AFC - De Treffers met voorbeschouwing

Bijna 125-jarig AFC start 2020 met zondagtopper tegen De Treffers

Na een korte winterstop treedt AFC komende zondag aan tegen De Treffers. De 100-jarige club uit Groesbeek, die onlangs een geweldig jubileumjaar afsloot, staat op een zesde plaats en doet nog volop mee om de prijzen. De ploeg van de nieuwe trainer Jan de Jonge, die ‘good old’ Anton Janssen opvolgde, is vooral thuis erg sterk. In het begin van het seizoen werd alleen verloren van Kozakken Boys. Daarna werd vijf keer gewonnen (o.a. met 4-1 tegen Kon. HFC en met 4-0 tegen Spakenburg) en twee keer gelijk gespeeld tegen de koplopers HHC Hardenberg en IJsselmeervogels. Buiten Groesbeek zijn de resultaten tot op heden duidelijk minder met twee zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen. De laatste wedstrijd voor de winterstop werd het 1-1 in Maassluis tegen Excelsior. Een beetje zuur was het wel voor de rood-zwarten, want Vincent van den Berg maakte pas in de 93e minuut voor Excelsior de gelijkmaker. Dilivio Hoffman scoorde in de 72e minuut voor De Treffers.

AFC staat op dit moment op de vijfde plaats. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd heeft drie punten meer dan De Treffers, maar speelde wel een wedstrijd meer. Na het spetterende kampioenschap in het afgelopen seizoen zijn The Reds dit seizoen nog niet in topvorm. De laatste vier wedstrijden tegen Quick Boys (1-1), Kozakken Boys (2-0), Scheveningen (0-1) en TEC (2-2) voor de winterstop leverden maar vijf punten op. Toch is de achterstand op de koplopers nog zeker overbrugbaar en is veel mogelijk. In Marbella werd na de jaarwisseling de basis gelegd voor een goede tweede competitiehelft. Tegen hoofdklasser Eemdijk werd onder de Spaanse zon met succes geoefend.

AFC en De Treffers spelen sinds 2010 regelmatig tegen elkaar. Eerst als kampioenen van resp. de Zondag Hoofklasse A en C om de strijd om het Nederlands Kampioenschap en daarna in de Zondag Topklasse en de Tweede Divisie. De beste zondagploegen aller tijden speelden in de Topklasse en Tweede Divisie twintig keer tegen elkaar. Elf keer was AFC de sterkste, zeven keer trok De Treffers aan het langste eind. Slechts twee keer werden de punten gedeeld. Zo werd het op 17 februari 2019 1-1 in Groesbeek na een gelijk opgaande wedstrijd. De wedstrijd van de gemiste penalty, want AFC miste in de 90e minuut nog een strafschop. Het laatste duel in Amsterdam vond plaats op 16 september 2018. Een wedstrijd met twee gezichten. In de eerste helft had De Treffers de beste kansen en scoorde Coen Maertzdorf vlak voor rust de openingsgoal, in de loop van de tweede helft begon AFC te draaien en werd het tenslotte 4-1 door scores van Raily Ignacio (2x), Derre Kwee en Fouad Belarbi. Het doelpunt van Derre was wonderschoon. Nadat hij de bal liggend op de grond veroverd had verraste hij keeper Niels Cornels met een even onhoudbare als prachtige lob. Derre ontbrak de eerste competitiehelft vanwege een studiestage in China, maar doet nu gewoon weer mee. In Marbella verzorgde hij een assist in de wedstrijd tegen Eemdijk.

Wat gaat het vandaag zondag worden? Wie het weet mag het zeggen. Qua verliespunten staan AFC en De Treffers precies gelijk en wat betreft de doelcijfers ontlopen de ploegen elkaar ook niet veel. De regerend kampioen  kan beschikken over Raily Ignacio en Yordi Teijsse, samen goed voor 23 doelpunten, onze goede vrienden uit Groesbeek hebben met Lowie van Zundert ook een topspits in huis. Hij maakte tot nog toe 10 doelpunten. Coen Maertzdorf (5) en Dilivio Hoffman (4) weten het net ook regelmatig te vinden. Het zal er dus om spannen. Hopelijk geeft het thuisvoordeel de doorslag. Het zou een mooi cadeau zijn voor AFC, dat op 18 januari aanstaande zijn 125e verjaardag viert. Succes!

MvdW

De wedstrijdbal en programmablad AFC-Thuis is aangeboden door Bang & Olufsen Hegeman

Pupil van de week bij deze wedstrijd is James van der Velden