AFC - ASWH met verslag

AFC IS GOED SPELEND ASWH PAS IN SLOTFASE DE BAAS

Zonder publiek hebben AFC en ASWH tot het eind van de wedstrijd gestreden voor de volle winst én het koploperschap van de Tweede Divisie. The Reds waren ten slotte de gelukkigste. Yordi Teijsse bekroonde zijn korte invalbeurt met de beslissende goal: bijzonder knap! Een bittere pil voor de Ambachters die voor en na rust op voorsprong kwamen en lang mochten hopen op een prachtig resultaat. Door deze uitslag en de resultaten op de andere velden, heeft AFC nog wat steviger de koppositie in handen. Quick Boys staat na de spraakmakende winst op IJsselmeervogels alleen tweede één punt achter The Reds.

Vandaag treffen we ASWH, de trots van Hendrik-Ido-Ambacht. Met een mooie geschiedenis in het zaterdagvoetbal, in 2005 bekroond met het algeheel kampioenschap bij de amateurs. Afgelopen seizoen debuteerde de ploeg van de 32-jarige trainer Rogier Veenstra in de Tweede Divisie na onverwachte winst op OFC en FC Lienden in de nacompetitie. Na 24 wedstrijden stonden de wit-zwarten stijf onderaan en zouden zeker gedegradeerd zijn als de KNVB de competitie niet had gestopt in verband met het Corona virus. Dit seizoen dus een nieuwe kans met dezelfde trainer en een behoorlijk gewijzigde spelersgroep. Vandaag staan vier spelers in de basis die eind 2019 elders speelden: keeper Bryan Janssen (oud-prof, waaronder FC Dordrecht), centrale verdediger Jarreau Manuhuwa (Goes), linksback Elias Meyer (Halsteren), en centrumspits Daniël Wissel (Goes). Henrico Drost (FC Dordrecht O21) en Joost van Eck (Barendrecht) beginnen op de bank.

Al met al staat ASWH tweede na vier wedstrijden en is tot nog toe dé verrassing in de Tweede Divisie. Niet voor trainer Veenstra die veel perspectief ziet in zijn team: het Atlanta Bergamo van de Tweede Divisie. Met Wissel en Sam van de Kreeke als gevaarlijke spitsen en met Clarence Bijl als geheim wapen. Deze rechtsback maakte dit seizoen al twee doelpunten en verzorgde ook twee assists. Koploper AFC staat maar één puntje hoger dan ASWH. De regerend kampioen toont de laatste weken goed in vorm te zijn. Vandaag start trainer Ulrich Landvreugd met dezelfde basis als tegen HHC Hardenberg, zeven dagen eerder. Oussama Siali (vorig seizoen FC Lisse) en Joël Tillema (Rijnsburgse Boys) zijn bij The Reds de nieuwe gezichten in vergelijking met het afgelopen seizoen. Op de AFC-bank vinden we verder o.a. Guus van Weerdenburg, jarenlang de vaste linksback van Katwijk.

Een bijzondere wedstrijd vandaag op Sportpark Goed Genoeg, niet alleen omdat de nummers één en twee tegen elkaar spelen, maar ook omdat er zonder publiek gespeeld moet worden vanwege het Corona virus. Verder is er de officieuze ingebruikname van de nieuwe overdekte tribune, waarop een paar officials hebben plaatgenomen. Het is nog droog als scheidsrechter Jannick van der Laan voor het eerst fluit. In de eerste minuten laten Joël Tillema en Clarence Bijl zien waar ze goed in zijn: diepgang! Het levert AFC en ASWH nog niets op, maar de toon is gezet. In de 9e minuut is het raak, maar niet voor de thuisploeg. Een wippertje van captain Jasper van den Bosch in het strafschopgebied wordt door Van de Kreek met de punt zijn schoen, zwaar gehinderd door Cody Claver, in het doel gewerkt. Een echte spitsengoal, zo hebben Raily en Yordi er honderden gemaakt, maar nu is Patrick Zonneveld, twee keer de nul de laatste weken, die volkomen kansloos is. 0-1, verrassend, maar ook een signaal dat het een lastige middag wordt voor de koploper. Toch lijkt het daar nog niet op als Oussama Siali een minuut later de volledig vrijstaande Melvin Grootfaam weet te bereiken. Zijn knal wordt uit het doel gekopt. Niet veel later valt centrale verdediger Manuhuwa geblesseerd uit en wordt vervangen door Drost. De verhoudingen blijven hierna in evenwicht, het spel gaat op en neer. Opvallend zijn de rushes van Cody die op links veel ruimte heeft. 0-2, 1-1, het kan allebei, maar het wordt 1-1 als Milan een corner kort op Cody neemt. Zijn indraaiende bal wordt door Gevéro Markiet bij de tweede paal over keeper Janssen in het net gekopt. Een klasse goal.

Aan het spelbeeld verandert ook dit doelpunt weinig. AFC is het meest in balbezit, is regelmatig gevaarlijk, maar dat zijn de gegroepeerd spelende Ambachters ook. Ismail Yildrim en Koen Wesdorp laten bij de wit-zwarten (dit maal geheel in het wit) zich aanvallend niet onbetuigd. Aan de andere kant is Joël een plaag voor de ASWH-defensie. Maar keeper Janssen weet door scherp uit te lopen onheil voor de gasten te voorkomen. In de 40e minuut zou Janssen kansloos zijn geweest als Kenny Teijsse de bal had geraakt, maar de perfecte voorzet van Joël wordt door hem net niet verzilverd. Het is 1-1 bij rust, er is nog van alles mogelijk.

Na de thee, het is inmiddels gaan regenen, beginnen beide ploegen ongewijzigd. Voor AFC is dat wel een beetje verrassend na de geweldige invalbeurt van Guus van Weerdenburg een week eerder tegen HHC Hardenberg. Kennelijk heeft Uli andere plannen. Wie gedacht heeft dat het verzet van ASWH in het tweede bedrijf gebroken zou zijn komt bedrogen uit. Rechtsback Bijl is al snel dicht bij de 1-2 met een Bep Bakhuys-kopbal, maar Patrick laat zich niet verrassen. In de 59e is onze keeper voor de tweede keer kansloos als een voorzet van links hard wordt ingeschoten door Van den Bosch, die wel heel erg vrij staat. Het wordt nu langzamerhand echt tijd om te wisselen en dat doet Uli dan ook. In de 65e minuut komen Matthijs Jesse en Guus in het veld voor Oussama en Kenny. De druk op doel van ASWH wordt opgevoerd, maar echt veel gevaar levert dit nog niet op. In de 79e minuut komt AFC toch op gelijke hoogte als een bal via Raily op de arm van de vallende Drost belandt. Expres is die handsbal zeker niet, maar de bal gaat conform de nieuwe regels toch op de stip. Dit keer mag Joël van elf meter aanleggen en tegen zijn verwoestende schot is geen kruid gewassen. 2-2 met nog een kwartiertje te gaan.

Het wordt een zeer spannende slotfase omdat beide ploegen een gelijkspel te weinig vinden. ASWH trekt zich dus zeker niet terug op eigen helft en probeert vooral via de rechtervleugel weer op voorsprong te komen. Lester Pires, in het veld gekomen voor Daniël Wissel, krijgt nog een kopkans, maar daar blijft het bij voor de Ambachters. AFC probeert natuurlijk ook van alles en hoopt daarbij op de snelheid van Matthijs op de linkervleugel en het vernuft van Guus. Ook Dalian Maatsten doet nu aanvallend mee en dat levert gevaar op. Helaas niet meer. Onze spitsen worden goed gedekt. Een gelijkspel lijkt onvermijdelijk, maar we hebben buiten Yordi Teijsse gerekend die is ingevallen voor Melvin Grootfaam. Yordi, die na een lange blessureperiode, weer terug is aan het front, beslist in de 88e minuut de wedstrijd na een korte corner van Milan Hoek op Cody, die de bal schitterend voorzet. Bij de eerste paal tikt Yordi de bal vervolgens behendig in en de vreugde is groot bij The Reds.

Als scheidsrechter van der Laan voor het laatst heeft gefloten is AFC drie punten rijker en staan onze jongens na vijf wedstrijden fier op kop. Een flitsende start dus met nu vier achtereenvolgende zeges, al was de overwinning op ASWH beslist op het nippertje. De Ambachters speelden veel beter dan vorig seizoen toen op Goed Genoeg nog kansloos met 4-0 verloren werd en zullen ongetwijfeld nog veel mooie resultaten boeken in de 29 wedstrijden die hopelijk nog te spelen zijn. Mede door een sterke bank lijken onze jongens dit seizoen mee te doen om de prijzen, maar makkelijk zal het niet zijn. Nog 29 wedstrijden te gaan, volgende week zondag op bezoek bij TEC. Een lastige pot. Vorig seizoen werd het 2-2, na een 2-0 achterstand. Hopelijk zit er nu meer in het vat. Maar eerst dinsdag aanstaande de kraker tegen Spakenburg voor de KNVB-Beker. Veel succes in het vissersdorp.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Dalian Maatsen, Gevéro Markiet, Robbert Schilder, Cody Claver, Kenny Teijsse (65' Guus van Weerdenburg), (C) Milan Hoek, Joël Tillema, Oussama Siali ('65 Matthijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam ('77 Yordi Teijsse).  

Voor de beeldsamenvatting zie ons AFC-TV 

van Tom Poederbach zijn te zien in ons AFC Fotoalbum.