AFC - De Treffers voorbeschouwing

AFC HEEFT THUIS TEGEN DE TREFFERS IETS GOED TE MAKEN

Zaterdagmiddag ontvangen we De Treffers. Onze voetbalvrienden uit Groesbeek zijn bezig aan een sterk seizoen en staan op een mooie tweede plaats, wel acht punten achter koploper Spakenburg. De Blauwen verloren afgelopen zaterdag van Rijnsburgse Boys en speelden onlangs gelijk tegen Excelsior Maassluis en regerend kampioen Katwijk. De rood-zwarten profiteerden onvoldoende van deze dip van de koploper: tegen GVVV werd verloren, tegen HFC werd gelijkgespeeld.  Allebei in Groesbeek, waar het op Sportpark Nieuw Zuid toch behoorlijk kan spoken. Vooral het verlies tegen GVVV van afgelopen zaterdag was een flinke streek door de kampioensrekening van De Treffers. GVVV scoorde via Latif al vroeg in de wedstrijd en bouwde die voorsprong in de eerste helft uit via een door Burgering benutte penalty. Toen het in de tweede helft 0-3 werd via Spieth was de wedstrijd beslist. Den Dekker redde de eer van De Treffers met een fraaie kopbal, een mooie solo van Sillé onderstreepte ten slotte de knappe 1-4 zege van GVVV, dat een week eerder nog in Amsterdam met 3-1 kansloos kopje onder ging tegen AFC. Het kan verkeren in de Tweede Divisie. Voorlopig lijken de kaarten dus geschud aan de kop van de ranglijst, maar de voorsprong van Spakenburg op De Treffers is met nog tien wedstrijden te gaan zeker niet onoverbrugbaar. AFC kan er, kijkend naar het vorig seizoen, over mee praten.

We mogen zaterdagmiddag dus een zeer gemotiveerd De Treffers aan de start verwachten. De titelstrijd is nog niet gestreden en er is na het echec tegen GVVV wat goed te maken. Maar AFC heeft ook wat goed te maken! Afgelopen zaterdag gingen The Reds in Heemskerk flink onderuit tegen debutant ADO’20. Op het 3-0 verlies viel weinig af te dingen. En op 7 oktober 2023 werd maar liefst met 5-1 verloren van De Treffers.  Alleen op 26 februari 2017 (AFC-Jong Vitesse 2-6) en 25 oktober 2019 (IJsselmeervogels-AFC- 5-1) werden The Reds in de Tweede Divisie zo afgedroogd. ‘AFC was de weg kwijt in Groesbeek’, luidde de kop boven het wedstrijdververslag van AFC en zo was het ook, want bij rust was het al 4-0 voor de rood-zwarten door doelpunten van Oussama Bouyaghlafen (na een onderschepte terugspeelbal van captain Milan Hoek), Willem den Dekker, die een voorzet van Jordy Thomassen in de touwen kopte, Gavin Vlijter, met een knal in de bovenhoek en Ricardo Ippel, die een voorzet in het net tikte. Gelukkig wist Gijs van Zetten vlak voor rust nog een penalty te stoppen van Den Dekker, anders was het bij de thee 5-0 geweest. Anderzijds had AFC wel de pech dat bij 0-0 een op het oog loepzuiver doelpunt van Oussama Siali werd afgekeurd. Bijna de gehele tweede heft speelde AFC met tien man na een snelle, ongelukkige rode kaart voor Gevero Markiet. Desondanks bleef de schade na rust beperkt tot een doelpunt van Bouyaghlafen die een voorzet van Vlijter achter Gijs wist te schieten. In de 82e minuut redde Gladwin Curiel gelukkig nog de eer voor een die dag zwalkend AFC.

Hopelijk gaat het aanstaande zaterdag heel wat beter tegen De Treffers, waar we sinds de komst van de Topklasse in 2010 en na de invoering Tweede Divisie in 2016 regelmatig tegen spelen. Met groot genoegen! In de Topklasse won AFC zeven keer, De Treffers vijf keer en waren er geen gelijke spelen. In de Tweede Divisie speelden AFC en De Treffers dertien keer tegen elkaar. The Reds wonnen zeven keer, drie keer waren de rood-zwarten de baas en drie keer werd het gelijk. Tellen we hierbij ook nog de twee wedstrijden om het Algeheel Kampioenschap van Nederland in het seizoen 2009-2010 bij op, toen AFC in Groesbeek met 1-1 gelijk speelde en thuis met 1-4 verloor, dan ziet het onderlinge resultaat er nu als volgt uit: AFC 14 zeges, De Treffers 9 zeges en vier gelijke spelen. Ter afsluiting van deze cijfers: AFC won de laatste twee thuiswedstrijden tegen De Treffers op 6 april 2022 (zie TV-samenvatting) en 11 december 2022 (zie TV-samenvatting) met resp. 1-0 en 2-0. Dat geeft hoop!

In vergelijking tot de wedstrijd in Groesbeek eerder dit seizoen is er bij De Treffers wel het een en ander veranderd. Trainer/coach Leeroy Echteld vertrok begin januari naar AZ waar hij het belofteteam onder zijn hoede heeft gekregen. Zijn assistent Frank Kouwen is nu de hoofdtrainer van De Treffers. Kouwen speelde in het seizoen 2014-2015 bij de roodzwarten en speelde daarvoor zestien jaar bij Willem II, VVV en De Graafschap. Rond de jaarwisseling vertrokken Coen Maetzdorf (sinds 2015 spelend bij De Treffers) en Rick Wouters bij De Treffers naar Kozakken Boys, waar ze nu samen spelen met ‘onze’ Raily Ignacio die ook halverwege de competitie verhuisde naar Werkendam. De technische commissie van De Treffers had het de afgelopen tijd razend druk. Zo werden ook nog keeper Nick Borgman, aanvaller Morad El Haddouti en linksback Daan van der Sluys rond de jaarwisseling aangetrokken. Ze speelden resp. bij HHC Hardenberg, IJsselmeervogels en het Noorse FK Jerv. Naast de overgang van Raily valt er bij AFC nog te melden dat Joël Tillema weer bijna terug is aan ‘het front’ na een lange blessureperiode. Naar verwachting kan Joël het laatste deel van de competitie nog meemaken. Prima de luxe!

Laten we tot slot hopen op een aantrekkelijk wedstrijd tussen de nummers 1 (De Treffers) en 2 (AFC) van de Eeuwige ranglijst zondagamateurs. Noblesse oblige! Gek genoeg wel op zaterdag. Succes!

MvdW