AFC - Barendrecht met verslag

FRAAIE WINST OP BARENDRECHT BRENGT AFC DICHTER BIJ VEILIGE HAVEN

AFC heeft in de strijd tegen degradatie goede zaken gedaan door thuis te winnen van Barendrecht. Na een slome start kwamen The Reds in de loop van de eerste helft wat beter op dreef en werd een 0-1 achterstand omgezet in een 2-1 voorsprong. In de tweede helft was de fel en goed spelende thuisploeg heer en meester, maar bleef het lang spannend omdat een flink aantal kansen niet werden verzilverd. In blessuretijd maakte Raily Ignacio aan alle onzekerheid een eind door de stand op 3-1 te brengen. Door dit resultaat en de uitslagen van de concurrentie is er nog meer zicht op directe handhaving, hoewel er met nog drie wedstrijden te gaan helemaal niets beslist is wie er van FC Lisse, FC Lienden, De Treffers, TEC én AFC wel en wie niet gaan deelnemen aan de nacompetitie.

Vandaag komt Barendrechtse Voetbalvereniging (BVV) Barendrecht op bezoek. De rood-witten doen het heel goed dit seizoen en hadden zelfs nog even de hoop zich te mengen in de strijd om het kampioenschap. De 1-2 nederlaag tegen Kozakken Boys afgelopen zaterdag deed die hoop vervliegen. Neemt niet weg dat trainer Adrie Poldervaart  over een sterke selectie beschikt die na dertig wedstrijden op een mooie derde plaats staat. In de laatste wedstrijd van 2017 ging AFC onder winterse omstandigheden roemloos met 3-0 ten onder in Barendrecht en leek ons eerste regelrecht op degradatie af te stevenen. Na de winterstop begon de opmars onder regie van André Wetzel, die vorig jaar al in oktober het trainersstokje van Ton du Chatnier had overgenomen. Inmiddels staat AFC net boven de degradatiestreep en is een goed resultaat op deze zonovergoten Bevrijdingsdag tegen Barendrecht noodzakelijk om de concurrentie voor te blijven. Tegen een ploeg in vorm die eerste staat in de derde periode, een plek die recht geeft op directe plaatsing voor de KNVB-beker.  Een makkie zal het zeker niet worden!

Als de ploegen hun opwachting maken op de fraaie grasmat, waaraan door de Gemeente en onze onvolprezen verenigingsmanager Henny Kottmann heel wat werk is besteed, ontbreekt aan AFC-kant captain Magid Jansen, die na een schorsing en trainingsachterstand op de bank begint. De aanvoerdersband zit nu om de arm van Marien Willemsen. Net als vorig week heeft Ilias Zaimi een basisplaats op het middenveld. Derre Kwee zakt een linie terug en speelt op de plek van Magid in het hart van de defensie. Verder zijn Koen Bosma, Mark van den Boogaart, Rob Rietveld en Sam Nijpels om uiteenlopende redenen niet beschikbaar. In de opstelling van Barendrecht missen we rechtsbuiten Ramy Salem die het AFC knap lastig maakte in de uitwedstrijd tegen Barendrecht. Wel doet de boomlange captain Joey Jongman bij de rood-witten mee. Hij speelt centraal op het middenveld, verdeeld het spel en is daarnaast ook nog topscorer met 12 goals. Het is zaak om vooral hem in de gaten te houden. Jammer genoeg voor Barendrecht speelt deze ‘alleskunner’ volgend seizoen voor Katwijk.

Al snel na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Van der Pol zijn het onze gasten die het initiatief pakken. Helemaal lekker voelt het niet aan voor het thuispubliek.  Onze jongens beginnen aarzelend, lopen terug en leiden veel balverlies. Onder regie van Jongman combineert Barendrecht er op los en een vergelijking met de recente wedstrijd tegen Hardenberg dringt zich al snel op. Het zal toch niet weer zo’n kansloze nederlaag worden tegen een zeer volwassen, goed bewegend elftal? Gelukkig schiet Jongman een vrije trap niet over maar in de muur en mikt linksback Yorik van Deelen te hoog. Toch komen de rood-wiiten al in de 10e minuut op 0-1 als Daniel Esajas op de linker vleugel  in alle vrijheid mag voorzetten en Jongman volkomen ongehinderd de bal bij de tweede paal achter Patrick Zonneveld schuift. In deze fase van de wedstrijd mogen we van geluk spreken dat het niet 0-2 wordt, gelukkig vliegen een paar schoten over en naast het AFC-doel. Maar dan begint de wedstrijd een klein beetje te kantelen. Een mooie passeeractie van Melvin Grootfaam is een eerste signaal. Een slippertje van keeper Marc van Splunter leidt in de 20e minuut bijna tot de gelijkmaker van Milan Hoek, maar Jongman redt op de doellijn. Twee minuten later  is het uit een corner van Matthijs Jesse toch raak voor AFC. Zijn diepe bal bij de tweede paal wordt  door Thomas van den Houten voor het doel gekopt waar Raily Ignacio zijn directe tegenstander Jeffrey Aarts te vlug af is. Van Splunter is volkomen  kansloos op de kopbal van onze topschutter. Nog ruim een kwartier te gaan voor de thee en is echt spannend voor beide doelen. Een vrije trap van Thomas, na een overtreding op Melvin, verdwijnt in de Barendrechtse muur, een fout in onze defensie na een corner wordt niet afgestraft. In de 40e minuut is het wél het raak voor AFC. Het is een pracht doelpunt, na goed doorzetten van uitblinker Derre Kwee. Zijn voorzet is precies op maat voor Ilias die vliegensvlug voor zijn man komt en fraai in kopt. 2-1 dus en daar had het eerder in de wedstrijd echt niet naar uit gezien.  Met deze voorsprong wordt de rust gehaald, ook omdat Thomas een knal van Jongman, al dan niet bedoeld, uit het doel kopt. Even ziet het er niet goed uit, want Thomas ligt gestekt op het veld, maar na de wonderspons van verzorger Cor Middelkoop kan Thomas gelukkig de wedstrijd voortzetten.

De tweede helft start (dus) met ongewijzigde teams. Dit met de aantekening dat keeper Joey Potveer al in de 31e minuut de aan zijn lies geblesseerd geraakte Patrick Zonneveld is komen  vervangen. Anders dan in eerste helft is AFC nu meteen wel bij de les en krijgt Raily enkele mooie kansen om meer afstand te nemen van Barendrecht. Helaas lukt dat  net niet, maar de toon is duidelijk gezet. AFC stoomt via Derre, Marien en Johan Kulhan op naar voren en is door de voorzetten van Ilias nu en dan dreigend. Hoewel het nog steeds maar 2-1 staat is de dadendrang van Barendrecht niet groot meer. Het blijft bij een boogbal van Esajas over het doel van Potveer en een gevaarlijke bal voor langs. Van Splunter, die na dit seizoen stopt met topamateurvoetbal, bewijst zijn klasse door een ziedend schot van Matthijs stijlvol over de lat te tikken. André Wetzel wisselt in deze fase. Magid komt voor Johan, Tom van den Brink, matchwinner tegen GVVV, voor Matthijs. Ondanks de zo op het oog goede verhoudingen in het veld wordt Derre toch nog twee keer flink aangepakt. Na een harde tik  op het onderbeen schreeuwt hij het uit maar kan na een langdurige blessurebehandeling toch verder. In de 86e minuut breekt hij op links door en wordt weer onderuit geschoffeld. Dit maal ontvangt zijn opponent direct rood. Daarmee is de wedstrijd definitief beslist en is het wachten op de voor AFC bevrijdende  derde goal. Na eerst nog op de paal geschoten te hebben is het in 92e  minuut Raily die na een puntgave voorzet van Marien met een knal in het dak van het doel een eind maakt aan de laatste Amsterdamse twijfel. Zijn elfde treffer voor AFC, een prestatie van formaat.

Per saldo dus weer een belangrijke zege op weg naar een veilige plek op de ranglijst. De eerste plaats van AFC in de derde  periode spreekt boekdelen over de vorm van ons aller eerste. Omdat alle concurrenten punten lieten liggen is de kans weer wat groter geworden dat ook de nacompetitie ons bespaart blijft. Maar met drie wedstrijden te gaan is er nog helemaal niets beslist. Daarom heel veel succes gewenst, te beginnen aanstaande zaterdag in Groesbeek tegen Achilles’29.

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld (’31 Joey Potveer), © Marien Willemsen, Derre Kwee, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Johan Kulhan (’72 Magid Jansen) , Milan Hoek, Ilias Zaimi, Melvin Grootfaam, Raily Ignacio, Matthijs Jesse (‘ 72 Tom van den Brink).

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting: