AFC - De Dijk met verslag

Eelke de Graaf beslist derby tussen AFC en De Dijk

L’histoire se répète. Eerder dit seizoen won AFC in Schellingwoude met 2-1 van De Dijk, op Sportpark Goed Genoeg was dat ook het geval. In beide duels was een kopbal van Eelke de Graaf van beslissende betekenis. Aan de Schellingwouderdijk vlak voor rust, aan de De Boelelaan pal voor tijd. Door deze vijfde zege na de winterstop, de derde op rij,  passeert AFC de degradatiestreep en kan zich in de komende acht wedstrijden helemaal in veiligheid spelen.

Het is spannend onderaan de Tweede Divisie. Inclusief het zwaar aangeslagen Achilles’29 strijden minstens zeven verenigingen tegen degradatie. Jammer genoeg behoren AFC en De Dijk ook tot deze groep. In het ergste geval is de hoofdstad volgend seizoen niet meer op het hoogste amateurniveau vertegenwoordigd. Gelukkig is het nog lang niet zover en zijn er nog voldoende wedstrijden om de degradatiedans te ontspringen. AFC put daarbij hoop uit de positieve resultaten in 2018. Werd er in de eerste competitiehelft nauwelijks gewonnen en bijzonder weinig gescoord, na de winterstop ligt dat gelukkig heel anders. Dit mede door de komst van Raily Ignacio, waarvoor Eelke de Graaf plaats moest maken in de punt van de aanval. De Dijk maakt een heel moeilijk seizoen door en is na een goede start ver teruggezakt. Interne strubbelingen en het vertrek van een aantal vooraanstaande spelers zijn hier zeker debet aan. Maar onder regie van trainer Jochem Twisker probeert de De Dijk weer in het winnende spoor te komen. De 0-5 winst op Achilles’29 in Groesbeek vorige week zaterdag was een goede stap in de richting.

Onder deze moeilijke degradatie omstandigheden, waar een gelijkspel eigenlijk te weinig oplevert, ontmoeten AFC en De Dijk elkaar vandaag op een zonovergoten Sportpark Goed Genoeg. Voor de tweede keer dit seizoen, want vooraf  aan de competitie werd hier al gespeeld in het kader van de KNVB-beker. Toen won De Dijk in de slotfase door goals van  Harry Zwarhoed en Abderrahim Loukili. Op 19 november jl. was AFC in Schellingwoude met 1-2 de sterkste. Thomas van den Houten én Eelke de Graaf bezorgden The Reds voor rust een 0-2 voorsprong, in de tweede helft scoorde Jack Tuijp (in het betaalde voetbal goed voor 158 doelpunten) de enige treffer van de thuisploeg. Tuijp is inmiddels bij De Dijk gestopt. Dat geldt ook voor Loukili, die weer bij zijn oude vereniging FC Lienden actief is. Bij AFC ontbreekt Koen Bosma en begint trainer André Wetzel weer met Johan Kulhan, Milan Hoek en Derre Kwee op het middenveld en Jonathan Richard in het hart van de verdediging. Matthijs Jesse doet, zoals de laatste tijd gebruikelijk, al vanaf het begin mee.

Als scheidsrechter De Brito Roque voor het eerst  gefloten heeft hoeven we niet lang te wachten op een doelrijp moment. Chakib Tayeb komt in de eerste minuut op links gevaarlijk door en test Patrick Zonneveld met een hoge knal. Gelukkig is onze keeper al vanaf het begin goed bij de les en werkt hij de bal naar de zijkant weg. De Dijk, dat het opvallende rood-wit-blauw geblokte shirt helaas thuis heeft gelaten, is niet veel later wél succesvol. Een pass op Adham el Idrissie wordt verkeerd beoordeeld door Jonathan Richard, waarna de handige rechtsbuiten Harry Zwarthoed bereikt. Na diens intelligente hakbal op Tim Rider schiet de blonde spits de bal onhoudbaar achter Patrick.  Een prachtige goal die de ploeg van Twisker even vleugels geeft. Patrick moet al zijn talent aanpreken om een tweede goal van Ruder te voorkomen. AFC stelt hier nog niet veel tegenover. Even is het gevaarlijk voor het doel van keeper Roy Pistoor, die onlangs is overgekomen van Almere City FC. Maar de scrimmage, waarbij schoten van Matthijs, Raily en Derre worden geblokkeerd levert niets op. Het aanvalsspel van The Reds ziet er in deze fase statisch uit, een tegendoelpunt valt niet te verwachten. Toch wordt het 1-1 als een  voorzet van Milan Hoek Matthijs in een volgepakt strafschopgebied bereikt. Matthijs neemt de bal goed aan en knalt de bal vervolgens droog achter Pistoor. Een fraai doelpunt en de AFC supporters ademen weer wat rustiger. Na deze score in de 22e minuut wordt het spel er niet beter op. Er is sprake van veel balverlies, over en weer, vaak wordt de bal lukraak hoog weggewerkt.  De slechte conditie van het hobbelige veld, dat heeft te leiden van een konijnenplaag (!), is hier mede debet aan. Tot aan de rust  gebeurt er niet veel noemenswaardig meer. Dit met uitzondering van een schot van Raymond Baten dat net naast het AFC-doel verdwijnt en een gele kaart van Raily na een ongelukkige overtreding op Maarten Woudenberg.

Na de thee wordt er al snel gewisseld. Milan Hoek maakt plaats voor Mark van den Boogaart. Bij De Dijk verschijnt Damian Menzo in plaats van El Idrissi binnen de lijnen.  Damian, in seizoen 2014-2015 kort bij AFC in de spits, laat zich in 63e minuut na een corner gelden. Door zijn inzet belandt de bal bij Ruder, die vlak voor Zonneveld gelukkig net niet goed uitkomt. AFC zit in de tweede helft wel iets beter in de wedstrijd en is via een aan de rechter kant opstomende Johnan Kulhan enkele malen  dreigend. De voorzetten van Johan worden door Derre en Matthijs helaas niet verzilverd. En Raily dan? Onze spits werkt hard, maar wordt zwaar en goed verdedigd. Al met al lijkt de wedstrijd op een gelijkspel uit te lopen. Een uitslag die recht zou doen aan de verhoudingen in het veld, maar ook een uitslag waar AFC en De Dijk niet heel veel mee op zouden schieten.

Met nog ruim tien minuten op de klok wisselt André Wetzel middenvelder Johan Kulhan voor spits Eelke De Graaf en vijf minuten later Matthijs Jesse voor Malcolm Esajas. AFC wil per se winnen. Van schrik wisselt Twisker aanvaller Raymond Baten voor verdediger Frank Schilder. Vooral de komst van Eelke is opmerkelijk. Sinds de komst van Raily komt hij aan spelen nog nauwelijks toe. De laatste goal van Eelke was in november tegen De Dijk, toen hij de toenmalige keeper van De Dijk Stan Bijl ruimschoots klopte in de lucht.  Onze jongens dringen aan, maar een doelpunt lijkt er echt niet meer in te zitten. Daarvoor zijn de aanvallen te gehaast en niet vernuftig genoeg. Tot het in de 88e minuut toch gebeurt. Derre Kwee, onvermoeibaar als hij is, verovert op links de bal en levert een 100% briljante voorzet af die Eelke, alsof hij dat iedere week doet, fantastisch inkopt, volkomen onhoudbaar voor Pistoor. Een gouden wissel dus, mogelijk omdat Eelke er na een voor hem teleurstellend seizoen er nu toch helemaal staat. Chapeau!

Na de treffer van Eelke is de wedstrijd in feite gespeeld. Wel wordt in de allerlaatste minuten nog voor iedere meter gestreden en moet Chakip Tayeb met rood het veld in de 91e minuut verlaten. Jammer, want het was over het algemeen een zeer sportieve derby, die voor De Dijk in mineur eindigde. AFC won voor de derde keer op rij en komt daarmee terecht op de veilige veertiende plaats. Ons aller eerste is dus op de goede weg, zoveel is zeker, maar we zijn er nog lang niet. Nog acht wedstrijden te gaan. Succes, te beginnen aanstaande zaterdag in Haarlem tegen onze vrienden van Kon. HFC.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Johan Kulhan (78’ Eelke de Graaf), Derre Kwee, Milan Hoek (50’ Mark van den Boogaart), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (83’ Malcolm Esajas).

Bekijk hier de samenvatting van  AFC – De Dijk:


Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier