AFC - De Treffers met verslag

AFC begint 2020 met gelijkspel tegen De Treffers

AFC en De Treffers hebben de stap naar de naar de subtop niet kunnen zetten. In een aantrekkelijke wedstrijd met veel strijd en wisselende kansen werd het in de eerste wedstrijd na de winterstop ten slotte een 2-2 gelijk spel. De meeste aandacht in dit duel trokken de twee rode kaarten in de slotminuten voor Tim Linthorst en Raily Ignacio, die werden ingeleid door de bidon van de Groesbeekse keeper Cornelis, waaruit Tim een slokje nam. Een in de ogen van de scheidsrechter ernstig vergrijp. Gelukkig wel zonder consequenties voor de eindstand, want AFC bleef in de extra tijd met negen man overeind.

Vandaag komt De Treffers op bezoek. Voorzitter Bert Jansen en zijn bestuur zijn niet met lege handen gekomen. Vooraf aan de wedstrijd overhandigt hij AFC-voorzitter Ad Westerhof een fraaie plaquette, die de vriendschap tussen beide verenigingen uitbeeldt. Dit in verband met de 125e verjaardag van The Reds op 18 januari aanstaande. Bert Jansen hoopt dat het vanmiddag bij dit cadeau blijft, want De Treffers heeft de punten hard nodig om de middenmoot te kunnen ontstijgen. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor AFC dat even veel verliespunten heeft als De Treffers. Beide ploegen hebben tijdens de winterstop niet stilgezeten. AFC was in Marbella voor een oefenstage, De Treffers zocht het wat minder ver van huis op en verbleef op Terschelling.

Als de ploegen het door de regen zware veld betreden valt op dat er dit keer geen vuurwerkshow is. Mogelijk is alles rond oud en nieuw de lucht in gegaan of verwacht men voldoende vuurwerk van de twee zondagtoppers in het amateurvoetbal. Het belang van dit  duel is niet terug te vinden in het toeschouwersaantal. Veel clubgenoten hebben kennelijk iets anders te doen. Als scheidsrechter Schaper voor het eerst heeft gefloten gaan bede ploegen er flink tegen aan en is de eerste grote kans voor Nick van der Velden. Schuin rechts van het doel schiet hij huizenhoog over. AFC pakt in deze fase door en na een pass van Fouad Belarbi door het midden laat Kenny Teijsse keeper Cornelis in de 8e minuut volledig kansloos. Jammer genoeg is het even later weer gelijk na een afgeslagen aanval van De Treffers, waarbij Robert Schilder Lowie van Zundert per ongeluk rand strafschopgebied op de hak trapt. Een overtreding, zeker, maar zo niet bedoeld en in een situatie zonder enig perspectief voor De Treffers. Toch een penalty, ‘vriend en vijand’ zijn het erover eens dat dit veel te zwaar bestraft is. Uiteraard heeft Boy van de Beek aan dit alles geen boodschap en schiet de bal in de 12e minuut onhoudbaar achter Patrick Zonneveld. 1-1, een opsteker voor de ploeg van trainer Jan de Jonge, een flinke tegenvaller voor het team van Uli landvreugd, die vandaag niet kan beschikken over Melvin Grootfaam. De grieperige captain Milan Hoek begint op de bank. Het spel gaat in hoog tempo op en neer en voor iedere meter wordt op sportieve manier geknokt. AFC is wat sterker maar echt grote kansen levert dat nog niet op. Het wordt zelfs erger als Robert, die vandaag niet erg gelukkig is, bij een aanval balverlies leidt en De Treffers met een counter gevaarlijk weg is. Van Zundert duwt daarbij Gevero Markiet weg, mag door, en ziet zich op weg naar het doel geblokkeerd door Tim Linthorst. De Treffers wil een rode kaart, maar scheidsrechter haalt een gele kaart tevoorschijn. Een goede beslissing, al kwam Virgil van Dijk er een dag eerder tegen Tottenham voor een zelfde sliding nog zonder kaart vanaf. ‘Unterschied muss sein’! Kaart of niet, de overtreding op Van Zundert is uitstel van executie, want de vrije trap van Van de Beek wordt door Cendrino Misidjan slim met het hoofd verlengd en het is 1-2 in de 30e minuut. Een beetje tegen de verhouding in, maar de Groesbeekse vreugde is er niet minder om. Vlak voor rust is het bijna weer gelijk na een lange bal van Johan Kulhan, maar de kopbal van Gevero wordt door Cornelis schitterend naast getikt. 1-2 bij rust derhalve, maar er is nog niets aan de hand, getuige de 0-1 achterstand vorig seizoen bij rust tegen De Treffers, een wedstrijd die in een 4-1 zege eindigde.

In de tweede helft schakelt AFC nog een tandje bij en probeert het vaak met de lange bal, maar de Groesbeekse defensie staat meestal goed. De eerste grote kans is voor De Treffers, maar het schot van Wilsterman stuitert via de binnenkant van de paal het veld weer in. AFC ontsnapt in de 53e minuut en gaat met dubbele energie weer in de aanval. Een doelpunt hangt in de lucht, maar Raily heeft vandaag weinig geluk met zijn kopballen. Een schitterende voorzet van Yordi Teijsse wordt door onze topscorer, die zwaar wordt gehinderd, net niet binnen getikt. Ook Tim trekt mee naar voren en wordt in het strafschopgebied duidelijk zichtbaar in de rug gelopen, maar scheidsrechter Schaper vindt een penalty kennelijk een te zware straf. De kansen stapelen zich nu op. Kenny knalt de bal van 30 meter op doel en Gevero schiet de rebound in het zijnet. Maar De Treffers blijft ook gevaarlijk. Hoffmann glijdt in kansrijke positie uit. In de 87e minuut is het dan toch raak als Tim bij de arm wordt vastgepakt in het strafschopgebied en de scheidsrechter het deze keer wel zwaar genoeg vindt voor een penalty. Milan Hoek, die in de 65e is ingevallen, zet zich achter de bal en laat zien niet alleen Panenka’s te kunnen nemen. De bal gaat feilloos in de verste hoek en het is 2-2 in de 88e minuut, een waardig besluit van een enerverende wedstrijd, zou je zeggen. Maar er gebeurt in de resterende tijd nog van alles naar aanleiding van een slok water uit een bidon door Tim. Dat levert hem een tweede gele kaart op en dus rood in de 91e minuut. Een beslissing die helemaal niemand begrijpt, ook Raily niet. Hij kan na een kort gesprek met de scheidrechter na twee keer geel met rood vertrekken in de 92e minuut. AFC staat nog maar met negen man, het Chelsea-Ajax scenario doemt op met nog twee minuten te gaan. Gelukkig blijft ons een nederlaag bespaart en fluit scheidsrechter Schaper de ‘bidon-wedstrijd’ met een 2-2 stand de geschiedenis in.

Met dit resultaat schieten AFC en De Treffers jammer genoeg niet veel op. Koploper HHC Hardenberg is inmiddels flink uit het zicht verdwenen. Er is bovendien geen aansluiting tot stand gebracht met de subtop bestaande uit Katwijk, IJsselmeervogels en Kon. HFC. Te vaak wordt er gelijk gespeeld. De laatste vijf wedstrijden van AFC tegen Quick Boys (1-1), Kozakken Boys (2-0), Scheveningen (0-1), TEC (2-2) en De Treffers (2-2) leverden slechts 6 punten op en dat valt niet mee gelet op de kwaliteit en kracht van de selectie. Zeer positief is de terugkeer van Tim Linthorst na een zeer hardnekkige blessure. Wanneer ons eerste iets rustiger opereert en ook de vleugels weet te benutten is er in de resterende zestien wedstrijden voor de regerend kampioen nog een wereld te winnen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: © Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Cody Claver (65’ Jonathan Richard), Kenny Teijsse (’79 Dalian Maatsen), Robert Schilder, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi (’65 Milan Hoek), Raily Ignacio, Nick van der Velden.

Voor de TV samenvatting en interviews zie ons AFC-TV of klik hier.

Voor Foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier.