AFC - ASWH voorbeschouwing

Koploper AFC gaat voor vierde zege op rij tegen runner up ASWH

Zaterdag aanstaande komt ASWH op bezoek. Een niet alledaagse tegenstander voor ons en dus slaan we Wikipedia er maar eens op na. ASWH komt, zo lezen we, uit Hendrik-Ido-Ambacht, een gemeente die ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schilmanskinderen-Groot-en Klein-Sandelingen-Ambacht heette. Jammer dat die naam is veranderd want het was de langste plaatsnaam van heel Europa. De bijzondere naam gaat terug op de polder waarin het dorp in 1331 lag. Om de polder aan te kunnen leggen werd iedereen vernoemd die mee wilde betalen aan dit project.  Mogelijk ook iets voor AFC als we het nieuwe clubhuis/complex nog veel mooier willen maken!

ASWH, dat staat voor Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, heette in de beginjaren ASW, wat tot ruzie aanleiding gaf. Sommigen vonden dat dat ASW niet zou moeten staan voor Altijd Sterker Worden maar voor Altijd Sporten Wij. Heerlijk dit soort dingen, die om een polderoplossing vragen. Tijdens de oorlog voetbalde ASW niet, omdat het weigerde een loyaliteitsverklaring te tekenen. Moedig.

Zaterdagclub ASWH heeft een mooie erelijst, met 2005 als kroonjaar, toen de club algeheel amateurkampioen werd. Vorig seizoen debuteerde de wit-zwarten nogal onverwacht in de Tweede Divisie na winst op OFC en FC Lienden in de nacompetitie. Erg succesvol was het optreden op het hoogste amateurniveau niet want de ploeg van de jonge trainer Rogier Veenstra eindigde na 24 wedstrijden op de laatste plaats en zou waarschijnlijk kansloos zijn gedegradeerd als de resultaten van het vorig seizoen niet door de KNVB waren geschrapt als gevolg van de Corona stop. De 32-jarige Veenstra staat dit seizoen weer voor de groep en heeft veel vertrouwen dat het nu veel beter gaat lukken. ‘Veel intensiever trainen, meer kansen creëren en beter verdedigen’ is zijn devies. ‘Vorig seizoen was een harde leerschool, daar heeft iedereen, staf en spelers, veel ervaring mee op kunnen doen.’ Aldus Veenstra, die veel vertrouwen heeft dat het degradatiespook dit keer zijn deur voorbij zal gaan.

Als we naar de eerste resultaten van dit seizoen kijken lijkt de trainer van ASWH gelijk te krijgen, hij is in ieder geval met zijn selectie op de goede weg. De wit-zwarten staan na vier wedstrijden op een mooie tweede plaats, één punt achter koploper AFC. AFC-ASWH is dus een heuse topper in de Tweede Divisie. Dubbel jammer dus dat dit duel zonder publiek moet plaatsvinden vanwege het piekende coronavirus. Hopelijk blijft deze landelijke maatregel beperkt tot de komende drie weken. In de afgelopen weken heeft ASWH achtereenvolgens in Werkendam verloren van Kozakken Boys (3-2), thuis gewonnen van Noordwijk (3-1), uit gewonnen van Scheveningen (0-1) en thuis gewonnen van de Treffers (1-0). Per saldo dus een uitstekend resultaat.

Kijken we iets gedetailleerder naar deze prestaties dan valt allereerst op dat in vergelijking tot vorig seizoen drie nieuwe spelers in de basis staan. Zo kwam linkervleugelverdediger Elias Meijer van RKSV Halsteren, centrale verdediger Jarreau Manuhuwa en centrum spits Daniël Wissel van VV Goes. Wissel is met 2 goals mede topscorer van ASWH. Opvallend is verder dat rechtervleugelverdediger Clarence Bijl, door Feyenoord opgeleid, goed is voor 2 goal en 2 assists. Tegen Scheveningen maakte Wissel al na 1 minuut het beslissende doelpunt na een voorzet van Bijl. Onze defensie moet uitkijken, vanaf het eerste fluitsignaal! Bij de doelpuntenmakers missen we Sam van de Kreeke, die vorig seizoen topscorer was met 6 doelpunten. In de selectie van ASWH ontbreekt Abderrahim Loukili, eerder actief o.a. bij IJsselmeervogels, De Dijk en FC Lienden, die na één seizoen ASWH alweer verhuisde naar DVS’33 Ermelo.

Dan AFC. Ons aller eerste staat na vier wedstrijden op kop en daar kunnen we blij mee zijn. Nog belangrijker is dat onze jongens na een (te) lange voorbereidingsperiode goed in vorm zijn en dat de nieuwe spelers, Guus van Weerdenburg (afkomstig van Katwijk), Oussama Siali (FC Lisse) en Joël Tillema (Rijnsburgse Boys), zich snel en goed hebben aangepast. Kijkend naar de vier duels valt op dat alleen de openingswedstrijd in Noordwijk minder goed verliep dan gehoopt. Met het 2-2 gelijke spel mochten we blij zijn, want het viel met 10 man na het geblesseerd uitvallen van Tim Linthorst niet mee op Sportpark Duinwetering. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugd toonde wel veel spirit, want in ondertal werd de 2-1 achterstand toch nog weggewerkt. De daarop volgende drie wedstrijden was AFC duidelijk de baas op het veld. Quick Boys, op dit moment toch op een mooie vierde plaats met een gelijk aantal punten als ASWH, kwam er op Sport Goed Genoeg niet aan te pas en moest met een 5-1 nederlaag terug naar Katwijk. In Groesbeek en Hardenberg werd vervolgens nauwelijks iets weggegeven. Keeper Patrick Zonneveld hield twee keer de nul en zag zijn team met ogenschijnlijk gemak twee keer met resp. 3-0 en 2-0 winnen. Vooral de tweede helft tegen HHC zag er erg goed uit. Raily Ignacio pakte met 6 doelpunten direct de kop in het topscorersklassement, Oussama Siali onderstreepte zijn goede spel met 2 goals.

En dan nu tegen ASWH, dat deze competitie zo goed is begonnen. Vorig seizoen werd voor het eerst in geschiedenis in competitieverband tegen de Ambachters gespeeld. Op 11 oktober 2019 werd het op Sportpark Goed Genoeg een aardig duel met wisselende mogelijkheden in de eerste helft. Uiteindelijk werd er voor rust maar één keer gescoord door Yordi Teijsse die een puike voorzet van Johan Kulhan (nu aan het studeren in Spanje) bij de tweede paal in de touwen tikte. ASWH startte de tweede helft goed met enkele corners en een vrije trap dicht bij het doel maar de wit-zwarten slaagden er niet in te scoren. Na een kwartier nam AFC het initiatief over en wist dat wel te onderstrepen met een doelpunt. Een splijtende pass van Kenny Teijsse wordt door Raily op waarde geschat. Nadat hij de keeper op fraai heeft omspeeld was het 2-0.

In de laatste 10 minuten liep de score nog op naar 4-0 door doelpunten van Raily en Yordi. Hoewel resultaten uit het verleden geen enkele garantie bieden en onze jongens op dit moment goed in vorm zijn moet de wedstrijd tegen ASWH beslist niet worden onderschat. De ploeg van trainer Veenstra staat niet voor niets tweede en heeft in de laatste twee wedstrijden de nul gehouden. Het is dus uitkijken geblazen, zoals juist ook de wedstrijden tegen Scheveningen ons in het verleden hebben geleerd. Verder zullen de spelers het dit keer moeten doen zonder de steun van de trouwe supporters en dat is verre van prettig. Desondanks hopen we dat AFC weer weet te winnen van ASWH. Als regerend kampioen én koploper kunnen we dat vertrouwen hebben. Noblesse oblige. Succes!

MvdW