kan er tenslotte ook niets aan doen dat WKE failliet is gegaan. Maar toch zijn er weinig spelers die kunnen zeggen dat ze drie keer in één seizoen tegen dezelfde tegenstander hebben gespeeld, nu Holder kan dat zeggen. Het wrange daarvan is dat AFC ook nog eens twee gele kaarten moet incasseren die gewoon blijven staan in de wedstrijd tegen WKE. Ook Koen Bosma moest het ontgelden na een fikse overtreding van de keeper van WKE. Vijf weken was de aanvaller uit de roulatie.
Over twee weken is de clash tegen VVSB. Een kraker van de eerste orde. Het gaat spoken daar op de Boekhorst en laten we daar maar naar uitzien. Want tenslotte gaat het daarom, en dat is het amateurvoetbal.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Beeldverslag