AFC - Excelsior M. voorbeschouwing

AFC gaat tegen Excelsior Maassluis voor een mooi competitieslot

Zaterdag aanstaande vindt op Sportpark Goed Genoeg  de laatste wedstrijd van dit seizoen plaats. Op ontspannen wijze kan afscheid genomen van een loodzwaar voetbalavontuur in de Tweede Divisie met de crème de la crème van het amateurvoetbal en een aantal sterke belofte teams. AFC begon het seizoen ijzersterk, stond zelfs even bovenaan de ranglijst, maar kwam door een enorme inzinking na de winterstop nog behoorlijk in de problemen. Gelukkig was er in het paasweekend de prachtige zege in Groesbeek  op De Treffers waarna twee keer verloren werd, in Werkendam van Kozakken Boys (4-0) en thuis van HHC Hardenberg (2-4). Met nog twee wedstrijden te gaan waren nog drie punten nodig om definitief uit de gevarenzone te komen. En net als in Groesbeek toonden onze jongens zich in Barendrecht onverzettelijk en kwamen met een schitterende driepunter thuis. Al waar het feest reeds behoorlijk op gang was omdat Zaterdag 1 het geweldige kampioenschap vierde in de eerste klasse én de daarbij behorende promotie naar de Hoofdklasse. Een heerlijke, historische dag dus met een daverend slot, in het smeuïge verslag van Kees Gehring voor de geschiedenis vastgelegd.

In de 34e speelronde staat er voor ons eerste dus gelukkig niet veel meer op het spel, het degradatiespook is alleen nog aanwezig in Zeelst waar UNA en HHC Hardenberg gaan uitmaken wie nog p/d wedstrijden moet gaan spelen. Voor onze tegenstander Excelsior Maassluis geldt al veel langer dat er geen degradatiezorgen zijn. Het ging de tricolores dit seizoen redelijk voor de wind met fraaie overwinningen buiten Maassluis op Kozakken Boys (0-3), GVVV(1-3), Katwijk (0-2) en HHC (0-3). Maar natuurlijk ook met teleurstellende resultaten, bijvoorbeeld thuis tegen Kon. HFC (0-3) en TEC (1-4). In totaal won de ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk dertien keer, tien maal werd gelijk gespeeld en tien keer werd verloren. Dit leverde per saldo een mooie vijfde plaats op, mogelijk toch iets teleurstellend voor een team dat vorig seizoen kampioen werd van de Zaterdag Topklasse en daarna tegen FC Lienden  overtuigend het algeheel amateurkampioenschap binnenhaalde. Hoe dan ook heeft Excelsior Maassluis een uitstekende ploeg die de laatste weken goed op dreef is. Afgelopen zaterdag werd het tegen degradatie knokkende Jong Vitesse nog met 5-2 overtuigend verslagen. Spits Dean van Ooijen was met een hattrick de grote man voor Excelsior, dat overigens voor het eerst sinds oktober 2016 weer eens een thuiswedstrijd wist te winnen.  Zo moeilijk is dat soms op dit niveau. Omdat AFC, Spakenburg en HHC in deze ronde ook wisten te winnen degradeerde Jong Vitesse net als Jong Twente direct naar de Derde Divisie en dat is toch wel een verrassing te noemen, mede gelet op het zeer overtuigende kampioenschap van Jong AZ.

Als we de resultaten van AFC en Excelsior Maassluis met elkaar vergelijken valt in de eerste plaats op dat het verschil op de ranglijst weliswaar substantieel is maar dat het verschil in punten, zeven en zonder de administratieve aftrek van één punt zes, niet al te groot is.  De tricolores verloren wat minder en hebben dat vooral te danken aan een waterdichte achterhoede. Gelet op de 40 doelpunten tegen (AFC 62) is keeper Jean-Paul van Leeuwen moeilijk te passeren. Alleen zijn collega’s bij Jong AZ moesten minder ballen uit het net halen. Aanvallend is AFC zeker zo succesvol als Excelsior getuige de 56 doelpunten die o.a. Matthijs Jesse (11), Koen Bosma (9) en Pieter Koopman (9) maakten. Excelsior Maassluis maakte er in totaal 51. Dean van Ooijen (10), Kevin Vink (7) en Vincent van den Berg (6) hadden hier het grootste aandeel in.

Wat gaat het zaterdag aanstaande om 18.00 uur worden? Hopelijk gaan alle remmen los en zien we een aantrekkelijke wedstrijd met twee aanvallende ploegen, die een hoop mooie doelpunten maken. Op 10 december 2016 ontmoetten Excelsior en AFC elkaar in Maassluis en was de ploeg van Ton du Chatinier lange tijd de bovenliggende partij. Al na zes minuten liet Koen Bosma een doelpunt aantekenen, maar de thuisploeg kwam weer op gelijke hoogte na een vrije trap van de boomlange spits Kevin Vink. 1-1 bij rust en aanvankelijk was AFC ook in de tweede helft sterker, maar na een arbitraire rode kaart voor onze keeper Patrick Zonneveld na een botsing kantelde de wedstrijd. Toen in de slotminuten ook Melvin Grootfaam met rood mocht vertrekken kwam het gelijke spel nog even echt in gevaar, maar AFC wist met negen man toch nog stand te houden in de laatste vijf minuten. Geen slecht resultaat tegen de amateurkampioen van vorig seizoen, maar er had in Maassluis toch iets meer ingezeten. Hopelijk lukt het in Amsterdam de Reds wél de tricolores te verslaan in een sportieve wedstrijd waar de kaarten op zak blijven. Het zou een mooi slotakkoord zijn van een enerverend seizoen. Succes!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Intersocks Hurwits

De pupil van de week is Keljenn Wielkens: klik hier

Talent van het jaar. Stem op Mathijs Jesse. Finale stemronde 

 https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/nominaties-talent-van-het-jaar-bekend-2/