AFC - Excelsior M. met verslag

AFC IS NA WINST OP EXCELSIOR OPNIEUW KOPLOPER

In een zonovergoten wedstrijd heeft AFC de Tricolores uit Maassluis op waarde geklopt. Na een fletse eerste helft kwamen The Reds in de tweede helft ijzersterk terug en werd de bijna gebruikelijke 0-1 achterstand omgezet in een riante 4-1 overwinning. Door het verlies van IJsselmeervogels staat de productieve ploeg van Uli Landvreugd na achtwedstrijden weer fier bovenaan in de Tweede Divisie.

Het is 13 oktober en nog steeds is het volop zomer. Het is druk op ons sportpark, op alle velden wordt op deze zaterdag een overvol programma  afgedraaid. Er wordt dus ook op ons eerste veld gespeeld, dat er door toedoen van onze verenigingsmanager Henny Kottmann weer goed en gesproeid bij ligt. Wat moet het heerlijk zijn om daar op te voetballen. Vanmiddag kunnen ons aller eerste en onze gasten uit Maassluis hiervan genieten. Excelsior is een geduchte tegenstander. De Tricolores hebben een uitstekende selectie en staan na een zwaar programma tegen de top van het zaterdagvoetbal op een prima achtste plaats. De mooiste zege werd dit seizoen geboekt in Katwijk toen met 2-4 gewonnen werd van de regerend kampioen. Excelsior is , zo leren de statistieken, vooral in het eerste deel van de wedstrijd gevaarlijk. Van de elf treffers tot nu toe werden er acht voor rust gemaakt. Bij The Reds is het precies andersom. Vaak moet een achterstand worden weggewerkt. Zo lag de bal er op Houtrust tegen Scheveningen al na één minuut in, tegen VVSB moest in Noordwijkerhout een 0-2 achterstand teniet worden gedaan. Hoe zal dat vanmiddag gaan, in een wedstrijd die door Fox Sports in zijn geheel wordt uitgezonden? Om 17.30 kennen we het antwoord.  

Als de ploegen om 15.30 uur het veld betreden zien we dat Daan Smith bij Excelsior ontbreekt. Hij wordt in het hart van de defensie vervangen door Niels Redert. Verder zijn Daan Blij (met 5 goals topscorer) en Milan van Ewijk terug in de basis. Bij AFC zijn captain Magid Jansen, vice-captain Jonathan Richard, Sam Nijpels en keeper Patrick Zonneveld door blessures niet beschikbaar. Joey Potveer vervangt Patrick, zoals wel vaker. Verder is Johan Kulhan terug in de basis en draagt vanmiddag de aanvoerdersband. Met Tim Linhorst vormt hij het hart van de verdediging. Derre Kwee start als rechtsback.

Nadat scheidsrechter Bos voor het eerst gefloten heeft laat Excelsior al snel zien waar het goed in is. Balverlies van Derre leidt tot een messcherpe counter die met veel moeite ten koste van een overtreding van Kenny Teijsse bezworen kan worden. Niet veel later is de 19-jarige, uit de jeugd van het Rotterdamse Excelsior afkomstige Marouane Afaker, onze defensie te vlug af en heeft hij een 100% kans om onze gasten op een 0-1 voorsprong te brengen. Maar hij schiet tegen Joey op die zijn doel goed heeft verkleind. AFC probeert het wel in deze openingsfase, maar het tempo is te laag en de aanvallen te voorspelbaar om de Tricolores te verrassen. Er is ook veel balverlies en na een slippertje op het middenveld zet Afaker met een diepe bal Milan van Ewijk aan het werk. Zijn harde voorzet stuitert via Joey ongelukkigerwijs voor de voeten van Vincent van den Berg die de bal van dichtbij in het net schiet. 0-1, en er is dus precies weer gebeurd waar beide ploegen door opvallen: Excelsior scoort snel in een wedstrijd, AFC is in de eerste fase van een duel zeer kwetsbaar. Natuurlijk laten onze jongens het hierbij niet zitten en zijn twee er grote kansen om nog in de eerste helft op gelijke hoogte te komen. De eerste kans ontstaat na een voorzet van Melvin Grootfaam, die Raily Ignacio niet goed raakt bij een spectaculair ogende volley. In de 24e minuut stuurt Fouad Belarbi Raily schitterend weg, maar zet keeper Jean Paul van Leeuwen onze topscorer letterlijk en figuurlijk de voet dwars. Het blijft dus 0-1 en nog steeds loert het gevaar van een tweede en mogelijk beslissende treffer van Excelsior. Vlak voor rust doen zich enkele hachelijke situaties bij ons doel voor, maar Blij, Van den Berg en Afaker vinden Potveer op hun weg. 0-1 bij rust en veel AFC’es zijn er gelet op het matige optreden van hun ploeg niet gerust op. Kennelijk zijn ze vergeten dat ons eerste in de tweede helft nog  wel eens uit een ander vaatje kan tappen.

Na de theepauze maakt Tom van den Brink zijn opwachting. Hij vervangt Derre Kwee,  die zeker nog niet in topvorm is. Bovendien kiest Uli Landvreugd hiermee voor een iets meer offensieve aanpak, om de wedstrijd te doen kantelen. Collega trainer Dogan Corneille  is kennelijk tevreden, want  hij start met een ongewijzigde formatie. De eerste minuten van de tweede helft geven hem gelijk. Afaker probeert het twee keer van buiten het strafschopgebied. De eerste bal wordt gevangen door Potveer, de tweede inzet verdwijnt maar net naast het doel. Daarmee, zo zal later blijken, is de koek uit Maassluis helemaal op en is AFC op alle fronten de bovenliggende ploeg. Beslissend is allereerst de vrije trap in de 54e minuut als Fouad, aan het werk gezet door een goed invallende Tom, over het been struikelt van Robin van der Ende. Een cadeautje van de scheids, vinden ze bij Excelsior, de TV-registratie laat zien dat Fouad wel degelijk geraakt wordt. Hoe het ook zij, Tim Linthorst, krult de bal van rechts over de muur, waar hij keeper Van Leeuwen in de korte hoek verrast. Het is 1-1 en onze gasten hebben niet door dat de AFC-beer echt los is.  Anders dan in de eerste helft geeft Excelsior veel ruimte en daar weet Raily wel raad mee. Na een fantastische dieptepass van Melvin omspeelt hij Van Leeuwen en deponeert de bal van ver met grote precisie in het doel. Een beauty! Na 30 minuten heeft AFC de achterstand 0-1 weer eens omgezet in een 2-1 voorsprong. Het lijkt  bijna gewoon, maar dat is het natuurlijk niet.

Nog ruim dertig minuten te gaan, alles is nog mogelijk, een tegentreffer van Excelsior kan de wedstrijd natuurlijk weer een ander aanzien geven. Maar het gevaar blijft uit voor AFC en dat is zeker ook te danken aan Tim en Johan die, ondersteund door Milan Hoek en Kenny Teijsse zeer solide staan te verdedigen. In de 68e minuut is het weer raak voor AFC na een verre pass van Melvin op Fouad die zijn tegenstander passeert en vervolgens van rechts Raily weet te vinden met een geweldige voorzet. Raily tikt zijn negende goal van dit seizoen onhoudbaar in de verste hoek en de wedstrijd is in de 69e minuut definitief beslist. Corneille wisselt Giovanni da Fonseca nog voor Assad el Harti, maar ook deze wissel zet geen zoden meer aan de Maassluisse dijk. Onze gasten zijn zichtbaar teleurgesteld en  dat leidt tot een groot aantal lichte en iets minder lichte overtredingen. Scheidsrechter Bos is mild met maar één gele kaart, dit in schril contrast met onze wedstrijd tegen Scheveningen , die beslist niet harder was maar wel tien keer geel opleverde. In de nog resterende tijd is AFC nog drie keer dicht bij een goal, maar een inzet van Raily, wordt knap gestopt door keeper van Leeuwen, die ook handelend optreedt bij schoten van Yordi en Kenny Teijsse. Toch wordt het nog 4-1 en het is geen toeval dat Melvin en Fouad dit staaltje hoge school voetbal voor hun rekening nemen. De pass van van Fouad op Melvin  over grote afstand en de steekbal van Melvin vervolgens op Fouad zijn prachtig, de afwerking van Fouad is subliem.  Een prachtig slotakkoord van een aantrekkelijk duel met twee gezichten.

AFC werd op deze wonderschone zaterdagmiddag niet alleen beloond met drie punten, maar ook, zo zou later blijken,  met de koppositie.  Een mooie uitgangspositie voor de volgende 26 (!) wedstrijden, te beginnen aanstaande zaterdag op Spangen tegen de nummer drie van de ranglijst Jong Sparta. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee (46’ Tom van den Brink), © Johan Kulhan, Tim Linthorst (’85 Dean Huisman), Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (’73 Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor een beeldverslag en interviews zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Naschrift van de webmaster:

AFC is na 8 wedstrijden leider in de KNVB Tweede Divisie, ook AFC 2 neemt na 4 wedstrijden met 12 punten in de Reserve Hoofdklasse A de koppositie in en AFC Zat.1 staat na 4 wedstrijden op kop in de KNVB Eerste Klasse!

Wat een weelde!