AFC - De Dijk voorbeschouwing

SPANNENDE DERBY TUSSEN AFC EN DE DIJK IN STRIJD TEGEN DEGRADATIE

Zondag aanstaande ontvangen wij asv De Dijk op Sportpark Goed Genoeg. Voor de tweede keer dit seizoen, want op 20 augustus jl. was de club uit Schellingwoude ook al bij ons te gast voor een bekerwedstrijd vooraf aan de competitie. Inmiddels zijn we met de competitie een eind onderweg en staan AFC en De Dijk er niet al te best voor op een resp. 15e en 17e plaats. Gelukkig is de achterstand op de nummers dertien FC Lisse en veertien De Treffers te overzien en is met nog negen (AFC) en acht (De Dijk) wedstrijden te gaan nog heel veel mogelijk.

Tegen deze achtergrond is deze Amsterdamse derby van grote betekenis en maken we ons op voor een bijzonder spannende wedstrijd waarin we ongetwijfeld kunnen genieten van twee ploegen die de aanval niet schuwen en die alles op alles zetten om te winnen. Net zoals dat het geval was bij de twee wedstrijden eerder dit seizoen. In de bekerstrijd op 20 augustus ging het spel over weer en waren er voor beide doelen heel wat hachelijke situaties. Toch bleef het, mede door goed keeperswerk van Jeroen Verhoeven en Joey Potveer, heel lang 0-0. Het vroegtijdig vertrek Sam Nijpels (2 x geel) verstoorde het evenwicht en via goals van Harry Zwarthoed en Abderrahim Loukili trok De Dijk de bekerwinst naar zich toe in de slotminuten. De beloning was groot want in de volgende ronde was Ajax de tegenstander. In het stadion van FC Volendam verloor de ploeg van trainer Jochem Twisker met 4-1 na een aantrekkelijke wedstrijd. Nabil el Gourari maakte de ere-treffer voor de ‘thuisploeg’.

Op 19 november jl. ontmoetten De Dijk en AFC elkaar voor de tweede keer, maar nu in competitieverband. De Dijk stond op dat moment nog in het linker rijtje op een keurige 9e plaats, acht punten voor AFC dat toen nog 17e stond.  Een overwinning was dus hard nodig voor The Reds en die kwam er ook. Na een 0-2 ruststand via doelpunten van Thomas van den Houten en Eelke de Graaf, kwam de Dijk op Sportpark Schellingwoude na rust flink opzetten, maar bleef het uiteindelijk bij één tegentreffer van Jack Tuijp na een mooie aanval over rechts via Tony Tol en Adham el Idrissi.

Na die nederlaag tegen AFC maakte De Dijk door een reeks zwakke resultaten een duikeling op de ranglijst. Interne strubbelingen en belangrijke tussentijdse veranderingen in de selectie waren hier ongetwijfeld mede debet aan. Zo vertrokken o.a. de keepers Jeroen Verhoeven en Stan Bijl, Jack Tuijp, Abderrahim Loukili (FC Lienden), Nabil el Gourari (OFC) en Jerghino Schadewsing (Zuidvogels). De uitgedunde selectie werd aangevuld met de van OFC afkomstige Damiën Menzo, ooit in de spits bij AFC, en keeper Roy Pistoor die overkwam van Jong Almere City FC. In totaal won De Dijk acht keer en werd achttien keer verloren. Niet één keer werd gelijk gespeeld en dat is wel erg efficiënt. Opvallend is ook dat de ploeg van Twisker het buiten Schellingwoude veel beter doet dan op het eigen kunstgras. Buitenshuis werd knap gewonnen van Barendrecht, Rijnsburgse Boys, De Treffers, Kon. HFC en afgelopen week van Achilles’29. Hoewel de voormalige kampioen uit Groesbeek een flink jasje heeft uitgedaan sinds de start van de competitie mag de 0-5 winst van De Dijk er zijn. Uitblinker in deze wedstrijd was Harry Zwarthoed, die vlak voor rust de openingstreffer voorbereidde en na rust nog twee keer scoorde. Hierdoor is deze middenvelder topscorer van De Dijk met vier goals. Op Sportpark Schellingwoude werd alleen in het begin twee keer gewonnen, het openingsduel tegen Jong Sparta met 1-0 en niet veel later tegen Achilles’21 met maar liefst 6-1.

De grote overwinning in Groesbeek zal de spelers van De Dijk ongetwijfeld nieuwe energie geven om er zondag vol voor te gaan. Datzelfde geldt ongetwijfeld ook voor de ploeg van trainer André Wetzel die al na negen competitiewedstrijden het stokje overnam van Ton du Chatinier. Voor de winterstop nog niet met veel succes, daarna des te meer. In 2017 werd in 16 wedstrijden maar drie keer gewonnen, waarvan één keer dus van De Dijk. Elf keer werd verloren en twee keer werd het gelijk. In 2018 zien de cijfers er tot nog toe heel anders uit. Vier keer werd gewonnen, driemaal werd het gelijk en twee keer werd verloren van Jong Sparta en FC Lienden. Op Het Kasteel werd het 4-3 voor de getalenteerde Spartanen nadat AFC nog wel met 0-2 had voorgestaan. In de Betuwe won de ploeg van Hans Kraaij jr. in de allerlaatste minuut. Afgelopen zaterdag zorgde ons eerste voor een daverende verrassing door met 0-2 te winnen in Noordwijkerhout. ‘Vriend en vijand’ waren het er over eens dat AFC de zege dik verdiende en dat is tegen het moeilijk bespeelbare VVSB heel vaak anders geweest. Kenmerkend verschil tussen de periodes voor en na de winterstop is het scorend vermogen van The Reds. Stond de teller in 2017 na zestien wedstrijden op elf doelpunten, in 2018 is dat na acht wedstrijden 17 goals. De tussentijdse overgang van Raily Ignacio naar AFC heeft zijn uitwerking niet gemist. AFC is als ploeg beter gaan voetballen, geeft achter niet veel weg en is aanvallend scherper dan daarvoor. Hopelijk wordt de stijgende lijn in de nog resterende wedstrijden voortgezet.

Te beginnen zondag in de hopelijk drukbezochte derby tegen De Dijk. Het zal er ongetwijfeld om spannen want de ploegen ontlopen elkaar niet veel en er staat veel op het spel. Door de rigide degradatieregeling is de lange strijd onderaan in de Tweede Divisie moordend, er moet waarschijnlijk tot het laatste moment worden gestreden voor ieder punt. Gelet op de geringe onderlinge verschillen op de ranglijst kunnen op het natuurgras van Sportpark Goed Genoeg uitstekende zaken worden gedaan, mits op de andere velden de uitslagen ook gunstig zijn. De Dijk kan bij winst twee plaatsen klimmen op de ranglijst, AFC zou na een zege de degradatiestreep kunnen passeren. Aan het eind van de zondagmiddag weten we veel meer. Veel plezier en succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Sterel Notarissen
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Zen Roeg