AFC - De Treffers met verslag

IMPRODUCTIEF AFC OP EIGEN VELD HARD ONDERUIT TEGEN DE TREFFERS

Na zeven zeges in successie tegen De Treffers ging AFC afgelopen zondag in eigen huis hard onderuit tegen de roodzwarten uit Groesbeek. Hoewel de overwinning terecht kwam bij de ploeg die daar het meest recht op had, was de was de 1-4 eindstand geflatteerd en hadden The Reds in de tweede helft de mogelijkheid om de achterstand te niet te doen. Door deze derde nederlaag in dit nog prille seizoen is AFC afgezakt naar een vijftiende plek. Vooral de productiviteit laat tot nog toe te wensen over. Vier doelpunten uit vijf wedstrijden is zorgelijk en noopt mogelijk tot een ander concept.

Vandaag, zondag 1 oktober komt, De Treffers bij ons op bezoek. De ploeg van trainer Anton Janssen is niet al te best gestart deze competitie. Vijf punten uit vijf wedstrijden is beneden de stand van de oud-amateurkampioen van Nederland. Mogelijk heeft dat te maken met het vertrek van enkele prominente spelers. Daar staat tegenover dat De Treffers niet stil heeft gezeten op de transfermarkt. Drie van de aanwinsten, verdediger Tom Beissel (afkomstig van Telstar), middenvelder Eef van Riel (Achilles’29) en spits Cedric Badjeck, staan vandaag in de basis. Duidelijk is dat de ploeg uit Groesbeek-Zuid de punten goed kan gebruiken. Geen makkelijke opgave want de zeven voorafgaande duels met AFC gingen allemaal verloren. ‘Angstgegner’ AFC heeft de punten ook hard nodig. Vier punten uit vier wedstrijden is bepaald geen weelde. Bij The Reds is er op spelersgebied ook het een en ander veranderd. Veel spelers lieten de A-selectie voor wat het was en zochten hun heil o.a. bij Swift of ons eerste zaterdagteam. Nieuwe spelers namen hun plaats in. Vandaag staan er maar liefst zeven in de basis, te weten keeper Joey Potveer (gekomen van Zwaluwen’30), centrumverdediger Rob Rietveld van Hercules, die zijn debuut  maakt, de backs Derre Kwee (HHC Hardenberg), ook vandaag weer uitblinkend, en Thomas van Houten (Telstar), de middenvelders Milan Hoek (Quick Boys) en Ilias Zaimi (JVC Cuijk) en de spits Eelke de Graaf (Odin’59). De ziekenboeg is bij AFC goed gevuld met Koen Bosma, Sam Nijpels, Malcom Esajas en Patrick Zonneveld. Mark van den Boogaart is geschorst. Zijn enorme inzet zullen we missen.         

Nadat de vijfjarige pupil van de week Jack Baroles het publiek vermaakt heeft met een langdurige, uiteindelijk trefzekere rush richting het doel van De Treffers, fluit scheidsrechter De Bruijn de wedstrijd op gang. AFC start goed en valt over veel schijven aan. Vooral Tom van den Brink en Ilias laten zich de eerste 20 minuten in de buurt van het Groesbeekse doel zien. Eénmaal is Milan gevaarlijk op een verre bal van Rob Rietveld, die schijnbaar geen last heeft van plankenkoorts. Het is ontzettend jammer dat onze jongens in deze fase niet kunnen doordrukken. De Treffers is deze beginfase de onderliggende ploeg en laat helemaal niets zien. Trainer Janssen grijpt net op tijd in en schuift een verdediger een linie op. Het effect is groot. De ditmaal in het blauw gehulde Groesbekers pakken het initiatief en dringen AFC op eigen helft terug. In de 20e minuut is het bijna raak na drie corners op rij, maar met een parade én hulp van de lat weet onze keeper Joey Potveer zijn doel schoon te houden. In de 25e minuut is het dan tóch raak na een vrije trap van Van Riel, die via de hand van Pim Balkestein bij Koen Maertzdorf terecht komt. De trefzekere spits heeft geen enkele moeite om Joey van heel dichtbij te passeren. Scheidsrechter De Bruijn heeft de handsbal niet gezien en De Treffers staat met 0-1 voor. In het vervolg van de eerste helft zijn Bas Hendriks, Meatzdorf en Badjeck nog dicht bij de verdubbeling van de score, maar Vrouwe Fortuna is AFC in deze fase goed gezind. Pal voor rust laat onze aanval zich nog gelden, maar de stootkracht is wederom onvoldoende. Bij een corner van Ilias wordt Eelke de Graaf onderuit getrokken, maar een penalty blijft uit. Bij rust is het derhalve 0-1, er is nog voldoende tijd om de bakens te verzetten. 

Als de spelers weer de kleedkamer uitkomen blijkt Jonathan Richard plaats te hebben gemaakt voor Melvin Grootfaam. Een vleugelspits voor een middenvelder, zo op het oog een logische wissel. AFC start goed via Tom van den Brink. Captain Magid Jansen is net te laat om de uit deze actie voortvloeiende corner achter de voortreffelijke keeper Niels Korneleis te koppen. Hierna is het toch weer De Treffers dat de lakens uitdeelt. Vooral de nog jonge spits, de uit Kameroen afkomstige   Cedric Badjeck, is met zijn snelheid en doelgerichtheid keer op keer gevaarlijk. In 60e minuut leidt één van zijn loopacties tot 0-2 als scheidsrechter De Bruijn een duw van Thomas in de rug van Badjeck met een penalty bestraft. Nick de Bondt weet wel raad met dit buitenkansje en laat Joey volkomen kansloos vanaf 11 meter.

Het ziet er somber uit voor The Reds, 0-2 achter en een aanval die tegen de solide defensie van De Treffers weinig potten breekt. In de 70e minuut valt Matthijs Jesse in voor Milan en AFC probeert in de laatste twintig minuten de stand een ander aanzien te geven met een vier mans voorhoede. Zoals wel vaker geeft de komst van Matthijs de wedstrijd een ander aanzien. AFC valt aan en er komen kansen. De Treffers loopt terug en loert via de counter op een derde goal. In deze fase is ons aller eerste enkele malen via Matthijs, Eelke en Tom dicht bij een goal, maar keeper Kornelis grijpt steeds naar behoren in. In de 77e minuut is het dan toch raak als scheidsrechter De Bruijn een duwfout van Eelke ook bestraft met een penalty. Magid schiet de bal achter Kornelis en AFC heeft nog een kwartier om op gelijke hoogte te komen. Het is echt spannend in deze fase met kansen over en weer. Maar ook met een arbitraal trio dat z’n dag niet heeft. De warrige beslissingen volgen elkaar op en in de 89e minuut is AFC daarvan de dupe als Badje in buitenspelpositie door mag en beheerst scoort. 1-3 en de wedstrijd is beslist in Groesbeeks voordeel. Eén minuut later bepaalt Maetzdorf de eindstand op 1-4, omdat onze gedemoraliseerde defensie hem alle vrijheid biedt. Niet veel later fluit scheidsrechter De Bruijn voor het laatst en vallen de spelers van De Treffers elkaar in de armen. Een achtste nederlaag op rij is hun vandaag bespaard gebleven, de aansluiting met de middenmoot van de Tweede Divisie is tot stand gebracht.

Voor onze jongens zijn de druiven zuur. De derde nederlaag in dit nog prille seizoen is een feit en het spel laat vooral aanvallend nogal te wensen over.  Ons vlaggenschip maakt veel te weinig goals en dat roept vragen op bij het spelconcept. Ongetwijfeld zal Ton du Chatinier met zijn staf een passende remedie bedenken want de selectie biedt voldoende mogelijkheden. Hopelijk kunnen onze jongens in de komende wedstrijden tegen TEC in Tiel en thuis tegen VVSB laten zien wat ze allemaal aan doltreffends in huis hebben. Succes!

MvdW   

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting van het duel van AFC thuis tegen de Treffers

AFC IN MINEUR NA NEDERLAAG TEGEN DE TREFFERS 1-4

Door Hennie van de Weerd

AFC deed slechte zaken tegen concurrent De Treffers waar het met 1-4 van verloor. De ploeg van Ton du Chatinier is door de nederlaag op de vijftiende plaats terecht gekomen. Een gevaarlijke plaats die aan het einde van de rit in aanmerking komt voor het spelen van promotie/degradatie wedstrijden. Zover is het nog lang niet want het seizoen is nog maar net begonnen, verontrustend is het wel voor The Reds.  

In het team van AFC ontbraken Malcolm Esajas, Koen Bosma en Sam Nijpels door blessures. Mark van den Boogaart moet nog twee wedstrijden brommen. Niemand is onmisbaar maar je kunt er niet omheen dat Van den Boogaart node werd gemist vandaag. Debutant bij AFC- Rob Rietveld die Nijpels verving vatte het goed samen. ”Je moet het met z”n allen doen”. En dan was het goed geweest als de ballen afpakker Van den Boogaart erbij was geweest. Dat had op het middenveld een slok op een borrel gescheeld.

Of AFC dan wel had gewonnen was dan weer een ander verhaal. Feit was dat de ploeg van Anton Janssen eindelijk eens een driepunter wilde scoren op Goed Genoeg. Voorafgaande aan de wedstrijd begon hij er al over dat hij er alle vertrouwen in had dat het vandaag zou lukken. Hij werd tijd voor een andere cyclus na zeven nederlagen de laatste jaren tegen AFC. Zijn wens werd vervuld want na negentig minuten later stond er 1-4 op het scorebord.

AFC-speler Rietveld baalde behoorlijk na de verloren wedstrijd. Als debutant wil je maar één ding en dat is winnen en je van je beste kant laten zien was zijn eerste reactie. “Ik had me toch een heel ander debuut voorgesteld vandaag tegen De Treffers. Nu verlies je met 1-4 en dat is een bittere pil voor het team en voor mezelf. We beginnen goed aan de wedstrijd met een paar kansen maar na een kwartiertje komen zij beter in de wedstrijd”.

In een tijdsbestek van tien minuten werden de Groesbekers een aantal keren levensgevaarlijk. Drie corners en tweemaal lat voorkwamen een goal voor de rood-zwarten. Na 25 minuten spelen kwam de ploeg van Anton Janssen door Coen Maertzdorf aan de leiding 0-1. AFC kon er in het vervolg weinig tegenover stellen. De Treffers had moeiteloos de regie overgenomen met name op het middenveld en achterin. De opbouw ging steeds beter lopen. Aan een tweede goal kwam de ploeg van Janssen echter niet toe terwijl de mogelijkheden er wel lagen.
Tijd voor AFC om in de tweede helft uit een ander vaatje te gaan tappen. Dat duurde slechts dertien minuten want toen ging de bal op de stip bij The Reds voor vasthouden. Nick de Bondt wist daar wel raad mee 0-2. Een forse tegenvaller voor de ploeg van Du Chatinier. De coach had gelijk na rust Melvin Grootfaam gebracht en in een later stadium Matthijs Jesse om het tij te keren maar toen lag de 0-2 al achter goalie Joey Potveer.

In de laatste twintig minuten van de wedstrijd leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor de Janssen brigade. Het tij leek te keren bij AFC toen Magid Jansen middels een penalty de score terugbracht naar 1-2. Het werd nog even spannend maar eigenlijk bleef De Treffers simpel op de been. Door goed de ruimte te benutten liep de ploeg van Janssen uit naar 1-4 door goals van Cedric Badjeck en wederom Maertzdorf.  AFC likte zijn wonden. Over een week staat TEC voor de deur die nog onder AFC staat. Het uur van de waarheid is aangebroken.

Rietveld was na afloop teleurgesteld maar keek wel verder. “We zullen onze ruggen moeten rechten. Het zat ons vandaag qua scoreverloop niet mee. We gaan voor de 1-1 en krijgen een penalty tegen en staat het 0-2. Na de 1-2 gaan we weer op zoek naar de 2-2 en valt in de slotfase de 1-3. Toen was het klaar. Er is veel werk aan de winkel. We gaan er deze week over praten. Het tij moet gaan keren hoe dan ook”.