AFC - De Treffers 3 - 2 met verslag

AFC wint opnieuw in blessuretijd en is koploper

L’l'histoire se répète. Net als tegen Jong FC Twente in Hengelo een week eerder scoorde AFC in de 94e minuut op Sportpark Goed Genoeg tegen De Treffers het beslissende doelpunt via een penalty. In beide gevallen hield AFC-captain Magid het hoofd koel en bezorgde hij zijn team vanaf elf meter de volle buit. Door deze twee zeges  staan The Reds nu ongedeeld op de eerste plaats, een prachtige start in de Tweede Divisie.

Het is zondag 21 augustus 2016, vandaag komen onze vrienden van De Treffers op bezoek voor de zoveelste ontmoeting tegen AFC.  Altijd een duel om naar uit te kijken tussen de nummers één (De Treffers) en twee (AFC) van het amateurvoetbal op de zondag. Nu samen in de Tweede Divisie waarvoor ook de top van de zaterdagamateurs en een aantal BVO belofteteams zich hebben geplaatst. De openingswedstrijd van De Treffers tegen UNA eindigde in Groesbeek in een ietwat teleurstellend gelijkspel, AFC was via een Houdini act Jong FC Twente de baas. Nu dus in Amsterdam de tweede ronde van de in totaal 34 wedstrijden. Maar gaat de wedstrijd op sportpark Goed Genoeg wel door? Het water komt in de ochtenduren met bakken uit de hemel, Amsterdam-Zuid loopt bijna onder. Om 13.00 uur spreekt scheidsrechter Cairo het beslissende woord: de wedstrijd gaat gewoon door. Zoals later blijkt een uitstekend besluit want het veld is en blijft gedurende de hele wedstrijd uitstekend bespeelbaar.

Als de teams om half drie het veld betreden zien we dat Matthijs Jesse in de basis begint. Guido Moelee is ook direct van de partij. Sam Nijpels, Tom van den Brink en Mark van den Boogaart zijn niet inzetbaar. Aan de kant van De Treffers missen we Rick Verbeek (ziek) en Bas Hendriks (geblesseerd).  De wedstrijd start in een rustig tempo. Beide ploegen kijken de spreekwoordelijke kat uit de boom. Duidelijk is wel dat de snelheid van Matthijs vandaag benut gaat worden. Hij wordt als het even kan in de diepte aangespeeld en maakt het zijn directe tegenstander vanaf het begin knap lastig. Toch is de eerste grote kans voor De Treffers als een voorzet van Robert Mutzers in de 17e minuut door Daniel van Straten net naast wordt gekopt. Langzamerhand wordt de strijd wat feller en vooral op het middenveld worden pittige duels uitgevochten. Soms wat te pittig waardoor Jonathan Richard in de 28e minuut geblesseerd het veld moet verlaten, even later gevolgd door Pim Balkestein van De Treffers. Voor Jonathan komt Daan Sutorius in het veld, zijn debuut in de Tweede Divisie. Daan geeft direct zin visitekaartje af, maar zijn schuiver wordt uitstekend gestopt door de keeper Niels Kornelis.  In de 39e minuut is Pieter Koopman de  Groesbeekse defensie te snel af , maar ook nu weet Kornelis onheil te voorkomen voor De Treffers. De eerste helft lijkt met een brilstand te eindigen, maar het venijn zit als zo vaak in de staart. Een hoge bal wordt door onze keeper Patrick Zonneveld niet goed beoordeeld, waarna Wesley Meeuwsen de bal in het lege doel kopt.  Na 45 minuten staat het 0-1 en dat is een forse tegenvaller voor het team van trainer  Ton du Chatinier. Nog even is er hoop op een AFC-doelpunt voor rust, maar de vrije trap van Daan vliegt hoog over het Groesbeekse doel.

Als de spelers na de thee weer op het veld staan zien we dat Pepijn Kluin ingevallen is voor Pieter Koopman. Er zal , zoveel is duidelijk, in de tweede helft veel moeten gebeuren om de achterstand ongedaan te maken. De eerste mogelijkheid is echter voor De Treffers via topschutter Meeuwsen, maar gelukkig gaat zijn schot net naast.  Hierna is het vooral AFC dat de lakens uitdeelt. Dit uit zich o.a. in een aantal corners van Koen Bosma, die steeds gevaarlijker worden.  Bijna is het 1-1 als  Magid Jansen bij de tweede paal een door Daan doorgekopte hoekschop keihard inschiet.  De bal wordt ternauwernood geblokkeerd. In de 62e minuut krijgt AFC dan toch loon naar werken als Melvin Grootfaam Matthijs in stelling brengt. In plaats van zelf te schieten geeft Matthijs slim af aan Koen die van dichtbij de gelijkmaker produceert. 1-1 en AFC pakt na deze goal echt door. Hierbij wordt de diepte steeds beter benut . Het is jammer dat uitblinker Matthijs een fraaie actie in de 71e minuut net niet weet af te ronden. Toch komt AFC twee minuten later op voorsprong als Melvin , die zich in de tweede  helft veel meer laat gelden, zijn tegenstander in het strafschopgebied z’n hielen laat zien en Jordi van Gelderen in staat stelt zijn eerste doelpunt voor The Reds te maken.

Het is 2-1 voor AFC met nog ruim  een kwartier te gaan.  De Treffers recht de rug en gaat op zoek naar de gelijkmaker, onze jongens graven zich beslist niet in en proberen uitdrukkelijk de ongetwijfeld beslissende derde goal te maken. Over en weer zijn er mogelijkheden om te scoren. Pepijn Kluin, keihard werkend, schiet net over na een pass van Daan, Matthijs richt even later ook te hoog in vrije positie. Aan de andere kant zijn Nick de Bondt en Kenny Leemans gevaarlijk dicht bij de gelijkmaker. De zeer spannende strijd spoedt zich naar een eind en net als je denkt aan een 2-1 overwinning  streept  Daniel van Straten van grote afstand de bal in de 90e minuut fantastisch langs onze keeper. 2-2, met nog vier minuten blessuretijd te gaan.  Er is nog van alles mogelijk, zoals we een week eerder in Hengelo hebben gezien.

AFC kiest de laatste vier minuten voor de aanval, alles of niets.  Een corner, een vrije trap dicht bij het doel van Kornelis, ze leveren echter niks meer op. En op het moment dat je je verzoend hebt met een gelijkspel slaat het noodlot voor De Treffers toe in de vorm van een handsbal van Wesley Meeuwsen in eigen strafschopgebied bij het wegwerken van de bal. Hoogst ongelukkig, maar scheidsrechter Cairo aarzelt niet en wijst naar de stip.
L’l'histoire se répète.  Net als in Hengelo stapt captain Magid Jansen in de 94e minuut naar voren  en schiet onder hoogspanning de bal feilloos in. Superknap. 3-2, de middenuit wordt nog genomen en alle spelers van de Treffers stormen naar voren, maar het is tijd. Scheidsrechter Cairo fluit de wedstrijd de geschiedenis in en alles wat AFC is valt elkaar in de armen. Zo winnen maakt heel veel vreugde los. Voor spelers en supporters van De Treffers zijn de druiven natuurlijk zeer zuur. Zo te verliezen is geen pretje. Maar eenmaal in het clubhuis worden de glazen in harmonie en vriendschap geheven in de wetenschap dat beide teams verantwoordelijk waren voor een schitterende voetbalmiddag op Sportpark Goed Genoeg en dat de competitie nog heel lang duurt, of je nu koploper bent of niet. Toch neemt menigeen een foto van de ranglijst op teletekstpagina 833. AFC is het competitieavontuur dat Tweede Divisie heet geweldig begonnen.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, Jordi van Gelderen, Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan, Jonathan Richard (28’ Daan Sutorius), Koen Bosma, Melvin Grootfaam, Pieter Koopman (46’ Pepijn Kluin) en Matthijs Jesse.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier