AFC - De Treffers voorbeschouwing

ZONDAGTOPPERS AFC EN DE TREFFERS  WILLEN ALTIJD WINNEN

Zondag aanstaande komt De Treffers op bezoek. De rood-zwarten  uit Groesbeek zijn de competitie behoorlijk begonnen. Thuis werd de eerste wedstrijd met 1-4 verloren van kampioen Katwijk, daarna volgde een 1-1 gelijkspel in de Betuwe tegen FC Lienden en vorige week werd Barendrecht thuis met 4-0 verslagen. Een opgaande lijn dus. De vier punten bezorgen De Treffers een plek in de middenmoot. AFC is de competitie goed gestart met zeges op Kozakken Boys in Werkendam (0-1) en Spakenburg (1-0). Afgelopen zondag werd in Haarlem met 3-1 verloren van Kon. HFC, waarover later meer. The Reds staan met zes punten op een in punten gedeelde derde plaats achter de koplopers IJsselmeervogels en Rijnsburgse Boys.

AFC en De Treffers hebben zich vorig seizoen maar ternauwernood kunnen handhaven. Uiteindelijk moest op de laatste speeldag de beslissing vallen en waren nipte zeges in Maassluis tegen Excelsior (AFC) en in Amsterdam tegen De Dijk  (De Treffers) genoeg voor handhaving op het hoogste amateurniveau. FC Lisse en TEC waren toen het kind van de rekening, want in de p/d-wedstrijden bleken Scheveningen en Jong Almere City FC te sterk. Deze ploegen zijn, samen met de kampioen van de Derde Divisie, Spakenburg en jong Vitesse opvallend goed gestart in de Tweede Divisie. Maar de competitie is met nog 31 wedstrijden te gaan erg lang en er zal ongetwijfeld nog veel gaan gebeuren. Zo zullen gerenommeerde verenigingen als Barendrecht, VVSB, GVVV en Kozakken Boys, nu helemaal onderaan aan de ranglijst, hun weg naar boven  wel weten te vinden. Het zal er, gelet op de geringe krachtsverschillen, dit seizoen echt om spannen. Ieder puntje telt, ook voor AFC en De Treffers.

Natuurlijk hebben de technische commissies niet stilgezeten om hun vlaggenschip zo sterk en competitief mogelijk te houden en waar mogelijk te versterken. Bij De Treffers werd men geconfronteerd met het vertrek van enkele bepalende spelers. Nick de Bondt en Cendrino Misidjan verkasten naar Spakenburg, Eef van Riel naar IJsselmeervogels en Patrick Heesakkers naar eerste klasser SC Woezik. Tegenover dit vertrek staat de komst van de spitsen Sjoerd Ars  van De Graafschap en Aleksander Jankovic van Achilles’29, middenvelder Arda Havar van het Turkse Diyarbekrspor, rechtervleugel verdediger Frenk Keukens van TOP Oss en centrale verdediger Abel Franssen van Jong NEC. Midden in het vorige seizoen kwamen reeds Boy van de Beek, Niels Wouters en Niek Versteeghen over van de in zwaar weer verkerende dorpsgenoot Achilles’29. Aan trainer Anton Janssen de taak om van al deze uitstekende spelers een sterk team te maken. Janssen die sinds 2015 aan het roer staat bij De Treffers en daarvoor o.a. speler en trainer was van NEC nam in 1988 de laatste penalty voor PSV in de gewonnen EC 1-finale tegen Benfica. Bijzonder!

Bij AFC vetrokken o.a. Eelke de Gaaf, Ilias Zaimi en Malcolm Esajas naar resp. Odin’59, Achilles Veen en Jos/Watergraafsmeer. Marien Willemsen stopte na een lange en glanzende carrière op het hoogste amateurniveau en hoopt nog een paar jaar lekker te voetballen in een van de lagere teams van AFC. De selectie werd aangevuld met vijf nieuwe spelers. Vleugelaanvaller Fouad Belarbi maakte de oversteek van Hercules, de spits Yordi Teijsse en middenvelder Kenny Teysse van resp. Quick Boys en SC Cambuur, centrale verdediger, Tim Linthorst van Berliner AK en middenvelder Tiemen van Hezel van HHC Hardenberg. Tiemen zal pas later dit seizoen aansluiten bij de groep. Vorig seizoen maakte Raily Ignacio reeds zijn opwachting  en droeg met zijn dertien doelpunten substantieel bij aan de handhaving van AFC in de Tweede Divisie. The Reds kregen ook een nieuwe trainer. Ulrich Landvreugd nam het stokje over van André Wetzel die op zijn beurt Ton du Chatinier opvolgde in de eerste helft van vorig seizoen. Uli Landvreugd speelde negen seizoenen in het eerste van AFC na een relatief korte, door een knieblessure beëindigde profperiode bij Ajax, Ipswich Town en Cambuur.  Waarna hij als trainer o.a. werkte met de AFC-jeugd, bij het Engelse FC Barnet, Eemdijk en Hooglanderveen. Nu dus als trainer van AFC 1, een uitdagende functie.

Wanneer we een beetje in de geschiedenis duiken dan zien we dat AFC en De Treffers elkaar voor het eerst in 2010 ontmoeten in de strijd om het Nederlands Kampioenschap. Toen werd nog door de Kampioenen van de Zondag Hoofdklassen A, B en C gestreden om de zondag titel die verrassenderwijs in dat seizoen ging naar vv Gemert. In dat zelfde jaar startte ook de Topklasse en sindsdien spelen AFC en De Treffers regelmatig tegen elkaar. En met groot genoegen, want beide clubs kunnen het goed met elkaar vinden en delen ook een mooie historie in het zondagvoetbal. Op de 181 verenigingen tellende ranglijst aller tijden Hoofdklasse 1974-1980 staat De Treffers trots bovenaan en prijkt AFC op een prachtige tweede plaats. Op de ranglijst Zondag Topklasse 2010-2016 staan De Treffers en AFC resp. tweede en vierde.  Mooie resultaten dus waar je met heel veel plezier naar kijkt.

Als we de onderlinge resultaten in ogenschouw nemen zien we dat AFC en De Treffers in de Topklasse en de Tweede Divisie achttien keer tegen elkaar speelden. Tien keer trokken The Reds aan het langste eind, zeven keer de rood-zwarten uit Groesbeek.  Slechts één keer werd het gelijk. Opvallend is dat The Reds eerst nauwelijks konden winnen van De Treffers. De laatste jaren zijn de rollen omgekeerd. Van de laatste tien duels werden er negen (!) gewonnen door AFC. Eén wedstrijd ging dus verloren en dat was bijna een jaar gelden toen ons aller eerste op thuisbasis Goed Genoeg op 27 september 2017 maar liefst met 1-4 onderuit ging. Coen Maezdorf scoorde toen twee keer voor De Treffers, captain Magid Jansen voor AFC één keer uit een penalty.  Dat deed Magid een jaar eerder ook In Amsterdam. Toen in de laatste minuut, waardoor AFC met 3-2 wist te winnen van De Treffers na een bloedstollend duel. De laatste onderlinge wedstrijd  eindigde in Groesbeek in een 0-2 zege voor AFC. Op Sportpark Zuid scoorden Matthijs Jesse en Tom van den Brink.

AFC is dus de laatste jaren een beetje een ‘angstgegner’ voor De Treffers. Net zoals Kon. HFC dat is geworden voor AFC, waarvan nu uit vier keer op rij is verloren. Net als vorig seizoen ging ons vlaggenschip afgelopen zaterdag met 3-1 onderuit aan de Spanjaardslaan en sloeg HFC in de eindfase hard toe. AFC liet zich in de derde wedstrijd van het seizoen volledig onnodig de kaas van het brood eten, want op grond van alle corners, talrijke mogelijkheden en een aantal 100% kansen lagen een overwinning én de koppositie voor het grijpen. Maar het liep helaas anders. Het kopdoelpunt van Yordi Teijsse bleek niet voldoende. Volgend seizoen maar opnieuw proberen de bakens in Haarlem te verzetten.

Maar eerst nu tegen De Treffers, dat ongetwijfeld goede moed heeft geput uit de stevige 4-0 overwinning op Barendrecht. Vorige week was de ploeg van Anton Janssen thuis uitstekend op dreef. Voor rust leidde dit tot een goal van verdediger Pim Balkestein die  een vrije trap van Boy van de Beek binnen kopte. Aleksander Jancovic maakte er voor de thee nog 2-0 van na een dieptepass van Coen Maetzdorf. Na rust was het opnieuw Jancovic die toesloeg, nu zelfs twee keer. Voor herhaling in Amsterdam vatbaar zullen ze in Groesbeek denken. Hopelijk zal het zover niet komen en laat AFC zondagmiddag zien wat het aan talent én slagkracht in huis heeft. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Intersocks Hurwits
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Benjamin van den Bergh