AFC - EVV 0 - 0 met verslag

AFC moet het doen met een gelijkspel op Goed Genoeg 0-0

Door Hennie van de Weerd

AFC heeft niet kunnen profiteren van de misstappen van de concurrenten. The Reds raakte door het gelijkspel tegen EVV de koppositie kwijt aan WKE.
Het duel tegen EVV was meer dan het aankijken waard en was spannend tot de laatste minuut. Dat de stand op 0-0 bleef steken was eigenlijk een wonder gezien de kansen die AFC over de gehele wedstrijd kreeg. EVV deed het met minder maar was in de slotfase levensgevaarlijk. Gelukkig stond AFC keeper Laszlo Sandor in de weg en bleef de brilstand intact. In de spits bij AFC stond Yuri Rose geposteerd en dat kon je verrassend noemen.

En daar was hij dan weer, Yuri Rose, 36 jaar inmiddels, opgesteld in de basis bij AFC tegen opponent EVV. Vorig seizoen gestopt bij de Ajax amateurs maar nog lang niet versleten bleek vanmiddag. Dat heeft alles te maken dat de oud prof gewoon nog twee keer in de week mee traint met de selectie van AFC. Bovendien traint hij de B1 van AFC, dus de verbondenheid met AFC zit wel goed met hem. Gaan we Rose dan meer zien in de toekomst is dan de grote vraag?

Rose: "Ik heb met Bart Logchies de afspraak gemaakt om bij te springen als dat nodig is. Ik train drie keer in de week met die knapen van de jeugd. Dan nog twee keer met de selectie dus structureel op de zondag zal het niet gaan worden. Ja, het spelletje is inderdaad leuk. Ik ben een liefhebber en daarom is het ook op deze manier ingevuld omdat ik toch nog niet helemaal afscheid kon nemen. En ik wil thuis ook geen ruzie", uitte Rose met een ferme glimlach.

Logchies liet hem dan ook de hele wedstrijd staan want Rose was een gevaarlijk aanspeelpunt deze middag tegen het altijd lastig te bespelen EVV. Rose liet zich goed zien en maakte oorlog waar dat nodig was. Bijna alle kopduels waren voor hem, straalde rust uit en bracht zijn medespelers in stelling. Na slimme bewegingen zette hij Daan Sutorius in de wedstrijd een paar keer in een riante stelling, hetzelfde deed hij bij Edip Biberoglu maar de goal viel niet. Het enige wat ontbrak was een goal van Rose, want dan had de debutant helemaal niet meer stuk gekund. Maar in het verloop van de eerste helft was het toch EVV die de  eerste grote kans kreeg rond de 20e minuut. De bekende tegenaanval van EVV leek de ban te breken maar de inzet van Paul Schröders werd voortreffelijk via de lat gepareerd door AFC doelman Laszlo Sandor en tot corner verwerkt waar verder niets uitkwam. Gelijk werd de tegenaanval ingezet door the Reds in dezelfde minuut, en die was messcherp. Via de zijkant kwam Biberoglu alleen voor EVV keeper Vercruysse  maar “de Belg” liet zich niet verrassen. De toon was gezet. De wedstrijd kreeg steeds meer allure. Dat EVV een verdedigende stijl hanteert is bekend, dat beaamde ook Bart Logchies die voor de rust ook de mogelijkheden van zijn ploeg had gezien om tot scoren te komen.   

Logchies: “Als je tegen een ploeg speelt die er maar vijf voor heeft en zes tegen heeft gekregen in nu negen wedstrijden dan weet je dat het een kleine uitslag gaat worden. We kregen voor rust een aantal mogelijkheden waar we niet tot scoren komen en daar ligt de sleutel voor ons. Daar hadden we er eentje moeten maken. Als je voorkomt moeten zij iets anders gaan brengen in de speelwijze. Dan ontstaat er veel meer ruimte voor ons in aanvallend opzicht. Nu bleef het potdicht. Het was nauwkeurig zoeken geblazen. We hebben toch zo”n vijf zes kansen gecreëerd en daar hadden we zeker uit moeten scoren. Achteraf is het knap van mijn ploeg dat je een doelpunt ook nog eens niet tegen krijgt”.

En dat had zomaar gekund met de lepe uitbraken van de Limburgers in het tweede bedrijf wat uitermate spannend was. De ploeg van Beckers weet wel van wanten met uitbraken. Een ploeg die de omschakeling tot in de puntjes beheerst. Het duel werd er alleen maar interessanter door.  Zaak voor AFC was om geconcentreerd bij de les te blijven. De kansen waren dan ook schaarser dan in de eerste helft maar een goal zat er voor zowel AFC als EVV in. Bij AFC was Sutorius er met een paar inzetten dicht bij en was Biberoglu dreigend, daar bleef het bij. Bij EVV had Michele Zotti de grote man kunnen worden met twee kansen. Vooral  bij zijn laatste kans in de 89e minuut waar hij eerder had moeten schieten kon zijn schot nog geblokt worden. En dat was maar goed ook alhoewel Beckers dacht dat het een driepunter zou worden in de slotfase.

Beckers: "Die laatste kans telde ik echt maar hij schiet te laat op de goal. Een uitstekende bal die hij er in had moeten pingelen. Ik heb een paar van die jongens lopen die uit de tweede klasse komen en nog moeten wennen aan dit niveau. In de uitvoering vandaag ging dat goed moet ik zeggen. Ik ben wel tevreden met dit punt. AFC heeft een uitstekende ploeg. Bij mij ligt dat iets anders. Ik moet roeien met de riemen die ik heb. Over onze speelstijl is nogal eens discussie en dat begrijp ik heus wel. Ik heb een jonge ploeg en wij kiezen voor dit spel. Het was vandaag een faire wedstrijd en heb geen onvertogen woord gehoord. Het was een spannende wedstrijd en ik heb er van genoten”.    

Bart Logchies kwam toch nog even terug op Yuri Rose. Zoals bekend traint Yuri nog elke week mee ons mee. Wij hebben gezien wat hij kan op de trainingen. Wij zagen als staf dat kan weleens de oplossing zijn voor ons probleem. Afgelopen donderdag hebben we er met Yuri over gehad. (Lachend) Hij heeft oppas voor zijn kinderen geregeld vandaar dat hij hier kon zijn vandaag. Hij heeft naar behoren gespeeld vandaag. De afspraak is dat alleen op het moment dat als we hem nodig hebben hij er staat. Het is mooi als je een speler als Yuri achter de hand hebt en daar op terug kan vallen”.

 

Nu videobeelden van de wedstrijd en interviews met Bart Logchies en Youri Rose van RTV N-H: klik hier.

Foto's : zie ons AFC Fotoalbum of klik hier