AFC - FC Groningen 0 - 2

 

Vandaag de wedstrijd om de KNVB beker tegen het altijd lastige FC Groningen. Een Topklasser tegen een Eredivisionist, hoe zal dat uit gaan pakken?

Aan de vooravond van dit treffen speelden een aantal BVO’s tegen Topklassers en een aantal verrassende uitslagen mochten worden aangetekend. Zo won Capelle (2e in de zaterdag Topklasse) van Almere City (17e in de Jupiler League), dus dat is misschien niet echt een verrassing, maar de overwinningen van IJsselmeervogels (8e in zaterdag TK) tegen Helmond Sport (8e in JL) en zeer zeker Excelsior ’31 (6e in zat TK) tegen Willem II (2e in JL) mag toch als een mooie prestatie worden gezien.

Als wij het over niveauverschil hebben, dan zal dat er zeker zijn, maar het is de laatste jaren kleiner geworden en dat heeft natuurlijk te maken met het opkrikken van de teams in de Topklasse waarvan veel spelers tegenwoordig ook met contracten op zak lopen.

Of het goed is voor het voetbal is maar de vraag, het rechterrijtje in de Jupiler League zal op lange termijn de dupe worden van dit beleid en de KNVB wil wel graag dat Topklassers promoveren, maar dan moeten de voorwaarden aanmerkelijk worden versoepeld. Om nu gelijk te zeggen dat het Europese niveau van de Nederlandse clubs hieraan is te wijten, gaat mij te ver, maar het gaat in ieder geval niet beter dan voordat de Topklasse werd ingevoerd. De tijd zal het leren!

Ik wijd uit….vandaag een geweldige wedstrijd voor ons aller AFC. Dit zijn de kersjes op de taart, dit zijn wedstrijden waar je als jonge voetballer van droomt en ook de club naar uitkijkt. Organisatorisch zijn er wel een paar zaken die geregeld moeten worden en als je kijkt wat hier bij komt kijken, het is niet niets. Kaartjes verkopen op de dag zelf mag niet en veel beveiligingsmedewerkers en stewards oproepen omdat het een ‘risicowedstrijd’ is. Voetbal anno 2013….

 

Het sfeervak van FC Groningen was toch 20 man sterk, (begreep later dat er 14 man waren) en daaromheen nog eens 10 man beveiliging die overigens zeer vriendelijk waren en alles deden om het zo geruisloos te laten verlopen. Om 15.30 uur parkeerde de Groningen bus aan de achterzijde van het sportpark en ‘de vedetten’ liepen richting kleedkamer om daarna de grasmat te inspecteren. Ik hoorde Zeefuik zeggen dat hij het wat zacht vond, maar zijn medespelers keken hem wat vragend aan na deze opmerking. Scheidsrechter van Sichem en zijn assistenten waren vroeg en het Bestuur, de trainersstaf en begeleiding van Groningen meldde zich aan de bestuurstafel en de Groningen taart werd aangesneden.

Inmiddels was sportpark Goed Genoeg prima bezet en zo’n 1250 toeschouwers waren aanwezig.

Het begin van de wedstrijd ging behoorlijk gelijk op en je zag dat AFC wel wilde laten zien niet voor niets 2e te staan in de Topklasse. Groningen liet AFC een beetje uitrazen en nam na 2 goede acties van Tim Wulffraat het heft in handen. AFC speelde gegroepeerd en wilde zo lang mogelijk zorgen dat de 0 achterin werd gehouden. Dit lukte tot de 28e minuut toen Kostic met een droge schuiver met links de korte hoek opzocht en keeper Abdallaoui wist te verschalken.

De 42e minuut was eigenlijk het hoogtepunt wat AFC aangaat van de wedstrijd. Een mooie pass wist Sjoerd Jens te bereiken die de bal perfect met de borst aannam en de bal liet stuiteren en aanlegde voor het schot. Helaas was het net niet gericht genoeg om keeper Bizot te passeren en hij wist de bal tot corner weg te werken. Stel dat….tsja…

De 2e helft was eigenlijk Groningen percentueel de bovenliggende partij. AFC deed het prima, wist af en toe met prima combinatievoetbal mee te doen, maar de laatste pass was steeds voor de verdediging van de wit-groenen, die als een huis stond.

In de 60e minuut was de wat onzichtbare Zeefuik de man die met een geplaatste boogbal de 0-2 op het scorebord liet noteren. De wedstrijd was gespeeld. Groningen liet AFC wat komen, maar de ijzersterke verdediging wist tot hoever ze konden gaan. Mooie ploeg Groningen, met spelers als Chery, Kostic en zeer zeker van der Velden die net even dat extra geven wat je ploeg nodig heeft.

Scheidsrechter van Sichem floot voor het eindsignaal en AFC had zich van een prima kant laten zien. Ook de complimenten van Bestuur en trainersstaf voor de ploeg en de prima organisatie waren zeer gemeend. Onze verenigingsmanager Hennie Kottmann en zijn team moeten wij dan ook een groot compliment geven. Het was een prachtige avond op Goed Genoeg.

A.s zondag spelen wij tegen koploper Leonidas, wij hopen ook weer op een grote opkomst van publiek, je ziet goed voetbal, het is gezellig en onze spelers hebben het nodig.

Tot zondag!

Ronald Koster

Opstelling FC Groningen: Bizot, Kappelhof, Botteghin, Burnet, Kieftenbeld, Chery, Kostic (Kirm), van der Velden (Zivkovic), Hiariej, Wijnaldem, Zeefuik (de Leeuw).

AFC: Abdallaoui, Willemsen, Galata, Moelee, Samson, Theuns, van Moll (Kluin), Jens (Heij), Jansen, Patrick (Meulemans), Wulffraat.

Voor een aantal foto's van deze wedstrijd zie ons 'Foto album' of klik hier.
Door op een foto te klikken wordt deze vergroot.