AFC - Excelsior M. voorbeschouwing

REDS EN TRICOLORES SPELEN VOOR DE EER

Dinsdag aanstaande spelen we om 20.00 uur het thuisduel tegen Excelsior Maassluis. Jl. zaterdag won de ploeg van trainer Dogan Corneille, de trotse winnaar van de VVON Award District West 2, met 1-0 van Katwijk. Door dat resultaat werd Katwijk pas ’s avonds kampioen toen bekend werd dat concurrent Jong Sparta ook verloren had, in Groesbeek van  De Treffers.
In de eerste plaats gaan onze felicitaties naar de Voetbalvereniging Katwijk. Op een dip na, na de winterstop waren de Oranjehemden dit seizoen ongenaakbaar en werden ze volkomen verdiend voor de tweede keer kampioen van de Tweede Divisie. AFC is nu echt regerend kampioen af en kan volgend seizoen proberen de Katwijkers weer van de troon te stoten. Daarover op een andere plaats meer. Nu concentreren we ons op Excelsior Maassluis dat in een volgepakt Sportpark Dijkpolder met 1750 Katwijk-supporters op de tribunes afgelopen zaterdag dus een mooie prestatie leverde. De eerste mogelijkheid werd meteen benut door de Tricolores (genoemd naar het driekleurige shirt -blauw, wit rood, net als de Franse vlag). Specialist Gabri Urbanus streepte een vrije trap rand strafschopgebied met orkaankracht in de kruising. En hoewel Excelsior ongeveer de hele wedstrijd met de rug tegen de muur stond lukte het mede door formidabel keeperswerk van Jean-Paul van Leeuwen achter de nul te houden. Van Leeuwen behoort al jaren tot de beste keepers bij de amateurs en staat volgend seizoen na een verblijf van meer dan tien jaar bij Excelsior in het doel van ….. Katwijk! Geen best nieuws voor de concurrentie van de nieuwe kampioenen. En al helemaal jammer voor de vaste supporters in Maassluis.

Kijkend naar de resultaten van dit seizoen valt op dat de Tricolores het vooral thuis, op Sportpark Dijkpolder, heel goed doen. Vooral in topwedstrijden was het team van Dogan Corneille succesvol. Werd het tegen Katwijk 1-0, tegen HHC Hardenberg (4-3), Kon HFC (3-2), Rijnsburgse Boys (3-2) en Quick Boys (2-1) was Excelsior ook de bovenliggende ploeg. AFC was op 19 februari van dit jaar te gast in Maassluis, de eerste wedstrijd na de lange winterstop. Aan de Lavendelstraat zagen de toeschouwers een saaie eerste helft die zo maar met een 0-0 stand geëindigd zou zijn als de scheidsrechter een duwfout van Urbanus op Splinter de Mooij niet bestraft had met een penalty. Maar die elf meter kwam er wél en Joël Tillema schoot onberispelijk raak. In de tweede helft waren Excelsior en AFC beter op dreef. Dat leidde tot veel gevaar voor beide doelen. In de 55e minuut was het raak voor de thuisploeg na een corner van Kevin Dercks die door de boomlange Urbanus voor de voeten werd gekopt van de vrijstaande Gijs Abbas. De centrale middenvelder had geen moeite om de bal in het net te schieten. 1-1 en dat werd ook de eindstand, mede door fantastisch keeperswerk van Patrick Zonneveld en Jean-Paul van Leeuwen op schoten van resp. Kaylan Muis en Cody Claver. Excelsior en AFC deden februari jl. dus niet veel voor elkaar onder en dat geldt, kijkend naar de ranglijst, ook voor het hele seizoen. De Reds staan na 31 wedstrijden zevende, de Tricolores elfde, met maar driepunten verschil. Alleen de doelcijfers vallen in het voordeel van AFC uit: 55-46 vs 44-50. De aanval van de Reds is duidelijk productiever en dat heeft natuurlijk veel te maken met de aanwezigheid van Raily Ignacio die er dit seizoen al weer negentien , soms wonderschone, heeft inliggen. Het doelpunt afgelopen zaterdag tegen ASWH was om in te lijsten. Splinter scoorde tot nu toe negen keer voor zijn nieuwe club. Bij Excelsior scoren Vincent van den Berg en Dave van Delft de meeste goals, resp. negen en acht. De 33-jarige Van den Berg stopt aan het eind van dit seizoen. De 20-jarige Van Delft is dit seizoen juist gestart bij de Tricolores. De rechtsbuiten speelde daarvoor bij dat andere Excelsior uit Rotterdam-Oost. Excelsior Maassluis beschikt met Urbanus en Wennekers over nog twee jonge spelers die regelmatig scoren. De 21-jarige Gabri Urbanus zes keer, de eveneens 21-jarige Bram Wennekers vijf keer. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst!

Wat gaat het worden aanstaande dinsdag? Lastig te zeggen. In ieder geval komt Excelsior met een goed gevoel naar Amsterdam na de winst op kampioen Katwijk. Van de laatste vijf wedstrijden werden er drie gewonnen (Katwijk, Noordwijk en ASWH) en twee verloren (Jong Sparta en De Treffers). AFC is de laatste tijd minder in vorm, nogal wisselvallig. Afgelopen zaterdag werd in Hendrik Ido-Ambacht een 0-3 voorsprong uit handen gegeven. Rode lantaarndrager ASWH scoorde drie goals, net zoveel als alle doelpunten in de negen (!) wedstrijden ervoor. Van de laatste vijf wedstrijden won AFC alleen van Scheveningen. Van Rijnsburgse Boys en GVVV werd verloren, tegen Noordwijk en ASWH werd het gelijk. Als we tot slot nog even kijken naar het onderlinge resultaat in de afgelopen jaren dan zien we dat de balans in het voordeel van AFC uitslaat. Van de negen duels werden er vijf gewonnen, drie keer werden de punten gedeeld en één keer wist Excelsior te winnen. In Amsterdam wonnen de Tricolores nog nooit. Ook niet van Ajax in de beker. De laatste wedstrijd op sportpark Goed Genoeg was op 2 november 2019. AFC won met 3-1. Raily Ignacio (assist Fouad Belarbi), Milan Hoek (pen.) en Nick van der Velden (assist Johan Kulhan) scoorden voor rust voor AFC, na de thee redde Daan Blij (assist Omar Ouali) de eer voor de Algeheel Amateurkampioen van 2015.

Dinsdag aanstaande gaat het een beetje om des keizers baard.  Heel veel meer is er niet te winnen. Maar misschien is dat wel de reden waarom we kunnen gaan genieten van een aantrekkelijke wedstrijd met veel doelpunten en technische hoogstandjes. Veel succes!

MvdW