AFC - De Treffers 3 - 1 verslag

AFC is na winst op De Treffers de nieuwe koploper

In een zeer aantrekkelijke wedstrijd was AFC op sportpark Goed Genoeg te sterk voor De Treffers. Door deze vierde thuiszege op rij en het puntenverlies van de concurrentie pakt AFC na zeven wedstrijden de koppositie in de Zondag Topklasse.

Na de mooie overwinning in Emmen op het tot dan toe ongeslagen WKE richt alle aandacht zich op De Treffers, dat vandaag bij ons op bezoek komt. Dit in de wetenschap dat koploper UNA gisteravond onverwacht op eigen veld onderuit is gegaan tegen EVV.  Als er gewonnen wordt van de Groesbekers is AFC hoogst waarschijnlijk de nieuwe koploper. Een aanlokkelijk perspectief! Maar een makkelijke opdracht is het niet. De Treffers beschikt zoals te doen gebruikelijk over een goede ploeg die na een wat tegenvallende competitiestart  ongetwijfeld alles uit de kast zal halen om op sportpark Goed Genoeg te winnen. Hoewel AFC en De Treffers op de ranglijst een flink stuk uit elkaar staan bedraagt het verschil na zes wedstrijden maar zeven punten, zoveel is dat niet. Zeker niet als je een goalgetter als Wesley Meeuwsen in de gelederen hebt, die overkwam van OJC Rosmalen. Zo wie zo heeft De Treffers de selectie voor dit cruciale seizoen flink onderhanden genomen. We tellen maar liefst 15 nieuwe gezichten, die de ook nieuwe trainer Anton Janssen tot een succesvolle eenheid moet zien te kneden. Dat is, zo wijzen de competitieresultaten tot nog toe uit, nog geen sinecure. Maar mogelijk betekent de wedstrijd van vandaag de ommekeer voor de Groesbekers. De Roodzwarten treffen wel een ander rood-zwart team dat in zeer goede vorm steekt. De selectie van trainer Bart Logchies straalt veel vertrouwen uit en boekte in de drie voorafgaande thuiswedstrijden de volle winst. Het gaat er, zoveel is duidelijk, vandaag om spannen. Pakt AFC de koppositie of vindt De Treffers in Amsterdam de weg omhoog?

Als de ploegen even voor half drie het zonovergoten veld betreden blijkt dat bij AFC Pieter Koopman na een weekje rust weer in de spits staat. Door zijn bij WKE opgelopen blessure is Koen Bosma niet beschikbaar. Bart Logchies kan ook geen beroep op Jonathan Ritchard. De eerste tien minuten zijn niet al te opwindend. Het eerste belangrijke moment is het geblesseerd uitvallen van Mark van den Boogaart. Een flinke tegenslag, zo lijkt het, want Mark behoort week in week uit tot de uitblinkers. Voor hem in de plaats verschijnt Geoffrey Galata tussen de lijnen, waardoor captain Magid Jansen naar het middenveld opschuift.  De eerste kans is vervolgens voor AFC. Een voorzet van Melvin Grootfaam wordt door Pieter net over gekopt. Hierna laat Meeuwsen zich gelden maar een gevaarlijk schuiver verdwijnt naast het doel. Even later is er niemand van De Treffers om zijn puntgave voorzet vanaf de achterlijn af te ronden. De Groesbrekers dringen in deze fase verder aan, maar worden hiervoor niet beloond. Integendeel. Een afgeslagen aanval bereikt via Magid Daan Sutorius die keeper Kornelis in de zeventiende minuut in de korte hoek verrast. 1-0! Het spel is nu op de wagen. De Treffers kiest uitdrukkelijk voor de aanval, speelt achter één op één en is via Robert Mutzers en Koen Maertzdorf dicht bij de gelijkmaker. Die valt niet, vooral ook door het uitstekende keepen van Laszlo Sandor, en het daadkrachtige verdedigen van Jasper de Haer en Geoffrey Galata. Aan de andere kant krijgt onze aanval een hoop ruimte en daar profiteert Melvin bijna van. Dit keer laat Kornelis zich niet verrassen. Daan maakt in deze fase bijna zijn tweede doelpunt na een pass van Magid, maar zijn schot mist het doel op een paar centimeter. De strijd gaat verder en op het middenveld gaat Magid iets te fel naar de zin van de scheidsrechter voor de bal: geel! Inmiddels is Edip Biberoglu zich steeds meer met het spel gaan bemoeien met alle gevaar voor De Treffers van dien.  Vlak voor rust wordt een voorzet van Edip door Robin Janssen binnen het strafschopgebied voor iedereen zichtbaar met de hand tegen gehouden. Een loepzuivere penalty, maar tot ieders verbazing denkt de scheidsrechter en de op 10 meter afstand staande assistent-scheidsrechter daar anders over. De rust gaat derhalve in met een 1-0 voorsprong voor AFC.

Na de wel verdiende rust schiet AFC uit de startblokken en is via Daan en Edip direct gevaarlijk. In de 51e minuut is het wél raak na een ‘give’ (Melvin) and ‘go’ (Edip)’ uit het boekje. Melvin bekroont deze combinatie en AFC lijkt op rozen te zitten. 2-0! Maar de Groesbrekers geven de moed nog niet op. Af en toe is het knap gevaarlijk voor het doel van Laszlo, maar onze keeper weet van geen wijken.  De Treffers valt aan, meestal met lange, hoge ballen, AFC loert in deze fase op een snelle uitval. De dynamiek is hierbij groot, want ook Mitchell Theuns en Guido Moelee verschijnen voor het doel van Kornelis. Een overtreding van Jasper kost hem geel en even later komt Randel Shakison voor Jasper in het veld. Maar nog vóór deze wissel wordt de wedstrijd in de 63e minuut beslist. En weer weet Daan alle aandacht op zich te vestigen door de vrije trap rand strafschopgebied feilloos achter Kornelis te krullen. 3-0! Het laatste kwart van de wedstrijd probeert De Treffers nog van alles om de Groesbeekse eer te redden en stapelen de kansen zich op. Maar de ballen vliegen meestal hoog over of, het wordt eentonig, staat Laszlo op de één of ander manier zeer effectief in de weg. Toch wordt het in 84e minuut nog 3-1 als een slordigheidje in onze defensie uitstekend wordt afgerond door Welsey Meeuwsen. Daarbij blijft het en als scheidrechter Steeg de wedstrijd beëindigt is AFC de trotste koploper van de Zondag Topklasse.

Na zeven wedstrijden staat ons eerste dus met een tussenpoos van een jaar degradatievoetbal weer bovenaan en dat is een schitterende prestatie. Onze jongens spelen echt goed als collectief, maar aan uitblinkers is ook geen gebrek. Wat is het dan toch ontzettend jammer dat niet veel meer toeschouwers hier getuige van zijn. Van de razendsnelle en soms subtiele acties over de vleugels van Melvin en Edip, de splijtende passes en de wonderbaarlijke vrije trappen van Daan, de rushes van Marien en de onverzettelijkheid van Geoffrey en Jasper, om maar eens wat te noemen, en dan heb ik nog niet over de parades van Laszlo en de power van Magid. Dat alles wil je toch niet missen?! Gelukkig komen er nog 11  thuiswedstrijden. Ons eerste verdient minstens 4.000 toeschouwers per wedstrijd. Dat wordt hopelijk dringen geblazen.

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Jasper de Haer  (63. Randel Shakison), Guido Moelee, Mark van den Boogaart (11. Geoffrey Galata), Mitchell Theuns, Daan Sutorius, Magid Jansen©, Edip Biberoglu, Pieter Koopman, Melvin Grootfaam (73. Mathijs Jesse).

MvdW

Zie ook verslag van Hennie van de Weerd in Topklasse nieuws of klik hier.
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier


De samenvatting van RTV N-H


Volgens keeper Laslo Sandor kan AFC best kampioen worden


Bart Logchies: "Ik geniet van de schouderklopjes, maar ik weet ook wat het vervolg kan zijn"