AFC - De Dijk 2e ronde KNVB beker; zie voorbeschouwing

AFC – De Dijk (2e voorronde KNVB-beker)
Zondag 20 augustus a.s., aanvang 14.30 uur.
Toegangsprijs (ook voor AFC’ers)  € 5,=

De 1e wedstrijd van het seizoen op ons prachtige hoofdveld is meteen een mooi affiche tussen twee Amsterdamse voetbalclubs, uitkomend in de 2e divisie, waarbij wij hopen en verwachten dat er veel publiek op deze derby af zal komen.
AFC’s trouwe bordsponsor en tevens sponsor van de wedstrijd, Zwiers & Zonen Projectvloeren, in de persoon van Franklin Zwiers, heeft aangeboden om in overleg met AFC t.b.v. de Stichting Only Friends van oud eerste elftalspeler Dennis Gebbink, een donatie aan te bieden.
Ronald de Boer zal belangeloos vooraf aan deze wedstrijd de aftrap verrichten, waarbij hij vervolgens in de rust een cheque aan Only Friends zal overhandigen.
Tevens zal de Amsterdamse zanger Wesly Bronkhorst tijdens de rust een optreden verzorgen.
Al met al een aantrekkelijk programma waar wij hopen op veel toeschouwers zowel vanuit AFC en De Dijk, maar uiteraard ook vanuit de Amsterdamse voetbalwereld.

Voorbeschouwing
Bekerstrijd tussen AFC en De Dijk mooie opening van een spannend seizoen
Op zondag 20 augustus vindt de Amsterdamse bekerderby plaats tussen AFC en asv  De Dijk.  Een geweldige ouverture van een ongetwijfeld spannend én loodzwaar seizoen in de Tweede Divisie waar beide verenigingen elkaar op 19 november 2017  (in Schellingwoude) en op 8 april 2018 (in Buitenveldert) zullen treffen. Nu dus allereerst de bekerstrijd op Sportpark Goed Genoeg, dat binnenkort volledig op de schop gaat op weg naar een nieuwe toekomst van AFC op de Zuidas.

Niets blijft wat het is, zeker niet in de top van amateurvoetbal. Er is op initiatief van de KNVB veel en in hoog tempo in beweging gezet, lang niet alles is een verbetering gebleken. Wat wél mooi is dat een tweede Amsterdamse vereniging zich bij de amateurtop heeft gevoegd. De Dijk doet dat na een prachtig kampioenschap in de Derde Divisie met een gigantische voorsprong op de nummers 2, 3 en 4. Westlandia, Dongen en Hercules. Spits Dennis Kaars had met 40 doelpunten een flink aandeel in dit succes. Deze prestatie en de meer dan 200 scores daarvoor in het amateurvoetbal waren voor Dennis een ticket naar het betaald voetbal. Hij voetbalt dit seizoen bij FC Den Bosch. Voor De Dijk natuurlijk een flinke aderlating en een hindernis naar nieuw succes op een nog hoger niveau, ware het niet dat De Dijk voor dit seizoen een beroep kan doen op twee geweldige nieuwe spitsen.

Allereerst Jack Tuijp die bij FC Volendam in het seizoen 2008/2009 met zijn goal in de verlenging Ajax uitschakelde in de derde ronde van de KNVB-beker. Een superspits, die in het betaalde voetbal in 363 wedstrijden 158 doelpunten maakte. Nu op bijna 34 jarige leeftijd in de top van het amateurvoetbal: zonder twijfel een aanwinst van jewelste. Al eerder verbaasde de Dijk ‘vriend en vijand’ met het aantrekken van linkerspits Abderrahim Loukili, die vorig seizoen uitkwam voor FC Lienden. In het seizoen 2014-15 had Loukili een groot aandeel in het algeheel amateurkampioenschap van FC Lienden. Na uitstapjes naar NEC en IJsselmeervogles kwam Loulkili het afgelopen seizoen weer uit voor het Chelsea van de Betuwe en scoorde vijftien 15 keer.  Niet alleen een technisch vaardige aanvaller, maar ook een trefzekere spits die de grote ambities van De Dijk onderstreept.

Meer in de breedte versterkte De Dijk zich dit seizoen met linker spits Dyllan Lanser, die van Jong Almere City overkwam en met de middenvelders Serghino Sahadewsing van Quick Boys en Raymond Baten van Quick Den Haag.  Al met al heeft De Dijk een sterke selectie die onder regie van trainer Jochem Twisker, ons ook bekend van SV Spakenburg, in de Tweede Divisie hoge ogen kan gooien.

Wat gaat AFC dit zware seizoen doen, na een seizoen met sterke wisselende resultaten. Voor de winterstop nog deel uitmakend van de kopgroep in de Tweede Divisie zakten The Reds in de tweede competitiehelft sterk terug waarna in de slotweken met een sterke eindsprit degradatie werd voorkomen. Bij AFC vertrokken nogal wat spelers naar een andere club, zoals spits Pieter Koopman, die wij dit seizoen bij VVSB tegenkomen en Edip Biberoglu die zijn technische hoogstandjes bij OFC zal tonen.  Het meest in het oog springend is het vertrek van maar liefst vier spelers naar Swift, dat net als het eerste zaterdag team van AFC, in de hoofklasse speelt. 

Omgekeerd werd de selectie van AFC aangevuld met een flink aantal nieuwe spelers, waaronder de lange centrum spits Eelke de Graaf , die van ODIN’59 overkwam, de middenvelders Milan Hoek en Ilias Zaimi van resp. Quick Boys, JVC Cuijk, verdediger Derre Kwee van HHC Hardenberg  linksback Thomas van den Houten van Telstar, centrum verdediger Rob Rietveld van Hercules en de keepers Joey Potveer van Zwaluwen , Ritchey Speelman (eigen kweek) én de keeper van het nationale elftal van Syrië Tarek Kaboutli. Een verhaal op zich. Ook verheugend  was de komst van spits Malcolm Esajas, die in het verleden al het AFC-shirt droeg. Met succes, want zijn spel leverde hem toen een profcontract op bij MVV. Na Maastricht en periodes bij FC Den Haag en RKC Waalwijk nu dus weer terug bij The Reds en daar zal trainer Ton du Chatinier blij mee zijn.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Er valt eigenlijk weinig over te zeggen. Allereerst betreft het een bekerwedstrijd, dus met geheel eigen wetten. Een verrassing ligt vaak in een klein hoekje. Verder is het competitieseizoen nog niet eens begonnen. De vernieuwde ploegen van AFC en De Dijk zullen nog op zoek zijn naar de beste formatie, het juiste evenwicht. Dat gezegd hebbende verwachten we een mooie wedstrijd tussen twee Amsterdamse ploegen met kwaliteit, een derby dus om van te watertanden. Waren er maar meer van. Veel plezier!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Zwiers & Zonen Projectvloeren
Pupil van de week is Carmen Sade