AFC bekert door

WESSEL BEEN WEER MATCHTWINNER IN BEKERDUEL TEGEN RKAV VOLENDAM

AFC heeft de derde ronde van de KNVB-beker bereikt. RKAV Volendam werd met 0-1 verslagen in het KRAS Stadion door een fraai doelpunt van Wessel Been na een splijtende pass binnenkant back van Splinter de Mooij. Scoorde Wessel tegen PEC Zwolle binnen de minuut de beslissende goal, nu had de 20-jarige invaller vijf minuten nodig om in de tweede helft te scoren. Weer een jongensboek! Ook Gijs van Zetten onderscheidde zich in de regen en harde wind met enkele mooie reddingen en goed keeperswerk bij de indraaiende corners van de gastheren, die hun Volendamse huid duur verkochten.

Het is even na half zes als de spelersbus en de bus met sponsoren richting Volendam vertrekken. Een afstand van niets, maar met de file en het slechte weer weet je het nooit. De bekerwedstrijd in Tilburg tegen Willem II schiet weer in het geheugen. Ruim op tijd weggegaan, pas vlak voor het begin van de wedstrijd in het Koning Willem II Stadion. Gelukkig valt het nu mee met het verkeer en we zijn ruim op tijd in het KRAS Stadion waar de wedstrijd wordt gespeeld omdat RKAV Volendam niet over een TV-waardige lichtinstallatie beschikt. Dat was voorheen bij AFC ook zo en er werd dan bij bekerwedstrijden uitgeweken naar het Olympisch Stadion. We herinneren ons nog het bekerduel op 20 september 2005 toen ten koste van FC Omniworld (nu Almere City FC) de derde ronde van de KNVB-beker werd gehaald. En natuurlijk de bekerstrijd tegen TOP Oss op 30 oktober 2018 nadat in de eerste ronde Telstar met 5-0 uit de beker werd geknikkerd. Tegen TOP Oss was het verschrikkelijk weer, het regende onophoudelijk in het Olympisch Stadion en de prachtige grasmat stond hier en daar onder water. Het werd toen een heroïsche strijd die uiteindelijk door AFC werd gewonnen. Yordi Teijsse tekende voor de enige goal en er was na afloop een groot feest op en rond het veld. Om nooit te vergeten. We hopen vanavond weer op een groot feest met alle AFC-supporters die met nog meer bussen naar Volendam zijn gekomen. Wind en regen doen denken aan de wedstrijd op 30 oktober 2018, het kunstgras van het KRAS Stadion niet.

Als we het wedstrijdformulier onder ogen krijgen zien we dat Benno Nihom weer de beschikking heeft over Dalian Maatsen. Hij start in de basis, Djuric Ascension begint dit keer op de bank. Verder kijkend naar die bank valt op dat ook Guus van Weerdenburg, Matthijs Jesse en ook Marciano Mengerink weer beschikbaar zijn en dat is zeker voor de toekomst heel goed nieuws. Wessel Been zit ook op de bank en hoopt een mooi vervolg te geven aan zijn ongelofelijke optreden tegen PEC Zwolle toen hij als debutant bij zijn eerste balcontact de winnende goal maakte. De opstelling van RKAV Volendam kent geen verrassingen. De gevaarlijke aanvallers Jim Beers en Roy Tol zijn van de partij, de ervaren captain Nick Runderkamp ook. RKAV Volendam, dat in de eerste bekerronde met 5-0 won van Eemdijk en in de Derde Divisie meedoet in de top heeft er ongetwijfeld zin in, AFC natuurlijk ook. De spectaculaire overwinning op PEC Zwolle in de eerste bekerronde smaakt naar veel meer.

Het is 20.00 uur en de wedstrijd kan beginnen. Het regent nog steeds pijpenstelen en de wind zorgt ervoor dat het publiek op de overdekte tribune het niet droog houdt. De buienrader is optimistisch: nog een minuutje of wat en dan is de regen voorbij. Helaas klopt er niets van deze informatie en moeten vooral de spelers, scheidsrechters en staf het gedurende de hele wedstrijd ontgelden. Als scheidsrechter Luuk Timmer de wedstrijd op gang heeft gefloten tekent Noa Benninga voor de eerste doelpoging, de bal vliegt hoog over. Een schot van Melvin Patje van eigen helft gaat maar net naast het doel van keeper Dion Vlak. De bal gaat veel breed en terug op onze keeper Gijs van Zetten, erg opwindend is het nog niet. Ook Volendam doet het nog wat voorzichtig aan al valt Runderkamp snel op door zijn passing. Twee maal is de ploeg van trainer/coach Berry Smit gevaarlijk in de eerste helft. Allereerst met een schot van Roy Tol dat goed wordt gestopt door Gijs en met een mooie achterwaartse kopbal van Lex Veerman uit een corner. Gelukkig vliegt die bal naast het doel. AFC doet af en toe wat terug via Melvin. Een scherpe voorzet wordt maar net gemist door Splinter, die op zijn beurt Melvin wegstuurt richting het Volendamse doel. Schuin voor keeper Vlak mikt Melvin op de verste hoek, maar de bal gaat naast de verkeerde kant van de paal. In de 36e scoort Splinter, maar scheidsrechter Timmer heeft een overtreding geconstateerd en het AFC-feest gaat niet door.

Het is rust. 0-0, de wedstrijd moet nog een beetje op gang komen. AFC komt goed uit de kleedkamer, stopt wat meer energie in het spel en speelt meer vooruit. Een scrimmage voor het doel van keeper Dion levert nog geen doelpunt op, er hangt er wel éen in de lucht. Om dat te bespoedigen wisselt Benno Nihom aanvallend: Noa maakt plaats voor Wessel Been en Splinter zakt een linie en speelt nu op een plek waar hij het best tot z’n recht komt. Na een voorzet van Julian van der Greft schiet Splinter eerst nog over. Maar daarna volgt in de 63e minuut het beslissende moment van de wedstrijd als Gijs uittrapt, Splinter de bal op zijn borst aanneemt, draait en de bal precies op maat binnenkant back op Wessel passt. Wessel loopt twintig meter door en passeert Dion met een schuiver in de verste hoek. Een fantastische goal, vijf minuten nadat Wessel in het veld is gekomen. Het is feest voor alle AFC’ers, op het veld, op de tribunes en in alle huiskamers, waar ook ter wereld!

Maar we moeten nog wel meer dan een kwart wedstrijd voetballen. AFC gaat nog twee keer op zoek naar de verlossende tweede goal. Via een voorzet van Wessel op Splinter die er net niet bij kan en een schot van Djuric Ascencion die in de 70e minuut is ingevallen voor Julian. Ook die bal wil er niet in. Verder is vooral Volendam in de aanval en moet Gijs gestrekt naar de hoek na een knal van Patrick Plugboer. Het wordt nog heel even benauwd bij vier corners, vlak achter elkaar, die door de wind steeds gevaarlijk indraaien. Onze defensie weet met veel moeite het gevaar af te wenden, Gijs tikt één bal uit de bovenhoek. Dan is de wedstrijd voorbij en hebben onze jongens de derde ronde van de KNVB Beker bereikt. Ze nemen met heel veel plezier het verdiende applaus in ontvangst van de trotse supporters op de Henk Kras- en Jaap Jonk-Tribune. AFC schrijft weer een beetje bekergeschiedenis. Donderdagavond weten we wie in de derde ronde de tegenstander wordt. Excelsior Maassluis thuis of Feyenoord in de Kuip bijvoorbeeld, alles is mogelijk. Spannend!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, © Milan Hoek Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Mitch van Kempen, Julian van der Greft (70’ Djuric Ascencion), Cody Claver (82’ Sven Ederveen), Noa Benninga (58’ Wessel Been), Splinter de Mooij (82’ Guus van Weerdenburg) en Melvin Platje (70’ Soufiane Hetli).

Voor de samenvatting: klik hier

Voor foto’s van Tom Poederbach en Ineke in de stromende regen en harde wind klik hier
Hulde aan Tom en Ineke..

Inmiddels is bekend dat de volgende tegenstander Vitesse in Arnhem zal zijn.