AFC - De Treffers 4-1

KORT OFFENSIEF AFC SLOOPT DEFENSIE  DE TREFFERS

In een zeer aantrekkelijke wedstrijd met veel kansen over en weer boekte AFC een fraaie zege op De Treffers, dat tot de zestigste minuut goed voor de dag kwam. In de tweede helft  bezweek de Groesbeekse defensie onder de druk en kreeg de overwinning van The Reds binnen tien minuten gestalte toen een 0-1 achterstand werd omgebogen in een 4-1 voorsprong. Door dit fraaie resultaat steeg AFC van de vijfde naar de tweede plaats, één punt achter koploper IJsselmeervogels.

Het is zomers weer als de ploegen van AFC en de Treffers hun opwachting maken op de prachtige grasmat van sportpark Goed Genoeg. Bij onze gasten treffen we met Frenk Keukens (afkomstig van Top Oss), Aleksander Jancovic (Achilles’29), Arda Havar (van het Turkse Diyarbekspor) en Sjoerd Ars (De Graafschap) enkele nieuwe spelers in de basis, net als Boy van de Beek die vorig seizoen met nog Niek Versteeghen en Niels Wouters tussentijds de overstap maakte van het noodlijdende Achilles’29. Trainer Anton Janssen kan vanmiddag door een blessure geen beroep doen op Versteeghen. Bij AFC ontbreken Tim Linthorst (ook ex De Graafschap) na een rode kaart bij Kon. HFC wegens hand, Kenny Teijsse en Sam Nijpels die geblesseerd zijn. Rob Rietveld zit na een lange revalidatie op de bank. Captain Magid Jansen is weer terug in de basis na een korte blessure en ook Derre Kwee, speler van het seizoen 2017-2018, is vandaag vanaf het begin van de partij.

Het zal er vanmiddag in deze vierde competitie wedstrijd ongetwijfeld om spannen. AFC wil thuis beslist winnen om de aansluiting met de top te behouden en de fikse kater van de onnodige nederlaag tegen Kon. HFC te verdrijven. Onze vrienden uit Groesbeek zullen ongetwijfeld veel moed putten uit de overtuigende 4-0 thuiszege op Barendrecht ruim een week geleden. Vorig seizoen verloor AFC thuis van De Treffers met 1-4. Opmerkelijk, want van de laatste tien onderlinge duels wist AFC er maar liefst negen (!) te winnen. Maakt Uli Landvreugd met zijn spelers er vanmiddag tien uit elf van? We gaan het zien.

Als scheidsrechter Sam Dröge voor het eerst gefloten heeft is het bijna meteen raak voor The Reds. Fouad Belarbi kan na 20 seconden ongehinderd op links oprukken en doorlopen naar keeper Niels Kornelis, maar hij besluit op het allerlaatst toch af te spelen op Raily Ignacio die de bal volkomen verkeerd raakt. In plaats van in het doel gaat de bal bij de hoekvlag over de achterlijn, dezelfde achterlijn die Melvin Grootfaam twee minuten later haalt na een mooie rush op rechts. Helaas kan Yordi Teijsse zijn voorzet net niet intikken. Yordi is in de vierde minuut nog een keer dicht bij een doelpunt maar hij stuit dit keer op keeper Niels Kornelis. Het is duidelijk, AFC is heel goed begonnen maar ook de rood-zwarten, dit keer in het blauw gehuld, laten zich al snel gelden. Zo kopt Sjoerd Ars net over en komt de boomlange centrale verdediger Pim Balkestein na een vrije trap een paar centimeter te kort om van dichtbij de bal achter Patrick Zonneveld te koppen. Beide ploegen kiezen ruimschoots voor de aanval en het is keer op keer spannend voor beide doelen. Na een half uur zet Ars Frenk Keukens vrij voor Patrick Zonneveld die met hulp van Derre Kwee er in slaagt de nul te houden. Niet voor heel lang want in de 41e minuut is Ars met een slimme kap Magid de baas en schiet Koen Maertzdorf de teruggelegde bal onhoudbaar in de verste hoek. 0-1, en de AFC-gemoederen lopen na een niet bestrafte duwfout op Patrick nog even voor rust op.

Na de thee komen beide ploegen ongewijzigd in het veld. Kennelijk hebben de trainers nog voldoende vertrouwen in hun basis elf.  AFC kiest direct voor de aanval en na een pass van Yordi schiet Fouad in het zijnet. In deze fase houdt Kornelis zijn ploeg bijna 20 minuten op de been. Raily, Melvin, Jonathan en Fouad nemen hem van alle kanten onder vuur, maar de lange keeper houdt knap stand. Eén keer heeft Kornelis de hulp van de lat nodig na een schot van Derre. En als je niet scoort na zoveel kansen en mogelijkheden valt een doelpunt maar al te vaak aan de andere kant. En in de 56e minuut is dat bijna het geval als Sjoerd Ars, al weer hij, de bal in vrijstaande positie op de paal schiet. 0-2 zou de beslissing geweest kunnen zijn, maar zeker weet je dat nooit want een wedstrijd kan raar lopen.

Zo ook vanmiddag, want onder de toenemende druk van onze aanval, waarin Fouad en Yordi zich meer en meer manifesteren, en een tomeloze Derre Kwee het verschil op het middenveld maakt, bezwijkt de defensie van De Treffers. Het Reds-doelpunt dat steeds meer in de lucht hangt valt in de 67e minuut als een magnifieke voorzet van Melvin Grootfaam door Raily bij de tweede paal in het Groesbeekse net wordt gekopt. De beer is nu echt los en als Derre vier minuten later een bal op het middenveld verovert en die vervolgens bij wijze van voorzet achter Kornelis krult speelt AFC een gewonnen wedstrijd. Bijna iedere aanval is door de geboden ruimte nu gevaarlijk en we hoeven niet lang te wachten op een derde doelpunt als Raily een kiezelharde voorzet van Yordi achter Kornelis tikt. In de 77e minuut is het wéér raak als Melvin Raily bereikt die Kornelis vervolgens in de draai op een schuiver trakteert. De terugspringende bal is een makkelijke prooi voor Fouad die zijn eerste competitiedoelpunt maakt voor AFC. 4-1 dus en het zou zo maar 5-1 zijn geworden als Raily de aller makkelijkste kans voor open doel niet gemist had. Het is onze topschutter graag vergeven.

In de slotminuten trekken alleen nog de wissels de aandacht. Tom van den Brink en Matthijs Jesse vervangen Fouad en Melvin. Daarvoor is Magid al uitgevallen en completeert de 19-jarige Moiz da Silva op uitstekende manier de Reds-defensie. De 4-1 overwinning op De Treffers, de tiende van de laatste elf onderlinge wedstrijden, is binnen. AFC springt door deze driepunter omhoog naar de tweede plaats, één punt achter IJsselmeervogels. Dit na een prima wedstrijd tegen een goede tegenstander die met open vizier lange tijd voor een beter resultaat streed. Hopelijk kunnen we deze vorm nog lange tijd vasthouden, te beginnen aanstaande zaterdag in Noordwijkerhout tegen VVSB. Succes!

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, © Magid Jansen (64’ Moiz da Silva), Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Derre Kwee, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Melvin Grootfaam (82’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio, Fouad Belarbi (80’ Tom van den Brink).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor het beeldverslag en interviews klik hier