AFC - Excelsior M. 3 - 1 met verslag

Edip Biberoglu sluit het AFC-seizoen goed af tegen Excelsior Maassluis

AFC heeft op thuisbasis Goed Genoeg het eerste seizoen in de Tweede Divisie goed afgesloten. Edip Biberoglu had een groot aandeel in de verdiende zege op Excelsior Maassluis door de drie doelpunten van de Reds voor zijn rekening te nemen. Door deze overwinning steeg de ploeg van Ton du Chatinier twee plaatsen op de ranglijst ten koste van Kon. HFC en TEC en eindigde ten slotte op de elfde plaats. Na de diepe val in de tweede helft van de competitie een verdienstelijke klassering.

Vandaag staat de laatste competitiewedstrijd op het programma. Op een zeer  ongemakkelijk tijdstip, dat wel. Om 18.00 uur hebben veel supporters op de zaterdagavond wel iets anders te doen, te meer omdat het hier een wedstrijd betreft om des keizers baard. AFC heeft zich een week eerder door een overtuigende zege in Barendrecht in veiligheid gespeeld, onze tegenstander Excelsior Maassluis is dit seizoen nooit in de problemen geweest en staat nu op een mooie vijfde plaats, wél 26 (!) punten achter kampioen Jong AZ.

Als de twee ploegen het veld betreden blijkt dat aan AFC-kant verschillende spelers ontbreken. Marien Willemsen, Koen Bosma, Tom van den Brink en Teun van Zweeden zijn om uiteenlopende redenen niet beschikbaar, keeper Patrick Zonneveld, Sam Nijpels, Jonathan Richard en Pieter Koopman zitten op de bank. Wél in de basis staan zes spelers die volgend seizoen in de A-selectie van AFC zullen ontbreken. Zo gaat keeper Lászlo Sándor naar Ter Leede, Danny Goedkoop, net als Daan Sutorius, naar het naar de Hoofdklasse gepromoveerde zaterdagteam van AFC, Guido Moelee naar Swift, Glenn van Zoolingen naar Ajax zaterdag en Edip Biberoglu naar OFC. Met deze drastisch gewijzigde ploeg treden we aan tegen een team dat vorig seizoen in vrijwel dezelfde opstelling algeheel amateurkampioen van Nederland werd. Hopelijk houdt ons eerste vandaag het hoofd goed boven water tegen de gelouterde tricolores uit Maassluis die gelukkig in het opvallende rood wit blauw gestreepte shirt spelen waaraan de club haar bijnaam ontleent. Dat is heel wat beter dan te moeten figureren in een niets zeggend uit shirt. 

Hoe dan ook fluit scheidsrechter Bos de wedstrijd om 18.00 uur op gang en is Excelsior  al bijna direct succesvol. Maar de voorzet van rechts wordt door de boomlange spits Kevin Vink drie meter voor het doel in volkomen vrijstaande positie hoog over geschoten. Een prestatie op zich, want scoren was veel makkelijker. Onze jongens zwijnen dus behoorlijk, maar tonen zich gelukkig hiervan niet erg onder de indruk. Vooral over links is AFC via Matthijs Jesse een paar keer gevaarlijk, maar keeper Jean Paul van Leeuwen, die dit seizoen nog maar weinig hoefde te vissen, grijpt goed in. Tot de 16e minuut wanneer Edip een paar meter buiten strafschopgebied wordt getorpedeerd door Sefa Kurt. Van een meter of twintig schiet Edip de bal vervolgens precies in de hoek langs de vingertoppen van Van Leeuwen en is het 1-0 voor AFC.

Nog een half uur in de eerste helft te spelen en beide ploegen gaan in de aanval om iets te doen aan de 1-0 voorsprong van AFC. Het wordt op deze manier een heel aantrekkelijke wedstrijd met kansen over en weer. Voor AFC is vooral Melvin Grootfaam een paar keer heel gevaarlijk, maar zijn voorzetten missen precisie of worden niet op juiste waarde geschat. Aan de andere kant is Kevin Vink nogmaals gevaarlijk en moet onze captain Magid Jansen een paar keer goed ingrijpen om een tegengoal te voorkomen.  De grootste kans in deze fase is voor AFC als Matthijs en Glenn de keeper van Excelsior kort na elkaar proberen te passeren, maar Van Leeuwen laat zien waarom hij dit seizoen zo weinig gepasseerd is. Het blijft zo 1-0 tot de rust.

Na de thee starten de ploegen in ongewijzigde samenstelling en is AFC na een minuut of tien dicht bij een tweede treffer. Een prachtige pass van Johan Kulhan wordt door Edip doeltreffend afgerond, maar deze goal wordt wegens buitenspel afgekeurd. Het blijft dus 1-0 en met deze achterstand nemen de tricolores geen genoegen. Keer op keer wordt het doel van László gezocht maar captain Niels Redert schiet in de 57e minuut van 30 meter hoog over, waarna Vincent van Dorp een vrije trap in de AFC-muur knalt. In de 71e  minuut mogen we niet klagen als de net ingevallen Ahmet Demirtas een voorzet van rechts net over kopt. Het is een spannende fase waarin niet Excelsior, maar AFC scoort na een uitstekende actie van Johan die vanaf de achterlijn Edip in staat stelt zijn tweede doelpunt te scoren. 2-0, maar de wedstrijd is nog niet beslist. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk blijft het proberen en is al snel succesvol als invaller Stephan Kruithof een één-twee met Demirtas dwars door het midden vakkundig afrondt.

Het is 2-1 en met nog een krappe twintig minuten te gaan is nog alles mogelijk. Duidelijk is ook dat Excelsior niet wenst te verliezen. Niels Redert probeert het nóg een keer van afstand, maar ook deze bal vliegt over.  En natuurlijk gaat veel door de lucht richting Kevin Vink vanwege zijn lengte. Gelukkig is Danny hem meestal de baas. Inmiddels heeft Mark van den Boogaart plaats gemaakt voor Mallqui Cabezas, die net als Tim Wulffraat en Guido Moelee naar Swift vertrekt. Mallqui zet nog even alles op alles, mede waardoor de aanvalsdrift van Excelsior verder in toom wordt gehouden. In de 82e minuut wordt de wedstrijd beslist door Edip die na een pass van Melvin in het stafschopgebied over de knie van zijn tegenstander gaat. De penalty schiet Edip zelf onberispelijk in. 3-1 voor AFC en daar blijft het bij.  Samen met de winst op BVV Barendrecht een mooi slotakkoord van een zwaar seizoen, dat naast veel hoogtepunten ook dieptepunten kende.
Een 34 wedstrijden lange competitie, waarin AFC op 1 oktober 2016 nog eerste stond, na de winterstop flink terugzakte naar een dertiende plaats en uiteindelijk op een elfde plaats eindigde. Eind goed al goed!

Op deze slotdag dus drie doelpunten van Edip Biberoglu, een prachtig afscheidscadeau van deze technisch vaardige speler met de beste schijntrap van het voetbaluniversum. We wensen hem veel succes bij OFC. En die wens geldt natuurlijk ook voor alle andere spelers die de A-selectie van AFC gaan verlaten. Zo ook vice-captain Daan Sutorius, die een wereldreis gaat maken en later aansluit bij zaterdag 1. We zullen deze begenadigde spelverdeler volgend seizoen gaan missen in ons aller eerste, dat nu een tijdje rust krijgt. Daarna wacht weer een nieuw seizoen in de Tweede Divisie met sterke nieuwe ploegen als Achilles’29, IJsselmeervogels en stadgenoot De Dijk. Een seizoen  met nieuwe kansen en uitdagingen én hopelijk met meer supporters, want daar schort het wel eens aan. 

MvdW

Opstelling AFC: László Sándor, Glenn van Zoolingen, Danny Goedkoop, © Magid Jansen (’83 Sam Nijpels), Guido Moelee, Mark van den Boogaart (‘63 Mallqui Cabezas), Johan Kulhan (85’ Jonathan Richard), Daan Sutorius, Melvin Grootfaam, Edip Biberoglu, Matthijs Jesse.

Bekijk hier de samenvatting

:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

En heb je al gestemd?
Talent van het jaar. Stem op Mathijs Jesse. Finale stemronde 
https://www.hetamsterdamschevoetbal.nl/nominaties-talent-van-het-jaar-bekend-2/