AFC bovenaan na winst op koploper WKE

In de eerste thuiswedstrijd van 2016 won AFC met 3-1 van koploper WKE en nam daarmee de koppositie  over van de door geldzorgen geplaagde vereniging uit Emmen.  In een enerverend duel waren The Reds in de beginfase oppermachtig, maar werd vergeten de wedstrijd definitief te beslissen. WKE kwam goed terug en  was in het vervolg van de wedstrijd enkele malen dicht bij de gelijkmaker. In de slotfase maakte invaller Tom van den Brink met een fraaie treffer aan alle onzekerheid een eind.

Het is woensdagavond 20 januari, over een dag of vier speelt ons eerste tegen koploper WKE. Een sterke tegenstander, die vooral uit bijna niet te kloppen is. In lengte van jaren is WKE ook voor ons op sportpark Goed Genoeg een lastige tegenstander geweest. Uit op sportpark Grote Geert is ons track record veel beter. Na de 1-4 zege eerder dit seizoen in Emmen, een onverwacht hoog uitgevallen score door de rode kaart van keeper Raymond Beukeveld, wacht ons thuis ongetwijfeld een zware wedstrijd. Als er zondag al gevoetbald wordt. Zeker is dat allerminst. Zo is ons hoofdveld nog licht bevroren, het zal er om hangen of het veld zondag wordt goed gekeurd. Verder komt uit Emmen het onheilspellende bericht dat WKE door geldproblemen genoodzaakt is zich failliet te laten verklaren. WKE, de trotse Algeheel Kampioen van Nederland in 2009, heeft dus eind 2015 tegen De Treffers zijn laatste wedstrijd gespeeld. Hoe is dit  in een  geordend voetballandschap mogelijk? En wat betekent dit voor het verdere competitieverloop van de Zondag Topklasse? In ieder geval duikelt AFC in de snel opgemaakte alternatieve ranglijst zonder WKE iets naar beneden, omdat de eerdere zege in Emmen wordt geschrapt. Terwijl de discussie over deze toch wel onverwachte ontwikkeling nog in ons clubhuis woedt laat TV Drenthe  later op de avond weten dat het faillissement toch niet zal worden aangevraagd door een inmiddels ververst bestuur. De wedstrijd van WKE tegen AFC gaat  ‘gewoon’ door, mede door het feit dat ons hoofdveld op zondag blijkt te zijn ontdooid. Gelukkig maar.

WKE is naar Amsterdam met een gehavende ploeg afgereisd. Trainer Paul Weerman kan door schorsingen niet beschikken over Erik Eleveld, Kevin Gortz en Simon IJzerman, keeper Raymond Beukeveld is geblesseerd en Omar Kavak is zaterdagnacht vader geworden. De reservebank is vandaag met drie reservespelers mager bezet. Gelukkig zijn er heel wat supporters meegekomen uit Emmen om de koploper te steunen in deze  lastige tijd. Collega Bart Logchies  mist Koen Bosma door een blessure en is met de medische staf druk doende de veel langer geblesseerde spitsen Pepijn Kluin, Pepijn Veerman en Tim Wulffraat weer wedstrijdfit te maken.

Vooraf aan de wedstrijd is er een indrukwekkende minuut stilte in verband met het overlijden van Ben Huwae, de vader van teamgenoot Jermano. Alle spelers en stafleden tonen zich zeer begaan met deze droeve gebeurtenis. Ben bezocht vaak de wedstrijden van ons eerste. We zullen hem zeer missen.

Met Geoffrey Galata en Mark van den Boogaart weer in de basis vliegt AFC na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wiemer uit de startblokken. De ene combinatie is nog mooier dan de andere en WKE wordt zwaar onder druk gezet. Het eerste half uur speelt ons eerste de sterren van de hemel  en is  het de vraag hoe hoog de score zal oplopen. Mogelijkheden bij de vleet!  De eerste is er voor Mark, die al na vier minuten de bal net naast schiet. In de 10e minuut is het wel raak als Melvin Grootfaam de achterlijn haalt en Daan Sutorius de bal na twee pogingen in het WKE-doel deponeert. Zijn dertiende van het seizoen, heel knap. Een paar minuten is later het weer raak als Melvin Antoine van der Linden te slim af is en vervolgens keeper Melvin de Vroet kansloos laat. 2-0!  AFC gaat door op zoek naar de ongetwijfeld beslissende derde goal, maar die komt er (nog) niet.  Verschillende mooie kansen worden gemist. Langzamerhand recht WKE de rug, zet trainer Weerman zijn spelers wat anders neer en dan blijkt de koploper toch heel wat klasse in huis te hebben. In de 33e minuut lijkt Angelo Zimmerman op weg naar een doelpunt, maar Daan bewijst met een reddende sliding in eigen strafschopgebied zijn ijver en veelzijdigheid. In de 36e minuut is het wel raak voor WKE. Een prachtig doelpunt van de nog jonge topscorer Junior Albertus, die de sterkste is in een duel met Geoffrey  en vervolgens Laszlo Sandor kansloos laat met een streep in de verste bovenhoek. 2-1 en geen 3-0, de wedstrijd is nog lang niet beslist. De laatste minuten voor de pauze s er nog het nodige gevaar voor beide doelen, maar  het blijft 2-1 omdat Melvin in het zijnet schiet en Robby Holder Laszlo op zijn post vindt.

Na de thee heeft ook onze trainer wat in de opstelling gewijzigd. Magid Jansen wordt als linksback geposteerd en Randel Shakison neemt zijn plaats over in het hart van de verdediging. Op de linkervleugel laat Magid zich niet onbetuigd en stormt als het even kan naar voren. Op de andere vleugel doet Marien Willemsen precies het zelfde. Samen met een onvermoeibare Mark op het middenveld  bieden ze heel wat tegenwicht aan een ontketend WKE dat er inmiddels alles aan doet om op gelijke hoogte te komen.  In de 55e minuut is Albertus dicht bij zijn tweede doelpunt , maar Laszlo weet met een geweldige redding deze score te voorkomen. In de 63e minuut moet WKE met tien man verder als een veel te harde sliding van Holder op Mark met rood wordt bestraft.  Ondanks deze forse tegenslag geeft de ploeg uit Emmen beslist niet op.  Achter 1 op 1 spelend wordt de aanval gezocht en WKE krijgt in 65e en 72e minuut nog twee enorme kansen. Gelukkig staat het vizier van  Albertus en captain Jongsma  niet op scherp en blijft het 2-1.  En natuurlijk krijgt AFC door de man meer situatie extra ruimte en is er op de helft van WKE dan ook alle kans om de beslissende derde goal te maken. De allergrootste is er voor de hard werkende Pieter Koopman die volledig vrij voor keeper De Vroet ver naast schiet.  Jammer voor AFC, maar ook voor Pieter, die er vorig jaar bij Hoofdklasser De Zoaven nog 22 in schoot. Hopelijk heeft Pieter snel dit ritme weer te pakken. Net als vorige week tegen OJC Rosmalen valt Tom van den Brink in de slotfase in. En net als vorige week blijkt dit een gouden wissel. Koud vier minuten in het veld laat Tom, na een pass van Mark, Antoine van der Linden zijn hakken zien en scoort vervolgens prachtig in de verste hoek. Met nog een minuut of tien te spelen is de wedstrijd gespeeld. Edip Biberoglu probeert met het nodige draai en kapwerk de score nog verder op te voeren, maar de finesse op het hobbelige veld ontbreekt.  Met Mitchell Theuns in de slotminuten in de ploeg voor Jonathan Richard haalt AFC winnend de eindstreep en mag zich de nieuwe koploper noemen. Een prachtig resultaat.

De overwinning op WKE betekende de zevende zege dit seizoen op sportpark Goed Genoeg. Vijf keer werd gewonnen met 3-1, opvallend.  AFC is thuis nog ongeslagen en nu ook weer koploper. De eerlijkheid gebiedt wel te zeggen dat WKE en De Treffers  op dit moment minder verliespunten hebben dan AFC en  onze vrienden van Kon. HFC evenveel.  WKE moet nog inhalen tegen Kon. HFC (uit) en VVSB (thuis), De Treffers tegen EVV (thuis).  In de komende maanden weten we meer. Zondag aanstaande gaat de reis in ieder geval naar Groesbeek waar runner up De Treffers ons ontvangt op sportpark Zuid. Ook dan is de inzet de koppositie van de Zondag Topklasse. Ons eerste gaat er voor, zoveel is zeker.

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata, Magid Jansen ©, Randel Shakison, Mark van den Boogaart, Jonathan Ritchard ( 86’ Mitchell Theuns), Daan Sutorius, Edip Biberoglu, Pieter Koopman (78’ Tom van den Brink), Melvin Grootfaam.

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor het verslag van Het Amsterdamsche Voetbal klik hier

Voor het video verslag bij RTV NH: klik hier