AFC - Excelsior Maassluis voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS VOOR VIERDE THUISZEGE

Zaterdag aanstaande ontvangen we Excelsior Maassluis. De Tricolores (zo genoemd vanwege het rood-wit-blauw-gestreepte shirt) zijn het seizoen goed begonnen met drie zeges, drie nederlagen en een gelijkspel. Na zeven wedstrijden staat de 100-jarige vereniging op een keurige achtste plaats en dat na wedstrijden tegen de top van het zaterdagvoetbal. Begonnen werd met een 1-0 zege op GVVV, waarna het in Rijnsburg met 2-2 gelijk werd tegen de Boys. Hierna werd twee keer verloren, thuis van IJsselmeervogels (0-2) en uit van HHC Hardenberg (2-0). Vervolgens werd twee keer gewonnen, met 3-0 thuis van Barendrecht en uit met 2-4 van Katwijk. Dat laatste doen niet veel ploegen Excelsior na. Afgelopen zaterdag was Spakenburg met 1-2 te sterk op Sportpark Dijkpolder. Een pittig programma dus dat vervolgd wordt in Amsterdam tegen een zondagclub die op zaterdag dient te spelen op een vanwege de televisieregistratie ongebruikelijke aanvangstijd (15.30 uur). Een pittig programma ook omdat op 26 september jl. PSV op bezoek kwam in Maassluis voor de KNVB-beker. Hoewel de eerste kans voor Afakar was en ook Daan Blij bijna scoorde, bleek het krachtsverschil in deze bekerstrijd te groot en kon Mark van Bommel blij zijn over de prestatie van zijn selectie, waarin de gebruikelijke basis-elf ontbrak. Wel met captain Bart Ramselaar en de Mexicaanse international Erick Guttiérrez in de ploeg won PSV eenvoudig met 0-4.

Excelsior wordt dit seizoen getraind door Dogan Corneille. Hij volgde de in Maassluis succesvolle trainer Jeroen Rijsdijk op, die nu de beloften van Sparta onder zijn hoede heeft. Corneille speelde betaald voetbal bij VVV en FC Eindhoven, waarna hij o.a. bij Kozakken Boys en IJsselmeervogels speelde. Wij kennen Corneille nog als verdedigende middenvelder bij FC Hilversum. In 2008 startte Corneille zijn trainerscarrière bij ASWH. Hij trainde vervolgens verschillende clubs waaronder Kozakken Boys, Feyenoord (jeugd), IJsselmeervogels, Noordwijk, Willem II (assistent) en traint dit seizoen dus in Maassluis met een ploeg die vergeleken met het vorig seizoen enkele nieuwe gezichten kent. Zo kwam centrale spits Assad el Harti over van zondag hoofdklasser Leonidas en vleugelspits Marouane Afakar van de Rotterdamse naamgenoot. Uit de veel geprezen jeugdopleiding van Excelsior stroomden Giovanni da Fonseca en Redouan Omar Ouali door. Verder kan Corneille op een ingespeelde ploeg rekenen en dus op Jean-Paul van Leeuwen, een niet makkelijk te passeren keeper. Dit seizoen moest hij 10 keer de bal uit het net halen, net zo vaak als AFC-keeper Patrick Zonneveld. Voor Excelsior scoorde Daan Blij vijf van de elf goals. Raily Ignacio maakte zeven van de negentien doelpunten voor AFC.

The Reds staan na zeven wedstrijden op een fraaie tweede plek, één punt achter IJsselmeervogels dat zaterdag de koppositie weer overnam van AFC na een overtuigende 4-1 winst op De Treffers. Ons aller eerste speelde afgelopen zaterdag op Sportpark Houtrust 3-3 gelijk tegen het in de Tweede Divisie debuterende Scheveningen, dit na een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Penalty’s speelden een belangrijke rol in dit duel. Al na 18 seconden (een record!) ging de bal op de stip na een overtreding van AFC, in de tweede helft hoefde het publiek ook niet lang te wachten op de volgende strafschop van Scheveningen, die naar later ook uit de beelden zou blijken onterecht werd toegekend. Beide penalty’s werden benut door de thuisploeg. De derde penalty, nu voor AFC, werd door Raily helaas gemist. Een beslissend moment in de wedstrijd, die door een late goal van Tim Linthorst in een gelijkspel eindigde. Al met al is AFC met vijf zeges, één nederlaag en één gelijkspel de competitie uitstekend gestart en dat is heel andere koek dan in het afgelopen seizoen. Op de helft van de competitie (zeventien wedstrijden) stond de teller toen op 12 punten en 11 doelpunten, nu na zeven wedstrijden op 16 punten en 19 doelpunten. Het is bijna niet te geloven.

Het is vorig seizoen met AFC allemaal goed gekomen en dat was een klein wonder. Met de laatste wedstrijd in Maassluis als apotheose. Het ging op 26 mei 2018 om het  al dan niet ontlopen van een p/d-plaats en er waren vijf verenigingen bij betrokken: De Treffers, FC Lienden, FC Lisse, TEC én AFC. Op een feestelijk uitgedost sportpark, Excelsior vierde haar 100-jarig bestaan, was de spanning voor alle AFC-supporters te snijden en de ontwikkelingen op de andere velden werden ook op de voet gevolgd. Toen Raily in de tweede helft 0-1 liet aantekenen en de stormloop van de jubilaris in de slotminuten gepareerd werd door o.a. uitstekend keeperswerk van Joey Potveer was het ook voor The Reds feest in Maassluis. Een wedstrijddag om niet gauw te vergeten. Aan het begin van dit jaar speelden we thuis tegen Excelsior en ook dat was een spannende wedstrijd met heel veel kansen over en weer. Vlak voor rust maakte Daan Blij de openingsgoal waarna Raily al snel in de tweede helft de gelijkmaker binnen tikte na een prachtige voorzet van Matthijs Jesse. AFC was in deze fase duidelijk sterker, maar in het slot van de wedstrijd waren de rollen omgekeerd en mochten we niet klagen dat het ten slotte 1-1 bleef.

Zaterdag aanstaande dus de derde ontmoeting van AFC en Excelsior Maassluis dit kalenderjaar. Wat gaat het worden? Gelet op de ranglijst zijn The Reds licht favoriet. Thuis werd nog alles gewonnen. Van Spakenburg met 1-0, en vervolgens van De Treffers en Jong Almere FC met resp. 4-1 en 5-1. Tegen laatstgenoemde ploegen werd een achterstand knap weggewerkt. Dat was ook buitenshuis het geval tegen VVSB na een 2-0 achterstand en tegen Scheveningen toen ons eerste twee keer van een achterstand terugkwam. Dat wijst op veerkracht en dat is in deze sterke Tweede Divisie, waar de krachtsverschillen erg klein zijn, zeer belangrijk. AFC scoort makkelijk en dat is een belangrijk wapen. Telstar weet er inmiddels alles van. Maar laten we de kracht van Excelsior Maassluis vooral niet onderschatten. De (laatste?) Algeheel Kampioen van Nederland (seizoen 2015-2016) heeft ook dit seizoen een sterke ploeg, die tot veel in staat is. Kampioen Katwijk heeft er nog hoofdpijn van. Op 29 september jl. was het voetbalgekke vissersdorp in rep en roer na de nederlaag tegen Excelsior dat in de rust met 0-2 voor stond door goals van de debuterende Giovanni Fonseca en Daan Smith, en na de thee zelfs op 0-3 voorsprong kwam via Vincent van den Berg. Een penalty van Robert Susan en een doelpunt van Marciano Mengerink brachten weer hoop bij de supporters van Katwijk, maar Daan Blij sloeg die hoop, na een mooie voorzet van Milan van Ewijk, de bodem in. Afgelopen week werd thuis met 1-2 verloren van Spakenburg en ook toen maakte Tricolores  een uitstekende indruk. Vooral Marouane Afakar maakte het de Blauwen op de linkervleugel knap lastig, maar het was toch Spakenburg dat via een penalty van Mike Vreekamp de leiding nam. Maar ook Excelsior kreeg een penalty en Stephan Kruithof  schoot de bal vanaf elf meter fraai in de kruising. Vlak voor rust bepaalde een streep van Olaf van der Zande de eindstand op 1-2, maar 2-2 had ook makkelijk gekund als Assad el Harti een 100% kans benut had voor Excelsior.

We kunnen ons, alles overziend, dus opmaken voor een geweldige wedstrijd, die als het op Papendal ook een beetje mee zit bij Jong-Vitesse – IJsselmeervogels, weer kan leiden tot een gedroomde positie. Succes!

MvdW