AFC - Excelsior M. met verslag, TV samenvatting en foto's

MOOI SEIZOEN AFC EINDIGT TELEURSTELLEND TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS

Na de zure puntendeling in Oostzaan tegen degradant OFC is AFC er ook in eigen huis niet in geslaagd de laatste wedstrijd van het seizoen 2022-2023 te winnen. Tegen Excelsior Maassluis werd het 0-0 en die uitslag zegt veel over de improductiviteit van The Reds in het laatste deel van de competitie. Hierdoor werd de concurrentie in het zadel geholpen en ging de titel tenslotte naar Katwijk en de tweede plaats naar Rijnsburgse Boys. AFC won twee periodetitels, stond lange tijd op polepositie voor het kampioenschap, maar miste in de eindfase de scherpte én een beetje geluk om de schaal te bemachtigen. Super teleurstellend. Tegelijk moeten we vaststellen dat ons aller eerste met een mooie derde plaats op het hoogste amateurniveau dit seizoen uitstekend heeft gepresteerd. Een gelukwens aan het adres van de staf, onder leiding van de debuterende trainer Benno Nihom, en de spelers is dan ook zeker op zijn plaats.  

Vandaag komt Excelsior Maassluis op bezoek voor de laatste wedstrijd van het seizoen 2022-2023. De Tricolores staan er niet goed voor en moeten vrezen voor de loodzware P/D-competitie waartoe IJsselmeervogels al veroordeeld is. Maar er is nog hoop dat de concurrenten TEC en Kozakken Boys punten zullen morsen tegen resp. Scheveningen en Jong Sparta én dat er een mooi resultaat behaald wordt tegen AFC. Hoop doet leven en we kunnen dus rekenen op forse tegenstand van Excelsior, dat de laatste weken in de ‘winning mood’ is. Voor AFC ongeveer hetzelfde scenario, maar dan wel in de strijd om de titel, waar Katwijk na het onverwachte puntenverlies van The Reds in Oostzaan tegen OFC plotsklaps de beste papieren heeft. Een zege op Spakenburg is voor Katwijk in ieder geval voldoende voor het kampioenschap. Mocht de regerend kampioen vandaag punten morsen dan kunnen AFC of Rijnsburse Boys de titel toch nog binnenslepen. We gaan een spannende wedstrijd tegemoet, waarbij de gang van zaken op de andere velden op de voet gevolgd zal worden.

Als Excelsior Maassluis en AFC zich onder leiding van scheidsrechter Thom Winkel presenteren aan de goed gevulde tribunes zien we bij de Tricolores een aantal bekende spelers, zoals de boomlange keeper Tom Boks, die eerder bij Kon. HFC onder de lat stond, vleugelverdediger Omar el Baad, die volgend seizoen bij Katwijk speelt, de ook zeer lange centrale verdediger Tobias Kleijweg, volgend seizoen bij Spakenburg te bewonderen, en spits Pieter Langedijk, die na een uitstapje bij IJsselmeervogels dit seizoen weer opgebloeid is bij Excelsior en 17 goals maakte. Bij AFC staat Soufiane Hetli in de basis en begint Melvin Platje op de bank. Matthijs Jesse is gelukkig weer beschikbaar en start zoals gewoonlijk ook op de bank.

Het is heerlijk voetbalweer als scheidsrechter Winkel voor het eerst fluit. De eerste schermutselingen spelen zich af op de helft van AFC en Gijs van Zetten kan meteen aan het werk na een verre ingooi en een corner van Excelsior. Een schot van Redouan Omar Ouali gaat maar net naast. De toon is gezet. Even later verdraait Joël Tillema zijn knie en moet helaas het veld verlaten. Al na 12 minuten valt Matthijs in en dat is veel eerder dan gepland. Na een kwartier komt AFC wat beter in de wedstrijd en kunnen we enkele aanvallen noteren. In de 23e minuut schiet Matthijs de bal in de touwen, maar het doelpunt wordt terecht afgekeurd wegens hands. Weer is sprake van een blessure en nu moet keeper Tom Boks na een tijdrovende behandeling het veld verlaten. Tobias van der Kleij valt voor hem in. Nog steeds zijn de beste kansen voor Excelsior. Devin Plank kopt niet ver naast en op een schot van Langedijk moet Gijs gestrekt naar de hoek. Door de blessures Joël Tillema en Boks bedraagt de extra tijd in de eerste helft maar liefst 9 minuten, maar gescoord wordt er niet. Kevin Visser is wel dichtbij de openingstreffers maar zijn ziedende schot wordt schitterend uit de bovenhoek getikt door keeper Van der Kleij, die zijn invalbeurt dus zeer goed begint. Het eerste bedrijf zit er met een 0-0 stand op. Net als vorige week tegen OFC speelt AFC zeker nog niet de pannen van het dak. Hopelijk is dat na rust wel het geval. Op de andere velden is er voor wat betreft de titelkandidaten nog niets beslist. In Katwijk is het nog steeds 0-0, in Rijnsburg 1-1. Voor Excelsior zijn de berichten gunstig: TEC en Kozakken Boys staan allebei met 1-0 achter.

AFC start in de tweede helft met Darren Maatsen voor Djuric Ascension, een aanvaller voor een middenvelder. Excelsior M. wisselt nog niet. Maar het belangrijkste nieuws komt vooraleerst uit Katwijk: Spakenburg heeft in de 49e minuut gescoord en met die stand is AFC kampioen, want in Rijnsburg is het nog steeds 1-1. Wat een spanning! Inmiddels is Melvin Platje ingevallen voor Soufiane Hetli, die door een zware enkelblessure helaas niet verder kan. Katwijk is, zo zien we op teletekst, op gelijke hoogte gekomen en Rijnsburgse Boys op voorsprong. Reden te meer voor AFC nu alles op de aanval te zetten. Excelsior graaft zich steeds meer in en probeert met man en macht de nul te verdedigen. De voorzetten dalen van links en rechts in het strafschopgebied van de Tricolores maar keeper Van der Kley toont zich een waardige vervanger van de eerder uitgevallen Tom Boks. Verder wordt duidelijk waarom Spakenburg de 2,00 meter lange Tobias Kleijweg voor volgend seizoen heeft aangetrokken. Hij heerst in de lucht en gunt Raily geen centimeter. Tot de 63e minuut. Matthijs kopt een bal fraai door en Raily kan van dichtbij scoren. Helaas glijdt onze goalgetter op het beslissende moment uit. Benno Nihom wisselt Raily niet veel later voor Tim Linthorst, Noa Benninga vervangt Kevin Visser. Om de beslissing te forceren wordt Gevero Markiet naar het front gestuurd, Tim is nu het slot op de deur. IJver kan onze spelers niet ontzegd worden, maar het ontbreekt vooralsnog aan gogme en een beetje mazzel om de defensie van Excelsior te kraken. En als Katwijk in de 80e minuut op 2-1 komt lijkt de strijd om het kampioenschap wel gestreden. In de 81e minuut Gevero krijgt nog een 100% kans, maar hij kopt de bal van heel dichtbij over de lat.

Het blijft 0-0 op Sportpark Goed Genoeg. Katwijk en Rijnsburgse Boys winnen hun wedstrijden en eindigen resp. op de eerste en tweede plaats. AFC komt uiteindelijk niet verder dan een derde plaats. Na afloop zitten onze spelers moe en teleurgesteld op het kunstgras, voor Excelsior Maassluis is het feest want in Tiel doet Scheveningen zijn sportieve plicht door TEC met 2-1 te verslaan. Jammer genoeg verschijnt Spakenburg vandaag niet in de sterkste opstelling tegen Katwijk. Spelers als Gino Dekker, Floris van der Linden en Luuk Admiraal, die zo succesvol waren tegen FC Utrecht, en onlangs ook tegen AFC acte de présence gaven, ontbreken tegen Katwijk. Maar ook al had Spakenburg gewonnen dan was de 0-0 van AFC tegen Excelsior niet genoeg geweest voor het kampioenschap. We hebben het dus helemaal aan ons zelf te wijten. De puntendeling tegen het al gedegradeerde OFC een week eerder in Oostzaan was al bijna de nekslag voor ons aller eerste, dat in de laatste periode uiteindelijk een wedstrijd te veel verloor en maar moeilijk tot scoren kon komen. Natuurlijk misten we ook in dit opzicht Splinter de Mooij die op 4 april jl. geblesseerd raakte en de rest van het seizoen moest missen. En Kenny Teijsse, die halverwege het seizoen vertrok om met broer Yordi in Lelystad te voetballen, hadden we heel goed kunnen gebruiken om een hechte defensie als die van OFC en Excelsior te slechten. Jammer genoeg liep het anders.

Per saldo won AFC dit seizoen twee periodetitels, stonden onze jongens lang bovenaan, met een maximale voorsprong van 10 punten op kampioen Katwijk, maar bleek dit alles niet voldoende te zijn voor de titel die voor de tweede keer op rij naar Katwijk gaat. Van harte gefeliciteerd. Aan onze defensie heeft het dit seizoen in ieder geval niet gelegen. Met maar 31 goals tegen eindigde The Reds in dit klassement ruim bovenaan. Gijs van Zetten, die door een hardnekkige blessure van Patrick Zonneveld de vaste keeper werd van ons eerste, wist 15 keer zijn doel schoon te houden. Prima de luxe! Meer in het algemeen kunnen we ondanks het teleurstellende slot vaststellen dat ons aller eerste dit seizoen ‘over all’ uitstekend heeft gepresenteerd getuige de mooie derde plaats op het hoogste amateurniveau. Dat is een felicitatie waard: voor Benno Nihom, die dit seizoen debuteerde als trainer/coach, de technische en medische staf en natuurlijk voor captain Milan Hoek en de andere spelers die zich tot en met de laatste wedstrijd voor 100% hebben ingezet. Waarvan akte! 

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg, Joël Tillema (12’ Matthijs Jesse), © Milan Hoek, Djuric Ascension (’46 Darren Maatsen), Kevin Visser (’65 Noa Benninga), Cody Claver, Soufiane Hetli (’55 Melvin Platje) en Raily Ignacio (’65 Tim Linthorst).

.

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor het interview met Benno Nihom zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Fotoalbum of klik hier