AFC - Barendrecht voorbeschouwing

AFC EN BARENDRECHT KUNNEN ZICH GEEN PUNTVERLIES VEROORLOVEN

Zaterdag aanstaande komt BVV Barendrecht op bezoek. De koploper tegen de rode lantaarndrager, een bijzondere wedstrijd met nogal uiteenlopende belangen. AFC is in felle strijd gewikkeld met IJsselmeervogels en kan zich in de titelrace geen puntverlies veroorloven, voor Barendrecht is een zege broodnodig om directe degradatie te voorkomen. Wie had kunnen vermoeden dat de roodwitten er in deze fase van de competitie zo slecht voor zouden staan? Vorig seizoen eindigden ze op een vierde plaats, in punten gelijk met HHC Hardenberg dat zich op doelsaldo als derde klasseerde. In het eerste jaar van de Tweede Divisie was Barendrecht ook in het linker rijtje te vinden. Het kan dus, en daar kan AFC ook over meespreken, verkeren. Zo stonden The Reds vorig seizoen halverwege het seizoen helemaal onderaan, om uiteindelijk toch nog het vege lijf te redden, zonder nacompetitie en met een periodetitel op zak.

Een klein wondertje, dat Barendrecht zeker ook nodig heeft om FC Lienden of VVSB te achterhalen en zo in aanmerking te komen voor een plek in de nacompetitie. Vijf punten achterstand met nog zes wedstrijden te gaan is niet onoverbrugbaar, maar dan moet de ploeg van trainer Jack van den Berg de bakens wel heel drastisch verzetten. Na de winterstop leverden de twaalf duels maar vier punten op. De laatste overwinning was op 12 januari thuis tegen Jong Almere City. Op 23 februari werd nog gelijk gespeeld tegen Kozakken Boys. De andere tien wedstrijden werden door Barendrecht verloren. Het is dus per se noodzakelijk een aantal wedstrijden op rij te winnen, zoals concurrent VVSB dat ook heeft gedaan vanuit een positie waarbij de ploeg uit Noordwijkerhout ook al was afgeschreven.

Barendrecht is dit seizoen begonnen met een nieuwe, zeer ervaren trainer, Albert van der Dussen. Hij moest de succesvolle Adrie Poldervaart, die naar BVO Excelsior vertrok, doen vergeten. Een moeilijke taak, ook omdat enkele sterkhouders, Joey Jongman en Tim Eekman, de overstap maakten naar resp. Katwijk en Quick Boys, en spits Danny Navajas Sanches naar Scheveningen ging. Daarenboven stopte Mark van Splunter na een lange keeperscarrière er mee. Uiteraard zat de technische commissie van Barendrecht niet stil en trok heel wat spelers voor het nieuwe seizoen aan. Zo kwam keeper Nick van der Ploeg van VV Capelle, Delanao à Cohen van Quick Boys, Qjell Krolis van Excelsior Rotterdam, Yarick Dorst van Bruse Boys, Ilyas Oulad-Ali van Xerxes-DZW, Anthony Diekman van Excelsior Maassluis, Rowendy Martin van Alexandria’66 en Emilio Samsey van FC Lienden. Uit de eigen jeugd werd Anass Masrhalmi doorgeschoven naar het eerste. Maar de resultaten van de verjongde selectie vielen behoorlijk tegen en Van der Dussen werd in december ontslagen. Inmiddels was ook Jack van den Berg bij Katwijk, waar hij een half jaar eerder nog Kampioen van Nederland was geworden, ontslagen en kon hij per 1 januari 2019 worden aangesteld bij Barendrecht, bij de club waar hij in de periode 2006-2015 ook al trainer was. Een trainer met een geweldige staat van dienst, die in 2005 met ASWH Algeheel Amateurkampioen werd en een jaar daarna de Rinus Michels Award voor beste amateurtrainer in ontvangst mocht nemen. Desondanks is het ook Van den Berg nog niet gelukt de roodwitten aan de praat te krijgen. Integendeel. De resultaten na de winterstop zijn nog een stuk slechter dan ervoor, ondanks de tussentijdse komst van twee nieuwe spelers, Akram Salhi, eerder spelend bij Jong Twente en BVO Sparta, en Jeremy van Eijma, wiens contract bij Kozakken Boys ontbonden werd. 

Voor AFC en zijn nieuwe trainer Ulrich Landvreugd ziet dit seizoen er heel wat zonniger uit. Vooral de periode voor de winterstop was zeer succesvol. Op thuisbasis Goed Genoeg wist alleen Katwijk een gelijkspel af te dwingen. De andere zeven duels werden gewonnen. Buitenshuis werd in 2018 vijf keer gewonnen, één keer werd het gelijk en slechts tweemaal werd verloren. (Kon. HFC en Jong Sparta). The Reds stonden hierdoor eind 2018 op kop met resp. vijf en zes punten voor op IJsselmeervogels en Katwijk. Na de winterstop verloopt het iets stroever met zes zeges, drie gelijke spelen en drie nederlagen. Eén van die nederlagen was thuis tegen IJsselmeervogels, de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar. Een beter AFC ging toch met 2-3 onderuit en dat was even slikken. De laatste drie wedstrijden tegen Jong Sparta, FC Lienden en Katwijk werden gewonnen en dat geeft veel vertrouwen voor de komende wedstrijden. Per saldo gaat de titelstrijd, zoals het er nu uitziet, tussen The Reds en de Rooien, die al enkele keren van plaats op de rangelijst hebben gewisseld. Andere verenigingen staan inmiddels op negen punten achterstand of meer. Het succes van AFC is o.a. te verklaren uit de komst van de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse, die resp. van Quick Boys en SC Cambuur kwamen, Fouad Belarbi (Hercules) en Tim Linthorst (AK Berlin). Samen met Raily Ignacio en Matthijs Jesse beschikt de aanval over veel kracht en dynamiek, getuige de zeventig doelpunten die tot op heden zijn gemaakt. De laatste linie van The Reds is met 36 tegendoelpunten zeker geen zeef en dat is o.a. te danken aan keeper Patrick Zonneveld die al geruime tijd uitstekend op dreef is. De ploeg van Ulrich Landvreugd opereert bovenal als een team en is tot veel in staat. Telstar, dat met 5-0 van AFC verloor in de KNVB-beker, kan er over meepraten.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? De nummer één tegen de nummer laatst, de vraag stellen is hem bijna beantwoorden. Bijna, want het blijft voetbal en een kat in het nauw maakt rare sprongen. En als je naar de selectie van Barendrecht kijkt kan Jack van den Berg toch over veel kwaliteit beschikken met o.a. middenvelder Danny Monster, al drie keer speler van het jaar, Delano à Cohen, Jeffrey Aarts, Rowendly Martijn, Bas Maurits en topscorer Yarick Dorst. Barendrecht had in de laatste wedstrijd tegen VVSB het betere van het spel maar miste het venijn en een pietsie mazzel om de 1-3 nederlaag te voorkomen. Kijken we tenslotte nog even naar de onderlinge duels dan blijkt de balans toch wel duidelijk door te slaan in Amsterdams voordeel. Barendrecht en AFC ontmoetten elkaar voor het eerst in bekerverband op 25 augustus 2007. Op het schitterende Sportpark De Bongerd won AFC met 0-2 door doelpunten van Sjoerd Jens en Yama Hashemi. Het duurde daarna tot 3 december 2016 toen The Reds de roodwitten weer ontmoetten, dit maal in competitieverband. AFC won thuis met 3-0 via treffers van Koen Bosma, Magid Jansen en Matthijs Jesse. Op 6 mei werd het in Barendrecht 1-4. Voor AFC scoorden Matthijs (2x), Koen Bosma en Daan Sutorius. Vorig seizoen won Barendrecht wel thuis. AFC ging op 16 december in de vrieskou met 3-0 ten onder. Op 6 mei 2018 volgde de return op Sportpark Goed Genoeg. AFC had de punten toen keihard nodig om directe degradatie te voorkomen. En hoewel Jongman nog 0-1 aantekende, zorgden goals van Raily (2x) en Ilias Zaimi dat de punten in Amsterdam bleven. Dit seizoen was AFC op 24 november 2018 in Barendrecht met 0-3 te sterk voor de thuisploeg die toen nog onder leiding stond van trainer Albert van der Dussen. Door een rode kaart in de 11e minuut van Ilyas Oulad-Ali speelde Barendrecht lange tijd met 10 man en dat was een te grote opgave. De Reds-doelpunten waren van Yordi (2) en Raily.

Al met al slaat de balans duidelijk door in het voordeel van AFC. Hopelijk is dat zaterdag ook het geval. En hoewel de wedstrijd rechtstreeks door Fox News wordt uitgezonden (daarom begint het duel om 15.30 uur) gaan we er bij deze belangrijk wedstrijd van uit dat veel supporters Sportpark Goed Genoeg zullen bezoeken. Veel plezier!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door McGregor New York
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Fabrice Reiziger