AFC - EVV voorbeschouwing

AFC GAAT TEGEN EVV VOOR VIJFDE THUISZEGE OP RIJ

Zondag aanstaande ontvangt AFC de Echter Voetbal Vereniging. 'Oos EVV’ke' kende een zwakke competitiestart. Na zes wedstrijden bungelde het team van trainer Leo Beckers onderaan de ranglijst met twee punten, maar de laatste twee wedstrijden werden knap gewonnen van de hoogvliegers UNA in Velhoven (0-2) en VVSB in Echt (1-0). Hier door is de trots van Echt inmiddels op een twaalfde plaats  beland. Die plek moet overigens qua puntentotaal wel gedeeld worden met Magreb’90, OJC Rosmalen en SWZ Sneek. Het doelsaldo van EVV is echter beter dan dat van genoemde verenigingen. De doelcijfers van de blauwwitte formatie zijn zeer opvallend. EVV scoorde tot nog toe verreweg het minste aantal doelpunten (5) van alle verenigingen, maar kreeg ook met voorsprong het minste aantal doelpunten tegen (6). Eén en ander heeft alles te maken met de verdedigende speelwijze van EVV, waarop menig tegenstander zich, en niet alleen in dit seizoen, heeft stuk gebeten. Een lastige ploeg om tegen te spelen, zeker in Echt. Toch logenstraffen de resultaten in deze competitie dit laatste. EVV ging in de eerste drie thuiswedstrijden met 0-1 onderuit tegen WKE, HBS en De Treffers. AFC verloor nog nooit in Echt, al heeft het op sportpark In de Bandert er wel vaak om gespannen. Duidelijk is in ieder geval wel dat EVV niet als eerste moet scoren, want dan zijn de rapen gaar voor de tegenstander. Het is op z’n zachts gezegd  moeilijk om door de zeer hechte verdediging te breken. En als de bal zo af en toe tussen de Echtse palen vliegt is er nog altijd de Belgische keeper Michel Vercruijsse die met al zijn ervaring en lengte bijna niet te passeren is.

EVV speelt vanaf de start in de Topklasse. In het eerste seizoen werd de negende plaats behaald, maar in de vier seizoenen daarna eindigde EVV steeds in het linker rijtje. Een knappe prestatie van de enige Topklasser die Limburg rijk is. Natuurlijk wil EVV op het hoogste amateurniveau blijven spelen, maar de overspannen piramidiseringsdrang van onze bond maakt dat niet echt makkelijk. De concurrentie in de Zondag Topklasse is groot, iedereen kan van elkaar winnen. Om je te plaatsen voor de Tweede Divisie is heel veel nodig. Niet in de laatste plaats een brede selectie, want in een bloedstollende competitie als deze, waar aan het eind van het seizoen maar zeven verenigingen in aanmerking komen voor promotie, zal het aantal blessures en schorsingen naar verwachting niet gering zijn. Mede om deze reden werd de selectie van EVV versterkt met o.a. twee spelers uit het dichtbij gelegen België: Emil Miljkovic van KFC de Kempen en Michele Meerburg van Beringen. Verder kwamen o.a. Tomas Overhof, Paul Schröders em Michele Zotti over van resp. Fortuna Sittard, Jong Roda JC en Bekkerveld. Maar er vertrokken ook een paar belangrijke spelers uit Echt. Zo ging Joey Dekkers naar BVO Achilles’29, Rick Verbeek naar De Treffers en Chefrino Eind naar JVC Cuijk.

AFC liep vorige week tegen de tweede nederlaag aan. In Den Haag was rode lantaarndrager HBS in de eerste helft de bovenliggende ploeg. De 2-0 achterstand bij rust kon ondanks een betere tweede helft niet meer worden goed gemaakt door het team van trainer Bart Logchies. De 3-1 winst voor de Kraaien was beslist verdiend, maar niet voldoende om de laatste plaats te verlaten, omdat HSC’21, De Treffers en EVV ook wisten te winnen. Omgekeerd behield ons eerste de koppositie, omdat de concurrentie (WKE, UNA, Hercules en VVSB) het afgelopen zondag ook helemaal of een beetje liet afweten. Dit wel met de aantekening dat de sterke debutant TEC door de winst in Utrecht op Magreb’90 in puntenaantal op gelijke hoogte kwam met AFC. Overigens opvallend dat The Reds in dit nog prille seizoen alleen verloren van Kon. HFC en HBS. Volgens AFC-lid Ger Smit voldoende reden om toch maar niet mee te doen aan een alternatieve competitie van oude amateurverenigingen!

Wat gaat het aanstaande zondag worden? Kijkend naar de ‘ranglijst aller tijden’ van de Zondag Topklasse hebben wij een zware tegenstander op bezoek. EVV staat bovenaan, direct gevolgd door De Treffers, FC Lienden, AFC en VVSB. Ook de onderlinge resultaten laten zien dat EVV niet onderdoet voor AFC in de Topklasse. De resultaten van ons eerste in Echt zijn beter dan op sportpark Goed Genoeg. Van de vijf thuiswedstrijden werd er maar één keer gewonnen van EVV, twee keer werd het gelijk en twee keer werd er verloren. Vorig seizoen, toen aan het eind van het seizoen ieder punt er zeer toe deed, gaf AFC de zege op het laatste moment uit handen. Bij winst zou AFC veilig zijn geweest. In dit bloedstollende duel kopte Jasper de Haer al vroeg de openingstreffer in de touwen na een corner van Daan Sutorius. In de spannende eindfase miste Melvin Grootfaam op een haar de bevrijdende 2-0, waarna Rick Verbeek de door Chifrino Eind geforceerde vrije trap in de ‘dying seconds’ met veel geluk via de AFC-muur achter Youssef Abdallaoui schoot. EVV opgetogen, diepe teleurstelling bij alles wat AFC was. Gelukkig kwam het bij De Treffers een week later nog helemaal goed. 

Het is, dat is wel de teneur van dit verhaal, aanstaande zondag oppassen geblazen met de Echter Voetbal Vereniging. Hoewel Verbeek en Eind naar elders vertrokken zijn heeft EVV weer nieuwe spitsen in huis die uit niets iets kunnen maken. De counter ligt steeds op de loer. Wanneer onze jongens er in slagen die counters te bezweren ligt de vijfde thuiswinst in het verschiet. Heel veel succes!

MvdW

De pupil van de week is Roef Porskamp. Weten wie Roef is? klik hier

De wedstrijdbal is aangeboden door Kottmann & Co