AFC - Barendrecht met verslag

AFC DOOR ZEGE OP BARENDRECHT NOG VASTER OP KOP

Volgens verwachting heeft koploper AFC de thuiswedstrijd van het onderaan staande Barendrecht gewonnen. Hoewel Barendrecht in het begin van de wedstrijd nog enkele kansen kregen was de 3-0 zege van The Reds alleszins verdiend. Het krachtsverschil was vooral in de tweede helft groot en het was dan ook een wonder dat de 2-0 ruststand na de thee niet verdriedubbeld werd. Door de onverwachte thuisnederlaag van IJsselmeervogels tegen HHC Hardenberg staat AFC vijf punten voor op de Rooien en dat biedt perspectief met nog vijf wedstrijden te gaan.

Het is 14 april en we zijn langzamerhand in de eindfase van de competitie gekomen. Nog zes wedstrijden te gaan en op papier is alleen IJsselmeervogels nog met AFC in de strijd om de titel. The Reds staan twee punten voor op de Rooien, Kon. HFC, HHC Hardenberg, Excelsior Maassluis, Katwijk en Spakenburg volgen met negen of meer verliespunten op gepaste afstand. Naast het treffen tussen AFC en Barendrecht houden we vandaag dus ook het duel tussen IJsselmeervogels en HHC een beetje in de gaten. De verwachting is dat beide titelpretendenten thuis wel zullen winnen. Maar je weet het nooit, want Barendrecht knokt heel hard tegen degradatie en HHC heeft een ploeg die onverwacht sterk uit de hoek kan komen, wij weten er ook dit seizoen alles van.

Voor nu gaat de aandacht uit naar ons allereerste tegen het onder aanstaande Barendrecht. Een op het oog makkelijke wedstrijd tegen een ploeg die het zwaar te verduren heeft. De cijfers spreken boekdelen. De laatste overwinning dateert van 12 januari jl. tegen Jong Almere, daarna werd 10 keer verloren en één keer gelijk gespeeld op 23 februari tegen Kozakken Boys. Vlak voor de winterstop kon trainer Albert van der Dussen zijn biezen pakken en werd opgevolgd door Jack van den Berg, die in oktober 2018 op zijn beurt ontslagen werd bij Katwijk. Maar ook deze nieuwe trainer heeft het tij niet kunnen keren. Integendeel, de resultaten vallen in 2019 nog slechter uit. Maar ook VVSB verging het lange tijd zeer slecht en die club heeft inmiddels door een tussensprint de laatste plaats verlaten. Ongetwijfeld een lichtend voorbeeld voor Barendrecht, want met zes wedstrijden te gaan is vijfpunten achterstand op FC Lienden én VVSB mogelijk overbrugbaar. Maar makkelijk zal het niet worden, ook vanwege het ontbreken van bepalende spelers als Danny Monster, Max van Dijk, Delano à Cohen en keeper Nick van der Ploeg. Maar ook bij AFC is de ziekenboeg aardig gevuld. Tim Linthorst, Tom van den Brink en Thomas van den Houten zijn niet beschikbaar. Bij Barendrecht staat Lee-Quincy Cheuk-A-Lam tussen de palen en hebben  Akram Salhi, Jeroen van der Wal en Qjell Krolis vandaag een basisplaats. AFC start met dezelfde basis als tegen Katwijk een week eerder, dus met Dalian Maatsen en Magid Jansen in het centrum van de defensie en Jonathan Richard als linksback. 

Als de spelers om 15.30 uur onder leiding van scheidsrechter Robin Hensgens het mooie natuurgras betreden, een uurtje later dan gebruikelijk in verband met de rechtstreekse uitzending van FOX Sports, vallen twee dingen op. Allereerst de publieke belangstelling, die omgekeerd evenredig is met het belang van de wedstrijd en ten tweede het ontbreken van het spraakmakende vuurwerk. Dan maar hopen dat het vuurwerk vanmiddag op het veld te zien is en dat de AFC-supporters in de nog komende wedstrijden wél laten blijken dat hun club een fantastisch eerste elftal heeft dat zich op het hoogste amateurniveau zeer laat gelden. Wat betreft het vuurwerk op het veld heeft het publiek in de eerste helft zeker niet te klagen. Al binnen de minuut moet keeper Cheuk-A-Lam handelend optreden na een schuiver van Melvin Grootfaam. Barendrecht wil hier niet voor onder doen en is via Bakour Maroune dicht bij de openingsgoal. In vrijstaande positie schiet hij naast. Het spel gaat op en neer en Yordi Teijsse ziet zijn schot in de bovenhoek fraai gestopt door de Barendrechtse goalie. AFC wordt langzamerhand sterker maar de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd mag beslist niet klagen als een misser van Yordi bij een corner van onze gasten niet wordt afgestraft. Het schot van Jeffrey Aarts stuitert via de onderkant van de lat het veld weer in. AFC is nu echt gewaarschuwd en geeft niet veel meer weg, ook omdat onze defensie de counters van Barendrecht verder goed weet te neutraliseren, waarbij Dalian Maatsen net als tegen Katwijk, opvalt door zijn snelheid en strakke passing. In de 17e minuut is het raak voor AFC na een korte corner van Milan Hoek die door Melvin Grootfaam op de paal wordt geschoten. De terugspringende bal is een prooi van Raily Ignacio die zijn 20e doelpunt van dit seizoen maakt. 1-0 en het is wachten op de tweede goal, want Barendrecht moet steeds verder terug. Vooral Yordi Teijsse laat zich voor het doel gelden, maar mist nog de precisie. In de 36e minuut scoort hij toch de 2-0 na een corner van Milan na een kopbal, die in eerste instantie nog geblokt wordt, maar daarna door hem zelf in de touwen wordt geschoten. Zijn 18e van dit seizoen. Hoewel er nog kansen zijn op meer gaat met een 2-0 stand de rust in. Geen verrassing dus in Amsterdam, maar ook niet in Spakenburg, want IJsselmeervogels staat ook met 1-0 voor.

Wat gaat de tweede helft brengen? Beide ploegen treden in ieder geval weer ongewijzigd aan en het is natuurlijk de vraag of Barendrecht nog door een doelpunt in de wedstrijd kan komen. Omgekeerd zal een snel doelpunt van AFC ongetwijfeld leiden tot een veel hogere score. Geen van beide scenario’s ontrollen zich. Barendrecht is niet meer in staat zich aanvallend te laten gelden, zoals in het eerste kwartier van de wedstrijd, The Reds stuiten keer op keer op keeper Cheuk-A-Lam die met enkele fantastische saves lange tijd de nul weet te houden. Raily is zeer actief, maar wordt een paar keer keihard neergehaald. We mogen blij zijn dat onze topscorer er niet met een zware blessure af moet. Yordi is zeker drie keer dicht bij zijn 19e doelpunt maar het geluk ontbreekt in deze fase. Verder is de boomlange Aarts een behoorlijk sta in de weg, hij kopt een serie corners voor de neus van onze spitsen het doelgebied uit. Het blijft dus erg lang 2-0, ook omdat het spel van The Reds bij tijd en wijle behoorlijk slordig is. Toch wordt het in de 81e minuut 3-0 als Kenny Teijsse de bal van een kleine dertig meter in de Barendrechtse touwen schiet. De 13e goal van Kenny dit seizoen. Het is jammer dat hierna een fantastische omhaal van Raily geen doel treft.  Het zou een mooi slot zijn geweest van een wedstrijd waarin het krachtsverschil tussen AFC en Barendrecht groot was, maar slechts gedeeltelijk tot uiting kwam in de score.

Een te verwachten zege dus in Amsterdam, de vierde oprij, maar in Spakenburg loopt het heel anders. IJsselmeervogels, nog met 1-0 voor bij rust, bijt met 1-2 onverwacht in het zand tegen HHC, dat door een rode kaart met tien man speelt. Daarmee zien de Rooien hun achterstand op The Reds oplopen tot vijf punten. Dit alles met nog vijf wedstrijden te gaan. AFC, dat ook een veel beter doelsaldo heeft dan de Vogels, speelt nog tegen Jong Vitesse (uit), Scheveningen (thuis), Excelsior Maassluis (uit), VVSB (thuis) en IJsselmeervogels (uit). IJsselmeervogels speelt nog tegen GVVV (uit), De Treffers (uit), Jong Vitesse (thuis), FC Lienden (uit) en AFC (thuis). Er zijn natuurlijk verschillende scenario’s denkbaar, maar het  heeft niet veel zin om daar nu uitputtend op in te gaan. Spannend is het wel, te beginnen op Papendal waar AFC komende zaterdag om half drie speelt tegen Jong Vitesse. Succes!

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan (77’ Derre Kwee), Dalian Maatsen, © Magid Jansen, Jonathan Richard (72’ Cody Claver), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam (64’ Matthijs Jesse).

Voor de beeldsamenvatting zie AFC-TV of klik hier 
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier