AFC - ASWH voorbeschouwing

AFC WIL MIDWEEKS SCHITTEREN TEGEN ASWH  

Woensdagavond 9 maart spelen we op Goed Genoeg een inhaalwedstrijd tegen ASWH. Onze tegenstander komt uit Hendrik-Ido-Ambacht, zuidoostelijk gelegen van Rotterdam, 95 kilometer van Amsterdam. Niet zo ver dus, maar gelet op de files een ‘hell of a job’. Hopelijk kunnen we op tijd (20.00 uur) beginnen. Hendrik-Ido-Ambacht heette ooit Hendrik-Ido-Oostendam-Schilmanskinderen-Groot-en Klein-Sandelingen-Ambacht. Jammer dat die naam is veranderd want het was de langste plaatsnaam van heel Europa. De bijzondere naam gaat terug op de polder waarin het dorp in 1331 lag. Om de polder aan te kunnen leggen werd iedereen vernoemd die mee wilde betalen aan dit project. Mogelijk ook iets voor AFC als we weer een groot project oppakken! ASWH, dat staat voor Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, heette in de beginjaren ASW, wat tot ruzie aanleiding gaf. Sommigen vonden dat dat ASW niet zou moeten staan voor Altijd Sterker Worden maar voor Altijd Sporten Wij. Heerlijk dit soort dingen, die om een polderoplossing vragen. Tijdens de oorlog voetbalde ASW niet, omdat het weigerde een loyaliteitsverklaring te tekenen. Moedig.

Zaterdagclub ASWH heeft een mooie erelijst, met 2005 als kroonjaar, toen de club algeheel amateurkampioen werd. In het seizoen 2019-2020 debuteerde de wit-zwarten nogal onverwacht in de Tweede Divisie na winst op OFC en FC Lienden in de nacompetitie. Erg succesvol was het optreden op het hoogste amateurniveau niet want de ploeg van de 32-jarige trainer Rogier Veenstra eindigde na 24 wedstrijden op de laatste plaats en zou waarschijnlijk kansloos zijn gedegradeerd als de resultaten van dat seizoen niet door de KNVB waren geschrapt als gevolg van de Corona stop. Rogier Veenstra staat dit seizoen nog steeds voor de groep, wel zijn laatste bij de Ambachters. De nog steeds jonge oud-prof van Haarlem, Excelsior en NAC, die al snel met profvoetbal moest stoppen door een rugblessure, is ambitieus, een overgang naar een BVO is goed denkbaar, een andere club in de Tweede Divisie sluit hij niet uit. Bij Veenstra draait het in de eerste plaats om gevoel. Hij is een people manager die spelers vooral probeert te motiveren. Niet alles draait om de inhoud van het voetbal bij hem. We gaan zien of die aanpak woensdagavond zijn vruchten afwerpt. 

Kijken we naar de resultaten van dit seizoen dan zien we dat ASWH het niet zo makkelijk heeft. De wit-zwarten staan na zestien wedstrijden op een vijftiende plaats, net boven Kozakken Boys en IJsselmeervogels, maar ook maar drie verliespunten verwijderd van Noordwijk dat zevende staat. Met nog achttien wedstrijden te gaan is er dus nog heel veel mogelijk voor ASWH. Zeker ook omdat de resultaten gedurende dit seizoen steeds beter worden. De laatste twee wedstrijden werden gewonnen. Eerst werd Excelsior Maassluis thuis met 2-1 verslagen, afgelopen zaterdag wonnen de Ambachters met 2-1 op het Kasteel van Jong Sparta. Een knappe prestatie, vooral ook omdat Veenstra met een zeer gehavende selectie moest aantreden. De toch al jonge groep werd aangevuld met nog jongere spelers, die streden om iedere vierkante meter. Het was net genoeg om het technisch superieure Sparta te verrassen. Voor ASWH was het de tweede zege buitenshuis. In ronde 10 werd Scheveningen met 3-0 geklopt. Zes keer werden de wit-zwarten in een uitduel geklopt, vaak met miniem verschil.

Dan AFC. Ons aller eerste staat na zestien wedstrijden op een vierde plaats, twaalf punten achter koploper Katwijk dat afgelopen zaterdag in Groesbeek de belangrijke wedstrijd tegen De Treffers wist te winnen. AFC is nog steeds regerend kampioen, maar prolongatie van de titel zal een moeilijke zaak worden. Te meer omdat afgelopen zondag aan de Spanjaardslaan met 1-0 verloren werd van Koninklijke HFC. Vooraf was er de hoop dat na alle duels in de Tweede Divisie en Zondag Topklasse nu eindelijk eens uit gewonnen zou worden van onze Haarlemse vrienden, maar ook dit keer lukte het niet. In een gelijk opgaande wedstrijd waren er genoeg kansen om in ieder geval gelijk te spelen, maar het lukte maar niet om de boomlange HFC-keeper te passeren. Ook niet na 40 seconden toen AFC al een prachtkans had om de score te openen. Al met al lijkt de ploeg van trainer Ulrich Landvreugd dit seizoen te wisselvallig om serieus mee te doen voor de titel. Verassende nederlagen tegen hekkensluiter GVVV en Jong Volendam zijn negatieve voorbeelden van die wisselvalligheid. Maar ook de laatste thuiswedstrijd tegen Noordwijk laat dat zien. Een eerste helft waarin AFC onze badgasten volkomen van het veld speelde, gevolgd door een zeer matig tweede bedrijf. Neemt niet weg dat we ook dit seizoen weer bovenin meedoen en bij winst op ASWH tweede staan met een mooie ploeg die fantastisch kan voetballen.

Wat gaat het woensdagvond worden? Een spannende wedstrijd ligt in het verschiet. ASWH gaat voor een derde zege op rij. Als het op het Kasteel kan waarom dan niet op Goed Genoeg? Andersom zullen onze jongens de nederlaag tegen Kon. HFC willen wegpoetsen met een stralend goede wedstrijd, waarvan we er ook dit seizoen verschillende gezien hebben. Kijkend naar de ranglijst en de onderlinge resultaten is AFC licht favoriet. AFC en ASWH ontmoetten elkaar twee keer in de Tweede Divisie, allebei op sportpark Goed Genoeg. Op 12 oktober 2019 werd het 4-0 na een 1-0 ruststand. Yordi Teijsse en Raily Ignacio maakten er ieder twee, met assists van Fouad Bealarbi (2x), Kenny Teijsse en Johan Kulhan. Op 3 oktober 2020 ging het een stuk lastiger. Sam van de Kreeke opende de score voor de Ambachters, waarna Gévèro Markiet een voorzet van Cody Claver in de touwen kopte. Jesper van der Bosch bracht de bezoekers weer aan de leiding, maar door een ongelukkige handsbal kon Joël Tillema AFC vanaf de elf meter stip de Reds weer op gelijke hoogte brengen. Pal voor tijd was de misère voor ASWH compleet toen de net ingevallen Yordi Teijsse een voorzet van Cody binnen tikte en de 3-2 eindstand op het scorebord bracht. Het was daarmee ook het laatste wapenfeit van het seizoen 2020-21 dat door de Corona-situatie al na vijf wedstrijden moest worden gestopt. Gelukkig kan er weer volop gevoetbald worden, met supporters op de tribunes. Zo ook aanstaande woensdag. Hopelijk valt er veel te genieten en laat de regerend kampioen zien waartoe hij in staat is. De pannen van het dak. Noblesse oblige. Succes!

MvdW