Verslag AFC - Excelsior M.

AFC SPEELT MET TIEN MAN GELIJK TEGEN EXCELSIOR MAASSLUIS

Ondanks een voortvarende start met twee goals binnen tien minuten heeft AFC thuis gelijk gespeeld tegen het laagstaande Excelsior Maassluis. Beslissend was de penalty vlak voor rust waardoor de Tricolores op gelijke hoogte kwamen en Oussama Siali na zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Met tien man bleven The Reds in de tweede helft met enige moeite overeind en behoorde een thuiszege zeker ook nog tot de mogelijkheden. Door dit gelijke spel blijf AFC twaalfde, zeventien punten achter koploper Spakenburg en negen punten boven de degradatielijn.  

 Ook vandaag zijn de weergoden ons niet gunstig gestemd. Het regent zo nu en dan flink, de zon laat zich niet zien op Sportpark Goed Genoeg. Hopelijk trekken de spelers van AFC en Excelsior Maassluis zich er niet te veel van aan en staat ons een enerverende wedstrijd te wachten die recht doet aan het belang van dit duel. De punten zijn hard nodig. The Reds én de Tricolores staan veel lager geklasseerd dan verwacht en gehoopt op resp. een twaalfde en zestiende plaats. De laatste competitiezege van AFC dateert van 1 oktober jl. toen met 2-0 van ADO’20 werd gewonnen en die van Excelsior van 2 september jl. met 5-3-winst op Jong Almere City. Dat de ploegen uit Amsterdam en Maassluis veel beter kunnen bewezen ze door onlangs hun bekerwedstrijden te winnen van resp. PEC Zwolle en FC Volendam.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Thom Winkel het veld betreden zien we dat bij AFC één verandering is doorgevoerd in de basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Katwijk afgelopen zaterdag: Oussama Siali start in plaats van Julian van der Greft die dit keer op de bank begint. Ook Guus van Weerdenburg en Splinter de Mooij beginnen op de bank. Fijn dat trainer/coach Benno Nihom weer een beroep op hun kan doen. Dat is nog niet het geval wat betreft de volgende geblesseerde spelers: Gladwin Curiel, Soufiane Hetli, Milan Hoek, Raily Ignacio, Matthijs Jesse, Joël Tillema en Marciano Mengerink. Wessel Been, maker van de winnende goal tegen PEC Zwolle, is er weer vanaf het begin bij. Bij Excelsior wijkt de basis op vier plaatsen af van het laatste competitieduel tegen Scheveningen. De belangrijkste wijziging betreft de keeper. Niet de boomlange Tom Boks, die we ook kennen van HFC, staat tussen de palen maar trainer/coach Steye Jacobs kiest vanmiddag voor Tobias van der Kleij, die onlangs ook bij de bekerwedstrijd tegen FC Volendam de voorkeur kreeg.

Na het eerste fluitsignaal kiest AFC direct voor de aanval. Het succes laat niet lang op zich wachten. Een lange aanval die op links begint belandt via captain Djuric Ascencion op rechts bij de goed doorgelopen Melvin Platje. De schuiver van Melvin verrast Van der Kley en verdwijnt via zijn handen in de verre hoek. 1-0, een vliegende start! Excelsior reageert met een afstandsschot van Bram Wennekers dat over de lat vliegt. In de negende minuut is het weer raak voor The Reds als een pass van Cody Claver op links door Melvin wordt opgepikt. Zijn voorzet wordt niet goed verwerkt door keeper Van der Kley die de bal voor de voeten van Oussama stompt. Onze topscorer heeft niet veel moeite te bal in het doel te schieten, zijn zesde in totaal. 2-0 na negen minuten: dat belooft wat! Maar we raken na dit overtuigende begin het initiatief een beetje kwijt en in de 18e minuut is het zo maar 2-1 als Tim Linthorst een kopduel van Devin Planck verliest. Planck kan vervolgens ongehinderd doorlopen naar het doel en schiet schuin van rechts de bal knalhard in de verre hoek. Niet helemaal onhoudbaar lijkt het, mogelijk verkijkt Gijs zich op de snelheid van de bal. Niet veel later is het bijna 2-2 als Overman op links wat sneller is dan Djuric, maar Gevero Markiet grijpt op het laatste moment heel goed in.

Het wordt wat harder, over en weer, en nadat Djuric ontsnapt is aan een gele kaart kent scheidsrechter terecht geen pardon na een forse overtreding van Oussama. Inmiddels heeft AFC het initiatief weer teruggepakt en hangt de 3-1 in de lucht. Een mooie voorzet van Melvin bereikt Wessel Been, die op twee meter van het doel moet scoren, maar de bal van Wessel stuitert via de binnenkant van de paal weer het veld in. Pech! Vlak voor rust volleyt Platje een voorzet van Mitch van Kempen tussen de palen, maar met een mooie duik weet keeper Van der Kleij een derde AFC-goal te voorkomen. Het is bijna rust, nog twee minuten extra tijd tot de thee. Meestal gebeurt er niet veel meer in zo’n fase, maar vanmiddag is het anders. Een niet goed door Noa Benninga verwerkte bal na een verre ingooi wordt vervolgens door Ringeling op doel geschoten, maar de bal gaat een metertje naast. Niets aan de hand, zou je denken, maar scheidsrechter constateert dat Oussama Wennekers vlak bij het doel heeft aangetikt en de bal gaat op de stip. Oussama moet na zijn tweede gele kaart het veld verlaten en Urbanus schiet de penalty keihard door het midden raak: 2-2! Direct hierna is het rust, de wedstrijd staat op zijn kop.

AFC moet de gehele tweede helft met tien man verder en dat is geen geringe opgave. Maar onze jongens zitten absoluut niet bij de pakken neer en gaan als het even mogelijk is in de aanval. Ook Tim Linthorst, Gevero Markiet en Dalian Maatsen zijn regelmatig in het strafschopgebied van Excelsior te vinden. De druk wordt opgevoerd maar de in eerste helft zwakke keeper Van der Kleij geeft verder geen krimp meer. Een schot van Tim spat uiteen op zijn handschoenen, een vrije trap van Dalian wordt goed verwerkt en de corners worden onschadelijk gemaakt.  Met de komst van Splinter in de 60e minuut ontstaan nieuwe mogelijkheden. Zo schiet Noa Benninga op een pass van Splinter de bal uit een mooie positie in het zijnet. Heel veel AFC’ers op de tribune telden hem al. In het laatste kwartier wordt er aan beide kanten nog veel gewisseld. Ook Melvin moet naar de kant en dat is jammer, want hij was vandaag de beste aanvaller van AFC. In de slotfase proberen de Tricolores hun numerieke meerderheid te benutten. Gelukkig is Gijs zeer goed bij de les en stopt hij schoten van Haars, Heuvelman en Fonseca. Een knal van Urbanus vliegt maar net naast. Als scheidsrechter Winkel er na 94 minuten een eind aan maakt is het nog steeds 2-2 en is het glas voor beide clubs halfleeg. AFC had deze thuiswedstrijd tegen het laagstaande Excelsior beslist willen winnen, maar de dadendrang werd aan het eind van de eerste helft behoorlijk gekortwiekt. Excelsior Maasluis wist niet te profiteren van de man-meersituatie in de tweede helft en was daar na afloop natuurlijk ook teleurgesteld over.

Het ene seizoen is het andere niet. Vorig seizoen hadden we met ongeveer dezelfde selectie  na veertien wedstrijden 30 punten met de doelcijfers 28-11, nu hebben we na de wedstrijd tegen Excelsior Maassluis 17 punten met de doelcijfers 17-23. Hopelijk sluiten we 2023 toch succesvol af. Te beginnen uit tegen ACV, de debutant uit Assen, die het zo goed doet in de Tweede Divisie, daarna het thuisduel tegen HHC Hardenberg en vervolgens de uitwedstrijd tegen FC Lisse. Als klap op de vuurpijl spelen we op 20 december in het bekendste vissersdorp de bekerwedstrijd tegen RKAV Volendam. Veel succes!

MvdW

 Opstelling AFC : Gijs van Zetten, Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Cody Claver (77’ Guus van Weerdenburg), Mitch van Kempen, © Djuric Ascencion (60’ Splinter de Mooij), Noa Benninga (86’ Nigel Hasselbaink), Oussama Siali, Wessel Been (60’ Julian van der Kreft) en Melvin Platje (77’ Segun Owobowale).

Voor foto’s klik hier

Voor de TV samenvatting zie op de homepagina het AFC TV Onze highlights en klik hier