AFC - ASWH met verslag

Goed spelend AFC boekt eerste thuisoverwinning op ASWH

Op Super Saturday won AFC op eigen veld verdiend met 4-0 van ASWH. De niet echt opwindende eerste helft werd afgesloten met een 1-0 ruststand voor de thuisploeg. Na de thee was de regerend landskampioen helemaal de baas en drukte het krachtverschil met nog drie doelpunten uit. ASWH, de op dit niveau debuterende club uit Hendrik-Ido-Ambacht schuwde de aanval beslist niet, maar had onvoldoende ‘power’ in huis om gaten te schieten in de sterke defensie van AFC. Dit i.t.t. The Reds die met Raily Ignacio en Yordi Teijsse de doelpuntenmakers in huis had en met Johan Kulhan en Fouad Belarbi een ijzersterk duo op de rechtervleugel. Na een aarzelende start met wisselende uitslagen lijkt de vorm van afgelopen seizoen na acht speelronden weer bijna helemaal terug bij de amateurkampioen. Dat biedt beslist perspectief! 

Het is Super Saturday op sportpark Goed Genoeg. Vandaag kunnen we achter elkaar de JO-19-1, ons allereerste én ons eerste zaterdagelftal aan het werk zien tegen resp. Hollandia, ASWH en Huizen. Hopelijk zijn we om 18.30 uur negen punten rijker.
De junioren geven rond de klok van één het heel goede voorbeeld door met 9-0 te winnen van de ploeg uit Hoorn. Een uur of vijf later zijn twee vrije trappen van Huizen Zaterdag 1 net iets te machtig. De goed spelende ploeg van trainer Jorg Smeets is met één fraaie treffer van Thierry van der Kooye niet productief genoeg en verliest tegen de verhouding in met 1-2.

Tussen de wedstrijden van JO19-1 en het eerste zaterdagteam treedt ons vlaggenschip aan tegen ASWH. De 90-jarige vereniging uit Hendrik-Ido-Ambacht debuteert dit seizoen in de Tweede Divisie na winst op OFC en FC Lienden in de nacompetitie.
Van het elftal van vorig staan vanmiddag negen spelers in de basis. Koen Westdorp, afkomstig van Helmond Sport, en Lorenzo Braaf van vv Smitshoek completeren het elftal dat dit seizoen de 31-jarige Rogier Veenstra als nieuwe coach heeft. We missen in de opstelling ex-FC Lienden speler Abderrahim Loukili, die wegens familieomstandigheden niet beschikbaar is. Bij AFC zijn Sam Nijpels, Tim Linthorst en Matthijs Jesse door blessures niet beschikbaar. Melvin Grootfaam, speler van het seizoen 2018-2019, start op de bank. Zijn plaats wordt ingenomen door Nick van der Velden.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Thijs Voncken de schitterende grasmat betreden, die de overvloedige regenval volledig heeft geabsorbeerd, nemen de ploegen het gulle applaus van de goed gevulde overdekte tribune in ontvangst. Nog heel even en dan gaan we afscheid nemen van deze prachtige grasmat en dito tribune. Dat stemt weemoedig. Maar we weten gelukkig ook dat er veel moois voor in de plaats komt. Onlangs ging de eerste paal van ons nieuwe clubhuis feestelijk de grond in en kunnen we langzamerhand de dagen tellen dat ons nieuwe complex op de Zuidas in gebruik genomen gaat worden.
Maar vandaag eerst nog de wedstrijd van AFC tegen Altijd Sterker Worden Hendrik-Ido-Ambacht, het eerste ooit tussen beide oude verenigingen. Een wedstrijd tussen de regerend amateurkampioen die na een aarzelende start negende staat met elf punten en de verrassende debutant in Tweede Divisie, die dertiende staat met zeven punten.

Na hét indrukwekkende vuurwerk vooraf én het doelpunt in tweeën van de zeven jarige pupil van de week Aiden Broeders fluit scheidsrechter Voncken de wedstrijd op gang. ASWH start zonder schroom en krijgt al snel een vrije trap op een gevaarlijk plek dicht bij het strafschopgebied. Gelukkig voor AFC is de uitvoering van de vrije trap matig en kabbelt het spel vervolgens een tijdje heen en weer. Wel wordt al snel duidelijk dat voor The Reds op rechts de meeste mogelijkheden liggen.
In de 13e minuut is het dan ook geen verrassing dat een puike voorzet van Johan Kulhan op rechts fraai bij de tweede paal kan worden ingetikt door Yordi Teijsse, zijn zevende alweer van dit seizoen. Een paar minuten later snijdt AFC op de rechterflank weer door de defensie van de Ambachters, maar de voorzet van Fouad is net iets te hard voor onze centrum spitsen. 1-0 dus nog altijd en de kans op een tegentreffer is niet helemaal denkbeeldig. Zo neemt oud-prof Koen Wesdorp het doel van Patrick Zonneveld onder vuur, wordt een knal van Lester Pires uitstekend geblokt door Kenny Teijsse en schiet Jesper van den Bosch in kansrijke positie hoog over. Daarmee is de koek wel op voor ASWH in de eerste helft. AFC stelt hier overigens niet veel meer tegenover. Een paar keer dreigt er gevaar voor het doel van keeper Stefan Kok, maar op het beslissende moment is de eindpass onnauwkeurig of wordt Raily Ignacio, goed gedekt door Gilamaro van de Werp, wegens buitenspel teruggefloten.

1-0 bij rust, op naar de soep om met het gezellige ASWH-bestuur na te kaarten over de eerste helft. ‘Vriend en vijand’ zijn het erover eens dat de wedstrijd nog een beetje op gang moet komen. Het tempo is over het algemeen te laag, in de passing gaat er nog te veel mis. Die conclusie wordt kennelijk niet (helemaal) gedeeld door de coaches van AFC en ASWH, Ulrich Landvreugd en Rogier Veenstra. Beide ploegen treden ongewijzigd aan in de tweede helft. Net als in de eerste helft begint ASWH goed en lijkt de algeheel amateurkampioen van 2005 met enkele corners en een vrije trap op een gevaarlijke plek dicht bij doel van AFC op weg naar de gelijkmaker.
Maar na een kwartier neemt de thuisploeg het initiatief over en wordt dat onderstreept door een knal van Yordi net naast. In de 58e minuut wordt de wedstrijd beslist door Raily die een splijtende pass van Kenny op waarde schat, fraai de keeper omspeelt en beheerst scoort. Het is 2-0 en vanaf dat moment twijfelt niemand meer aan de winst voor The Reds vandaag.
Vooral op de rechterflank wordt de defensie van ASWH door Johan en Fouad, the men of the match, regelmatig uiteengereten en is het wachten op nog meer doelpunten van AFC. In de 80e minuut is het 3-0 als Raily de bal kan intikken na een wonderschone combinatie van Yordi, Fouad en Johan.
En vlak voor tijd maakt Yordi er 4-0 van, na een combinatie van broer Kenny en Fouad. Daarmee is Yordi met acht doelpunten na even zoveel wedstrijden de topscorer van de Tweede Divisie.
Na precies 90 minuten fluit de rustig leidende scheidsrechter Voncken deze sportieve wedstrijd de geschiedenis in en kan er worden nagekaart in een gezellig vol clubhuis, waar we ook nog maar even met volle teugen van kunnen genieten.

Al met al kunnen we na acht wedstrijden vaststellen dat ons allereerste weer aardig op stoom gekomen is. De eerste thuiszege is een feit, onze spitsen Yordi en Railly staan weer op scherp en ook achterin lijkt het lek boven. Heel jammer dat in Spakenburg verloren werd van IJsselmeervogels, want het had toen na de zeer kansrijke eerste helft heel anders af kunnen lopen. AFC staat zes punten achter op IJsselmeervogels, nu nog de onbedreigde koploper. Nog 26 wedstrijden te gaan. Er is nog heel veel moois mogelijk. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan, Dalian Maatsen, Jonathan Richard ( 70’ Gevero Markiet), Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, © Milan Hoek, Yordi Teijsse, Raily Ignacio (87’ Tiemen van Hezel), Nick van der Velden (65’ Melvin Grootfaam), Fouad Belarbi

Voor de samenvatting zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Foto's: Tom Poederbach