AFC - Excelsior M. voorbeschouwing

AFC START INHAALRACE TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS

Zaterdag aanstaande spelen we in het nieuwe jaar de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft. Thuis tegen Excelsior Maassluis, voorlopig de laatste amateurkampioen van Nederland, een mooie wedstrijd om 2018 mee te beginnen. Een zeer belangrijk duel ook voor AFC, een blik op de ranglijst leert waarom. Ons aller eerste staat na 16 wedstrijden helemaal onderaan, zeven punten verwijderd van een veilige plek. Een situatie die vooral te verklaren valt uit een schreeuwend gebrek aan scorend vermogen. Elf doelpunten uit zestien wedstrijden is bijzonder weinig, alle andere ploegen hebben minstens twee keer zoveel gescoord. Ons eerste zal in dit opzicht dus de komende achttien wedstrijden uit een heel ander vaatje moeten tappen. Hopelijk geeft de tussentijdse komst van spits Raily Ignacio hiertoe een flinke impuls. Te beginnen tegen de tricolores. Het zou zijn competitiedebuut voor The Reds extra glans geven.

Excelsior Maassluis staat na vijftien duels op een mooie zevende plaats. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk heeft dat o.a. te danken aan een ijzersterke verdediging, op Katwijk na de beste van de Tweede Divisie. Toch zijn er wat betreft het defensieve deel van de ploeg nu wel de nodige zorgen in Maassluis.  Daan Smith en Michael Poeljes zijn al langer geblesseerd, Seva Kurt is geschorst, terwijl tijdens de oefenwedstrijd tegen Ter Leede (1-1) op zes januari jl. Tobias Kleyweg en Kevin Ringeling met zwaar ogende blessures uitvielen. Voor Rijsdijk en zijn staf een behoorlijke puzzel om deze malheur zaterdag aanstaande op te vangen. De mooie resultaten de laatste jaren werden behaald met een selectie die heel weinig veranderingen onderging. Een groot deel van de spelers die op 28 mei 2016 tegen FC Lienden algeheel kampioen werden dragen nog steeds hetzelfde rood-wit-blauwe shirt. Alleen Kilian Berkhout (Kozakken Boys) en Ahmed Mendes Moreira (VV Katwijk) maakten de overstap naar een andere, meer kapitaalkrachtige vereniging, een jaloersmakende situatie. Dit seizoen werd de selectie vooral versterkt met Gerwin Lane van FC Dordrecht. Gingen de ballen vroeger vaak richting de boomlange spits Kevin Vink, nu is ook een diepe bal op de snelle Lane mogelijk. Een derde pijler waarop het succes van Excelsior Maassluis op rust is de jeugdopleiding, die als eerste van de KNVB in 2014 de status van Regionale Jeugdopleiding werd toegekend. Heel wat jeugdspelers stromen door naar het eerste en ook dat is een situatie die je graag ziet.

Kijken we wat gedetailleerder naar de resultaten van Excelsior Maassluis dan valt vooral op dat thuis aan de Lavendelstraat veel meer punten worden behaald dan buiten Maassluis (16 vs 7). Thuis bleven de tricolores zelfs ongeslagen met vier zeges en vier maal een gelijk spel. De grootste overwinning was op HHC Hardenberg (4-1), de mooiste op Katwijk (3-0). Uit werd alleen gewonnen van FC Lisse (2-3) en bij de seizoen opening van Jong Sparta (0-1). Van Achilles’29 (3-0), GVVV (1-0) , Van Barendrecht (2-1) en Rijnsburgse Boys (2-1) werd verloren. In Tiel werd het tegen TEC gelijk (1-1).  Aan de 22 doelpunten Van Excelsior Maassluis kwamen maar liefst negen spelers te pas. Topscorer is Vincent van den Berg met vier goals, Kevin Vink, Gerwin Lake, Sefan Kruithof en Sefa Kurt maakten er ieder drie. 

Afgelopen seizoen ontmoetten AFC en Excelsior Maassluis elkaar voor het eerst. Op 11 december 2016 speelde AFC een, ik citeer het enthousiaste verslag van Amel Vroege, een puike uitwedstrijd, die al na zes minuten door Koen Bosma een 0-1 voorsprong opleverde . Ondanks een snelle gelijkmaker van Kevin Vink bleef AFC de  bovenliggende ploeg met veel balbezit en een hoop kansen. Tot de 55e minuut,  want toen kon onze keeper Patrick Zonneveld met rood vertrekken na een ongelukkige botsing. Toen ook Melvin Grootfaam, wat te onstuimig reagerend op de zoveelste tackle, met direct rood kon vertrekken was het tij in de slotminuten helemaal gekeerd, maar de negen AFC’ers hielden knap stand. De tweede wedstrijd tegen de tricolores was tevens de laatste van vorig seizoen. Ons eerste had zich in de voorafgaande wedstrijden veilig gespeeld en met een team waarin vooral spelers waren opgesteld die afscheid gingen nemen werd het op 13 mei 2017 nog een aantrekkelijke wedstrijd op Sportpark Goed Genoeg. Edip Biberoglu gaf zijn afscheid veel glans door alle drie de Amsterdamse goals voor zijn rekening te nemen. Stefan Kruithof redde de eer voor Excelsior Maassluis met een fraaie tegentreffer. 3-1 winst derhalve en met dit mooie resultaat sloot AFC het seizoen toch nog af met een elfde plaats, een seizoen waarin The Reds ook nog even bovenaan stonden.

Op dit moment staan we dus helemaal onderaan, het kan in een jaar dus flink verkeren. Vorig seizoen was de eerste helft heel goed, de tweede helft voor een groot deel zorgwekkend zwak. Laten we dit seizoen hopen op een omgekeerd scenario na een geslaagde trainingsstage in Valencia. Onder regie van André Wetzel lijkt veel mogelijk, te beginnen zaterdag aanstaande Veel succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door De Kredieter
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Levi Kamerling