AFC - Excelsior M. met (beeld)verslag

Raily Ignatio wijst AFC de weg naar meer doelpunten

AFC is het nieuwe jaar gestart met een gelijkspel tegen oud-kampioen Excelsior Maassluis. Op een hobbelig veld maakten beide ploegen er een aantrekkelijke wedstrijd van met veel kansen over en weer. Rondom de rust werd de eindstand bepaald. Vlak voor de thee kwamen de Tricolores onverwacht op voorsprong, vlak na rust was het Raily Ignacio die zijn AFC-debuut glans gaf met de gelijkmaker. Met dit zeer verdiende gelijkspel kan ons allereerste de tweede helft van de competitie met optimisme tegemoet zien. Met nog zeventien wedstrijden te gaan is nog van alles mogelijk.

Na een zeer korte winterstop is het weer zo ver. De strijd in de Tweede Divisie kan weer beginnen. Niet om de zo door de KNVB gewenste promotie naar de Jupiler League want die is tijdens de competitie door diezelfde bond gecanceld.  We moeten eerst naar de tekentafel want het loopt niet zo naar wens, vindt de KNVB, die zelf de bron is van alle ellende. De situatie rond Achilles’29 laat zien dat het nog steeds gekker kan. Competitievervalsing en het ontbreken van een level playing field zijn uitgangspunt, opportunisme en onkunde regeren en maken het amateurvoetbal kapot. De directeur amateurvoetbal doet dit alles af als gezeur, je moet maar durven.

Wat nog wel overeind staat is de zeer strenge degradatieregeling in de Tweede Divisie, twee teams degraderen rechtstreeks, twee andere teams dienen het vege lijf te redden in de promotie/degradatiecompetitie. Een blik op de ranglijst leert dat AFC nog heel wat punten nodig heeft om degradatie te ontlopen. Door een schreeuwend gebrek aan scorend vermogen staan onze jongens helemaal onderaan en dat had niemand vooraf aan de competitie verwacht. Maar na regen komt weer zonneschijn en het moet toch mogelijk zijn om met deze selectie meer doelpunten te maken en daarmee de gewenste resultaten te behalen. Verrassenderwijs maakte Raily Ignacio tussentijds de overstap van Kozakken Boys naar AFC en dat kan ook helpen om in 2018 weer in het winnende spoor te komen. Al met al een hele opgave dus voor André Wetzel en zijn spelers, te beginnen tegen Excelsior Maassluis, voorlopig? de laatste algeheel amateurkampioen van Nederland.

Als de spelers de dit keer niet al te effen grasmat van Sportpark Goed Genoeg betreden zien we dat bij AFC Sam Nijpels ontbreekt. Rob Rietveld staat, zoals wel vaker de laatste in het centrum geposteerd naast captain Magid Jansen. Op het middenveld missen wij vandaag Mark van den Boogaart. Verder spelen we met Melvin Grootfaam en Matthijs Jesse op de vleugels. Zij moeten Raily van bruikbare voorzetten voorzien. Bij Excelsior Maassluis, dat gelukkig in het opvallende rood-wit-blauwe gestreepte shirt speelt en niet meedoet aan die rare uitshirt-gewoonte, missen we enkele vaste spelers in de achterhoede en is de boomlange captain en spits Kevin Vink een blikvanger.

Ongetwijfeld zal André Wetzel zijn ploeg op scherp hebben gezet, maar daar is in de eerste minuten nog weinig van te merken. Binnen de minuut moet onze keeper Patrick Zonneveld gestrekt naar de hoek., 30 seconden hierna mist Dean van Ooyen oog in oog met Patrick een 100% kans. De bal verdwijnt hoog over het doel. Niet veel later kopt Vink goed door op linksbuiten Vincent van den Berg. Zijn voorzet belandt bij Daan Blij die vlak bij het doel tegen Thomas van den Houten opschiet. Het staat nog steeds 0-0 en AFC mag daar blij mee zijn.
Langzamerhand komen ook onze jongens op stoom en wordt het doel van Excelsior Maassluis onder vuur genomen. Koen Bosma doet dat letterlijk en stelt de ervaren keeper Jean Paul van Leeuwen twee keer zwaar op de proef met poeiers van afstand. De eerste stuitert van de keeper het veld weer in, de tweede wordt half geraakt door Van Leeuwen en verdwijnt maar net over het doel. Matthijs Jesse schiet in deze fase vrij voor de keeper de bal net te zacht in. Inmiddels is ook duidelijk dat Melvin Grootfaam in zeer goede doen is. Zo kennen we hem weer met wervelende acties, gevaarlijke voorzetten en af en toe een priemend schot. Melvin weet Raily goed te vinden. In de 37e minuut is het bijna raak als Melvin de achterlijn haalt en onze nieuwe spits van dichtbij kan aanleggen, maar de bal gaat helaas over. Al met al vijf mogelijkheden voor AFC, ook door het uitstekende spel van Jonathan Richard, maar het is nog steeds 0-0. En zoals we wel meer dit seizoen hebben meegemaakt maken de Tricolores vlak voor rust de onverwachte openingsgoal. Een kopbal belandt via de arm van Rob Rietveld bij de totaal vrijstaande Daan Blij die van dichtbij onze keeper in de 43e minuut kansloos laat. Wat een domper! Omdat Koen in de laatste minuut een vrije trap in en niet over de muur schiet is het 0-1 bij rust en dat is beslist niet verdiend.

Na de thee vliegt AFC er meteen in en de beloning blijft ditmaal niet uit. Een diepe bal van Derre Kwee op Matthijs geeft onze linksbuiten vleugels en Raily tikt de prachtige voorzet van Matthijs bij de tweede paal rustig in. Een doelpunt uit het boekje, de eerste van Raily voor AFC, hopelijk volgen er nog veel meer. Onze jongens zijn even de baas op het veld en proberen door te drukken. Keeper Van Leeuwen moet gestrekt naar de hoek na een vlammend schot van Thomas en even later heeft Derre de tweede goal echt op z’n schoen als hij aangespeeld door Melvin, van rechts naar binnen draait en de bal met links à la Robben richting verste hoek krult. De bal verdwijnt net naast de verkeerde kant van de paal. Ontzettend jammer. Daarmee is de Reds-koek voorlopig op want Excelsior neemt na een kwartier in de tweede helft het heft duidelijk in handen. Het regent corners op het AFC-doel, door de lengte van Vink en Daan Smith steeds weer een hachelijke situatie. Gelukkig zet onze defensie zich schrap en weet Patrick twee keer fraai te redden. Wetzel wisselt in deze fase en met een felle Dean Huisman in de ploeg lukt het de 1-1 vast te houden. De slotminuten zijn weer voor AFC, maar het geluk ontbreekt om dit duel winnend af te sluiten. Twee keer stelt Melvin Van Leeuwen nog zwaar op de proef, maar de Excelsior keeper weet van geen wijken. Jammer voor AFC, dat de twee extra punten heel goed had kunnen gebruiken, jammer ook voor Melvin die de winnende in deze vorm heel graag was gegund.

Samenvattend kunnen we terugzien op een goede wedstrijd van ons eerste tegen een sterke ploeg, die met een beetje mazzel gewonnen had kunnen worden. Dat biedt beslist perspectief voor de tweede helft van de competitie die aanstaande zaterdag thuis begint tegen IJsselmeervogels. Uit werd met 0-1 gewonnen van de ploeg van Wim Leushuis door die wonderschone treffer van Koen Bosma. Hopelijk kunnen we weer genieten van een mooie wedstrijd met een dito resultaat. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen (’71 Dean Huisman) , Rob Rietveld, © Magid Janssen, Thomas van den Houten, Jonathan Richard, Derre Kwee, Koen Bosma (’79 Johan Kulhan), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (’77 Tom van den Brink).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier