AFC - Barendrecht voorbeschouwing

Gefocust AFC wil thuisduel tegen Barendrecht winnen

Zaterdag komt de Barendrechtse Voetbalvereniging  (BVV) Barendrecht op bezoek.  In verschillende opzichten een zeer belangrijke wedstrijd. In de eerste plaats voor AFC.
Ons aller eerste strijd al het hele seizoen tegen degradatie, met wisselend succes. Voor de winterstop was de positie tamelijk hopeloos met elf punten uit zestien wedstrijden. In 2018 ging het heel wat beter en klom AFC naar de veertiende plaats, net boven de degradatiestreep. Met nog vier wedstrijden is er echter onderaan nog niets beslist, anders dan dat oud-kampioen Achilles’29 gedegradeerd is na een roekeloos financieel avontuur. De komende weken wordt duidelijk wie naast Achilles’29 rechtstreeks degradeert en wie het vege lijf hoopt te redden via de nacompetitie. In deze sportieve strijd zijn nog zes verenigingen en één BVO betrokken: AFC, De Dijk, De Treffers, FC Lienden, FC Lisse, TEC en Jong Sparta. Kijkend naar het nog resterende programma en het puntenaantal van de verschillende ploegen (zie hieronder) is er geen zinnig woord te zeggen over de afloop. Teletekstpagina 833 zal ongetwijfeld veel worden bekeken tijdens de wedstrijden.

Puntenaantal (vet), doelsaldo en programma laatste vier (vijf: Jong Sparta) wedstrijden (cursief = uitwedstrijd)

Jong Sparta FC Lisse FC Lienden AFC De Treffers TEC De Dijk
39    +6 37    -5 35    -12 35    -14 34    -6 31    -14 27    -30
Kon. HFC IJsselm.v. Kozakken Boys Barendrecht TEC De Treffers Katwijk
Katwijk            
Excelsior M. FC Lienden FC Lisse Achilles’29 GVVV Katwijk VVSB
De Dijk HHC Barendrecht Kozakken Boys Excelsior M. VVSB Jong Sparta
FC Lisse Jong Sparta Achilles’29 Excelsior M. De Dijk HHC De  Treffers

Barendrecht heeft geen degradatiezorgen. Integendeel, het team van trainer Adrie Poldervaart draait dit seizoen geweldig. Vooral na de winterstop zijn de rood-witten nauwelijks af te stoppen. Van de veertien wedstrijden werden er in 2018 negen gewonnen, twee keer werd gelijk gespeeld en drie maal werd verloren (Katwijk, HHC  Kozakken Boys).  Dit alles resulteert in een fraaie derde plek met 55 punten. Nog even leek het of Barendrecht zich zou mengen in de titelstrijd, maar door de 1-2 thuis- nederlaag tegen Kozakken Boys ging deze hoop afgelopen zaterdag verloren. Het was  een spannende strijd op Sportpark de Bongerd. Vlak na rust scoorde de runner up uit Werkendam twee keer via Ahmed El Azzouti (hij was dit seizoen al goed voor 24 doelpunten), waarna Barendrecht weer in de wedstrijd kwam door een door Joey Jongman benutte vrije trap. Alles en iedereen, ook keeper Marc van Splunter, ging in de slotfase in de aanval om BVV in ieder geval een gelijk spel te bezorgen, maar het mocht, ondanks een mooie kans voor Jongman in de extra tijd, niet meer baten. Het zeer sterke Kozakken Boys, we weten er alles van, bleef met pijn en moeite overeind en heeft hierdoor nog een kleine kans op de ‘over all’ titel. 

Wat betreft de derde periodetitel die recht geeft op rechtstreekse deelname aan de eerste ronde KNVB-beker 2018-2019  heeft Barendrecht goede papieren. Door de uitstekende resultaten in de laatste periode staan de rood-witten na zeven wedstrijden met achttien punten bovenaan. AFC volgt op de tweede plaats met 16 punten, Jong Sparta staat derde met 13 punten uit zes wedstrijden. De andere in degradatienood verkerende verenigingen vinden we na zeven wedstrijden in de derde periode lager op de ranglijst. De Treffers en TEC staan op de plaatsen zeven en acht met 11 punten , FC Lisse op plaats vijftien met 6 punten, De Dijk op plaats zestien met 3 punten en oud-kampioen FC Lienden op plaats zeventien met 2 punten.

Er is de laatste tijd dus wel het een ander gebeurd in de staart van de Tweede Divisie. Zo won De Dijk afgelopen zondag overtuigend van FC Lienden, een dag daarvoor was TEC te sterk voor Jong Sparta. In Veenendaal versloeg AFC in de allerlaatste minuut GVVV door een fantastische goal van Tom van den Brink na een subtiele pass van Ilias Zaimi. Wat een wedstrijd! Met ook twee mooie doelpunten van Raily Ignacio die nog maar eens zijn grote waarde voor AFC bewees. De zege op het hoog staande GVVV kwam na de teleurstellende nederlaag tegen HHC Hardenberg een paar dagen daarvoor. Vanaf het begin was het Tweede Oranje op Sportpark Goed Genoeg de bovenliggende ploeg in dit inhaalduel en kwam ons eerste er gedurende de wedstrijd niet meer aan te pas. De al bij rust bereikte eindstand, 0-3, was uiterst teleurstellend. Gelukkig toonde de selectie van trainer André Wetzel voldoende veerkracht voor een sensationele zege op de favoriete blauwen in Veendendaal

Het is duidelijk dat ons eerste zaterdag uit een ander vaatje moet tappen dan in het duel tegen HHC. Het zal er beslist om spannen want The Reds  en het rood-witte BVV zijn, zoals de stand in derde periode laat zien, de afgelopen tijd heel goed op dreef. AFC en Barendrecht ontmoeten elkaar in het verleden vijf keer. De eerste keer in verband met de beker. Op 25 augustus 2007 ging AFC met een 0-2 zege huiswaarts, Sjoerd Jens en Yama Hashemi maakten toen de doelpunten. Vorig seizoen speelden wij voor het eerst in competitieverband tegen elkaar. Zowel uit (1-4 : goals van Matthijs Jesse 2x, Koen Bosma en Daan Sutorius) als thuis (3-0 : goals van Koen, Magid Jansen en Matthijs) was AFC de sterkste. Op 16 december jl. won Barendrecht op Sportpark de Bongerd voor de eerste keer. Na een 0-0 ruststand met wisselende kansen voor beide ploegen (Koen Bosma was voor AFC twee keer dicht bij de openingsgoal) sloeg de ploeg van Arie Poldervaart in de tweede helft op een inmiddels besneeuwd en moeilijk bespeelbaar kunstgrasveld hard toe. Na een door Tim Eekman benutte penalty was het uitblinker Ramy Salem  die een diepe bal van Danny Monster na een fraaie loopactie verzilverde. Ali Khaldi tekende voor de derde goal van de thuisploeg.  3-0 dus voor Barendrecht, een grote teleurstelling toen voor AFC aan het eind van 2017, dat een week eerder thuis ook al met 0-4 verloor van GVVV.

Gelukkig zien de resultaten van The Reds er in 2018  veel beter uit en kunnen we hopen op een beter resultaat tegen Barendrecht, dat, het dient gezegd, een goed en uitgebalanceerd elftal heeft met een aantal spelers die makkelijk een doelpunt kunnen maken, zoals de reeds genoemde middenvelder Joey Jongman (12 goals), volgend jaar bij Katwijk te bewonderen, rechtsbuiten Ramy Salem (9) en spits Bas Mourits (7). Om een uur of vijf weten we  zaterdag of een gefocust AFC er in geslaagd is (weer) thuis te winnen van Barendrecht en wat er op de andere velden is gebeurd. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Abeln Advocaten
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Ricky Barendse