AFC - ASWH met verslag, foto's en TV samenvatting

AFC WEER RUNNER UP NA ZEGE OP ASWH

De Reds hebben de inhaalwedstrijd tegen ASWH met 2-0 gewonnen. De eerste helft kon het publiek genieten van een goed combinerend AFC dat in hoog tempo de hechte verdediging van de Ambachters probeerde te ontwrichten. Eén keer lukte het Splinter de Mooij keeper Bryan Janssen te passeren. De tweede helft was veel minder aantrekkelijk. ASWH ging in de aanval om op gelijke hoogte komen, maar de ploeg van trainer Rogier Veenstra ontbeerde de stootkracht om de defensie van de Reds te overmeesteren. De ploeg van trainer Ulrich Landvreugde ontbrak het na de thee aan dynamiek en focus. Tien minuten voor tijd maakte Joël Tillema de tweede AFC-goal en was de wedstrijd beslist. Door dit resultaat passeert AFC HHC Hardenberg en Kon. HFC op de ranglijst en staan de Reds weer tweede, wel een straatlengte achter koploper Katwijk.

Om het programma dit seizoen volledig af te kunnen maken moet er regelmatig midweeks gespeeld worden, zo ook vanavond. Tegenstander is ASWH uit Hendrik-Ido-Ambacht, een plaats in Zuid-Holland ten zuidoosten van Rotterdam. Nog een hele  toer vandaag om met  de spits op tijd in Amsterdam te zijn, maar deze opdracht wordt feilloos uitgevoerd door de Ambachters. De volgende opdracht is de wedstrijd van AFC te winnen. Een zege is hard nodig want ASWH staat op een vijftiende plaats, te midden van een groot aantal verenigingen die in de gevarenzone staan.

Twee verenigingen vliegen eraan het eind van dit seizoen rechtstreeks uit, twee clubs moeten p/d-wedstrijden spelen. Het zou knap zijn als ASWH zich met zo’n zware degradatieregeling weet te handhaven in de Tweede Divisie. De laatste twee wedstrijden, thuis tegen Excelsior Maassluis en op het Kasteel tegen Jong Sparta, werden met 2-1 gewonnen en dat geeft de burger van Hendrik-Ido-Ambacht moed om ook op de Zuidas goed voor de dag te komen tegen AFC dat na het verlies aan de Spanjaardslaan vierde staat, wel met tien punten meer dan ASWH.
Ons aller eerste speelde tot op heden twee keer tegen de Ambachters, allebei in Amsterdam. Op 12 oktober 2019 werd het 4-0 na een 1-0 ruststand. Yordi Teijsse en Raily Ignacio maakten er ieder twee, op 3 oktober 2020 werd het 3-2 met de winnende goal van Yordi Teijsse pal voor tijd op aangeven van Cody Claver. Wat gaat het nu worden?

Als de spelers het veld betreden zien we dat beide ploegen de nodige spelers missen. Bij AFC zijn keeper Patrick Zonneveld, Robbert Schilder, Gévèro  Markiet en Tim Linthorst niet beschikbaar, bij ASWH ontbreken o.a. Levi Bouwense, Diego Snepvangers en Lester Pres. Ulrich Landvreugd moet dus vooral wat betreft zijn defensie puzzelen. Jordi van Stappershoef staat onder de lat, Guus Jan van Weerdenburg speelt  centraal, Mohammed Betti, die afgelopen zondag tegen Kon. HFC debuteerde, staat als rechtsback geposteerd. Op het middenveld is captain Milan Hoek gelukkig weer van de partij.

Onze jongens beginnen, na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Daan Schaper, voortvarend. Vooral Cody Claver laat zich gelden en stormt regelmatig aan de linkerkant naar voren. Hoewel er dus flink geknutseld is aan de AFC-defensie komt juist deze linie vandaag het beste uit de verf. Naast Cody, spelen ook Guus Jan en Mohammed prima, Dalian Maatsen is als zo vaak de dynamische rots in de branding. Jordi straalt rust uit en pakt alle hoge ballen klemvast uit de lucht.

Ons aller eerste is in de eerste helft een stuk sterker, krijgt wat mogelijkheden, maar een openingstreffer is er nog niet bij. Een door Thomas Verhaar genomen vrije bal wordt maar net weg getikt door keeper Janssen, Joël Tillema, Milan en Splinter zijn ook dicht bij een goal. Een mooie rush van Guus Jan kan door Raily net niet verzilverd worden. ASWH staat met veel spelers achter de bal en kiest zo nu en dan voor de aanval.  Grote kansen levert dat niet op. In de 39e minuut is het dan toch raak voor AFC als Splinter de Mooij een mooie pass van Mohammed Betti scoort. Pal voor rust is het bijna 2-0, maar Raily schiet een paar centimeter naast.

Na de thee laat Raily zich direct weer gelden, maar hij schiet de door Thomas doorgetikte bal op de paal. Even later mist Joël op een haar het doel na een pass van Mohammed die zo spelend goed in het AFC-stramien past. Daarmee is de koek voorlopig wel op voor de Reds. ASWH dringt flink aan en heeft een paar mogelijkheden om op gelijke hoogte te komen. Maar een vrij trap dicht bij het strafschopgebied vliegt hoog over de AFC-lat, een knal van Daniël Wissel belandt tot opluchting van het Amsterdamse publiek in het zijnet. Aan de andere kant is onze aanval ook niet in staat de ongetwijfeld beslissende tweede goal te maken. Raily mist de benodigde scherpte en een beetje geluk om zijn totaal op tien doelpunten te brengen. Vaak wordt onze topscorer voor buitenspel afgevlagd. Ondanks alle wissels aan beide kanten zakt de wedstrijd steeds meer weg. De spanning is helemaal verdwenen als Segun Owobowale in de 82e minuut met een mooie voorzet van links het hoofd van Joël Tillema weet te vinden. Het is 2-0 en daar blijft het bij.

Door deze zege gaat AFC HHC  Hardenberg en Kon. HFC weer voorbij en staat ons aller eerste nu op basis van een beter doelsaldo tweede. Het door blessures gehavende ASWH verloor voor de derde keer op rij op sportpark Goed Genoeg en hoopt op betere tijden, te beginnen aanstaande zaterdag tegen Kon. HFC.

AFC speelt zaterdag aanstaande thuis tegen Quick Boys. Een mooi affiche.

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Mohammed Betti (’85 Kenny Teijsse), Dalian Maatsen, Guus Jan Weerdenburg, Cody Claver, ©Milan Hoek, Splinter de Mooij, Joël Tillema (’89 Koen Wesdorp), Thomas Verhaar (’53 Oussama Siali/’85 Melvin Grootfaam), Raily Ignacio en Segun Owobowale (’85 Matthijs Jesse)

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier