AFC - Excelsior M. voorbeschouwing

AFC TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS: FOCUS OP DOELPUNTEN 

Komende zaterdag komt Excelsior Maassluis op bezoek. De Tricolores wisten vorig seizoen zich pas op de laatste competitiedag veilig te spelen tegen AFC en zijn ook dit seizoen moeizaam begonnen. De ploeg van trainer/coach Steye Jacobs staat op een zestiende plaats met maar zeven punten. Dit wel met de belangrijke aantekening dat nog twee wedstrijden moeten worden ingehaald. Op 11 november jl. werd de uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys afgelast omdat het natuurgras van Sportpark Middelmors onbespeelbaar was. Afgelopen zaterdag zou op thuisbasis Dijkpolder tegen HFC worden gespeeld, maar omdat het bekerduel tegen FC Volendam werd verplaatst naar 16 november moest het duel tegen de Haarlemmers uitgesteld. De inhaalwedstrijden zijn nu in februari (HFC) en in maart (RBB) geprogrammeerd. Van de elf wedstrijden wisten de Tricolores er dit seizoen maar één te winnen en dat was op 2 september thuis tegen het toen nog zoekende Jong Almere City (5-3). Verder werd nog vier gelijk gespeeld tegen Lisse (thuis: 1-1), Noordwijk (uit: 1-1), Kozakken Boys (thuis: 0-0) en Scheveningen (thuis: 2-2). Zes keer werd verloren, van HHC Hardenberg (0-1), Spakenburg (4-2), Quick Boys (2-4), GVVV (2-1), ADO’20 (0-1) en De Treffers. (0-4). De laatste competitiewedstrijd was op vier november tegen Scheveningen, de bekerstrijd tegen FC Volendam op 16 november jl. Excelsior Maassluis zorgde op Sportpark Dijkpolder toen voor een daverende verrassing door de wijdbroeken met 1-0 te verslaan. De winnende goal was Redouan Ouali. Een geweldige opsteker voor Jacobs en zijn spelers die hier na de matige resultaten in de competitie wel aan toe waren.

Dan AFC dat na dertien wedstrijden op een twaalfde plaats staat met zestien punten. De verwachtingen waren hoger gespannen met een selectie die vorig seizoen in de top  eindigde en nauwelijks veranderingen onderging. AFC had het afgelopen seizoen het kampioenschap voor het grijpen, maar kwam na twee gewonnen periodetitels en een voorsprong van tien punten aan de meet een banddikte tekort door een haperende aanval die in de slotfase van de competitie zeer veel moeite had de bal in het net te krijgen. Dat grote probleem is dit seizoen nog niet voldoende opgelost, al was de competitiestart tegen Jong Almere City (4-1), Noordwijk (uit: 1-1), Kozakken Boys (2-1) en vooral Spakenburg (0-2) veelbelovend. Daarna kwam de klad er een beetje in en werd alleen nog maar gewonnen van ADO’20. Op Sportpark Goed Genoeg werd het op 1 oktober 2-0. AFC scoorde in dertien wedstrijden maar vijftien keer en kreeg 21 goals tegen. Teleurstellend. Maar net als Excelsior boekte AFC in de beker een groot succes door op 1 november PEC Zwolle met 1-0 te verslaan. Het late doelpunt van invaller en debutant Wessel Been zorgde voor veel feestvreugde op Goed Genoeg én nieuwe energie.

Kijkend naar de ranglijst en het verloop van de competitie is de komende wedstrijd van veel belang. AFC en Excelsior Maassluis snakken naar een overwinning om weer in het winnende spoor te komen. Op 27 mei 2023 lukte dat beide ploegen niet want toen werd het op de laatste competitiedag 0-0 na een enerverende wedstrijd waarbij ook de gang van zaken op de andere velden op de voet gevolgd werd. AFC kon immers nog steeds kampioen worden, Excelsior wilde de loodzware P/D-competitie ontlopen. Het werd toen pas echt spannend nadat Spakenburg begin tweede helft op voorsprong was gekomen tegen Katwijk en de andere titelkandidaat Rijnsburgse Boys nog steeds gelijk stond. AFC was toen een paar minuten kampioen en Excelsior gered omdat de concurrenten TEC en Kozakken Boys op achterstand stonden. Heel even dus een gewapende vrede op Goed Genoeg die weer passé was na de gelijkmaker van Katwijk. AFC moest weer met man en macht in de aanval, Excelsior groef zich helemaal in, waarbij keeper Tobias van der Kley, ingevallen voor Tom Boks, en de twee meter lange Tobias Kleijweg, inmiddels bij Spakenburg te bewonderen, niet te passeren waren voor onze aanvallers. (zie samenvatting). Na afloop was de teleurstelling bij het thuispubliek groot, de bezoekers uit Maassluis konden hun geluk niet op. Het contrast was erg groot.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Kijkend naar de onderlinge resultaten heeft AFC een goede kans. Sinds de start van Tweede Divisie in 2016 speelden AFC en Excelsior Maasluis twaalf keer tegen elkaar. The Reds wonnen zeven keer, vier maal werd het gelijk en één keer wisten de Tricolores thuis te winnen. Op Goed Genoeg won AFC vier keer, tweemaal werd het gelijk. De grootste thuisoverwinning was op 13 oktober 2018, 4-1. Toen scoorden Tim Linthorst, Raily Ignacio en Fouad Belarbi. Vincent van den Berg opende de score voor Excelsior. (zie samenvatting). De 34-jarige centrumspits speelt met ingang van dit seizoen bij VDL Maassluis. De belangrijkste aanvaller van Excelsior is op dit moment Pieter Langedijk, die in 2022 de overstap maakte van IJsselmeervogels. Andere gevaarlijke aanvallers zijn Bram Wennekers, Steven Sánches (dit seizoen van IJsselmeervogels gekomen) en de al even genoemde Redouan Ouali. Maar net als AFC heeft ook de voorhoede van Excelsior dit seizoen moeite met scoren. De teller staat op 14. Maar een kat in het nauw maakt rare sprongen!

Laten we hopen op een aantrekkelijke wedstrijd waarin de doelpunten niet te duur zijn. Een duel tussen twee ploegen die onlangs wisten te winnen van PEC Zwolle en FC Volendam en die heel graag willen stijgen op de ranglijst. Voor ons aller eerste de kans op een mooi resultaat. Succes!

MvdW