AFC - Excelsior M. met verslag, TV samenvatting en foto's

MOOI(J)E KOPBAL VAN SPLINTER EEN DOELPUNT TE VEEL VOOR EXCELSIOR MAASSLUIS

In een open wedstrijd hebben de Reds en de Tricolores de toeschouwers op een leuke voetbalavond getrakteerd. Vooral in de tweede helft viel er voor beide doelen veel te genieten. Het aantal mogelijkheden en kansen was legio en beide keepers konden flink en goed aan de bak. Na een 1-0 voorsprong bij rust voor AFC leek het gelijk opgaande duel door een late goal van Excelsior Maassluis met een gelijkspel te eindigen, maar daar dacht Splinter de Mooij even later met een rake kopbal anders over. 2-1 voor AFC  dat weer opschuift naar de zesde plaats op de ranglijst.

Op deze heerlijke zomeravond kruisen AFC en Excelsior Maassluis de degens in de wetenschap dat alleen de eer op het spel staat. Beide clubs staan na 31 wedstrijden veilig in de middenmoot en kunnen vanavond zonder schroom spelen. De Tricolores versloegen  afgelopen zaterdag op eigen veld Katwijk, dat later op de dag de kampioensvlag kon hijsen. Een mooie prestatie, die ongetwijfeld het optimisme heeft gevoed voor de wedstrijd van vanavond. De Reds zagen afgelopen zaterdag in Hendrik-Ido-Ambacht een 0-3 voorsprong verdampen tegen rode lantaarndrager ASWH. Hopelijk gaat het nu beter. Kijkend naar de opstellingen zien we dat bij onze gasten captain Vincent van de Berg ontbreekt. Hij is helaas geblesseerd en toegevoegd aan de technische staf. De 33-jarige spits hangt zijn voetbalschoenen aan het eind van dit seizoen aan de wilgen. Een opvolger is nog niet gevonden. Bij AFC staat Jordi van Stappenhorst tussen de palen in plaats van Patrick Zonneveld. Mohamed Betti is weer teruggekeerd in de basis en ook Koen Wesdorp start dit keer. Door het ontbreken van Tim Linthorst zakt Guus van Weerdenburg een linie, hij speelt nu in hart van de defensie. Nadat de netten uitvoerig zijn geïnspecteerd fluit scheidsrechter Frank de Winter de wedstrijd op gang en gaan we zien wat de teams van Ulrich Landvreugd en Dogan Corneille voor ons in petto hebben.

In het eerste half uur is dat van AFC-kant niet erg veel. Onze jongens oefenen duidelijk op balbezit. De bal gaat veel rond, breed, af en toe helemaal terug naar de keeper, de diepte wordt weinig gezocht. Excelsior Maassluis speelt wat directer, iets meer ook op de counter. Bijna met succes maar spits Brandon Robinson mist een verre bal op een haar. In de 13e minuut kan Dave van Delft zomaar doorlopen en iedereen kijkt naar de assistent-scheidsrechter, maar de vlag blijft omlaag. Moederziel alleen voor de voor de keeper prikt Van Delft de bal hoog in, tegen de lange, molenwiekende armen van onze keeper. Langzamerhand meldt AFC zich op de helft van de tegenstander en deelt zo nu en dan een plaagstootje uit. Dalian Maatsen kopt over en dat doet Raily even later ook uit een voorzet van Cody Claver, die op de linkerflank veel opstoomt en regelmatig de achterlijn haalt. Een voorzet van Cody wordt door Splinter net niet snel genoeg verwerkt waardoor de bal via een tegenstander naast vliegt. In de 35e minuut is het wel raak na een 40 meter lange rush van Guus van Weerdenburg, die volkomen ongehinderd keeper Van Leeuwen klopt met een schuiver in de verste hoek. 1-0 en het was bijna 2-0 geweest als een schuiver van Segün Owobowale via een Excelsior-been de andere kant van de paal was gepasseerd, het scheelde een haar. Nog heel even tot de rust en Van Delft moet geblesseerd het veld verlaten. Zijn vervanger Kaylan Muis staat na een misser van Dalian Maatsen vlak voor het rustsignaal helemaal alleen voor onze boomlange keeper, die wederom de bal van dichtbij weet te keren. Jordi van Stappershoef is de naam. AFC beschikt dus met Patrick Zonneveld en Jordi over twee heel goede keepers.

Het is rust, alles is mogelijk in deze knotsgekke wedstrijd., die nog veel gekker zal worden. Want direct na de thee krijgen de Tricolores een 200% kans na een puike voorzet van Muis, maar de bal dwarrelt wonderlijk genoeg van de voet van Brandon Robinson naast het doel.  Een paar minuten later doet zich aan de andere kant een soortgelijke situatie voor als Segün na een schitterende dieptepass van Mohamed de bal voortrekt en Raily de bal in een leeg doel kan tikken. Maar in plaats daarvan verdwijnt de bal via de paal naast het doel. Hierna vindt het gebruikelijke gewissel plaats: bij AFC komen achtereenvolgens Djuric Ascension, Matthijs Jesse en Gevero Markiet in het veld voor resp. Koen Wesdorp, Segun en Mohamed Betti. Corneille wisselt na Van Delft nog vier spelers. Excelsior begint hoe langer de wedstrijd duurt steeds meer te jagen op een tegentreffer, AFC leunt in deze fase meer en meer achteruit en hoopt natuurlijk op een beslissende counter. Excelsior speelt achter 1 op 1 en dat leidt tot mooie duels tussen Raily en Kevin Ringeling. Onze spits moet het soms zwaar verduren, maar de hulp van de scheidsrechter blijft uit. Duidelijke overtredingen worden als niet ter zake afgedaan. Inmiddels is de druk op het doel van AFC groot. Een vrije trap van Gabri Urbanus, rand strafschopgebied, op ongeveer dezelfde plek van waar hij afgelopen zaterdag verwoestend scoorde tegen Katwijk, vliegt nu kiezelhard naast het doel. De bal mag er bij Jordi vandaag niet in. Zou je zeggen, maar in de 83e minuut is het toch raak als een vrije trap onverwacht bij invaller Remo de Vroege terecht komt, na wiens voorzet een andere invaller Baset Moshtaq Excelsior met een fraaie kopbal op gelijke hoogte brengt. 1-1, en daar zal het wel bij blijven. Maar daar denkt Splinter de Mooij anders over. Splinter, voor en achter te vinden en met Guus van Weerdenburg vandaag onze beste speler, kopt AFC na een goed door Djuric aangesneden corner naar een 2-1 voorsprong. Heel knap gedaan. Nog een paar minuten te spelen, maar meer doelpunten vallen er vandaag niet meer. Een wonder want er is  nog éen opgelegde kans voor Matthijs Jesse en twee voor Joël Tillema.

Drie punten dus voor AFC tegen een sterke tegenstander, dat geeft de AFC-burger moed voor een sterk slotakkoord van dit seizoen. Zaterdag naar TEC, dat nog wel wat punten kan gebruiken. Hopelijk gaan we in Tiel iets scherper om met de kansen, dan komt het helemaal goed. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Betti Mohamed (78’ Gevereo Markiet), Dalian Maatsen, Guus van Weerdenburg, Cody Claver, © Milan Hoek, Koen Wesdorp (67’), Splinetr de Mooij, Joël Tillema, Raily Ignacio en Sugün Owobowale (75’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier