AFC - ACV voorbeschouwing

WINT AFC THUIS OOK VAN ACV?

Zaterdag aanstaande speelt ons aller eerste tegen de Asser Christelijke Voetbalvereniging. Zaterdagclub ACV debuteert dit seizoen in de Tweede Divisie. We speelden voor het eerst tegen deze vereniging op 2 december 2023. Op dat moment stond de ploeg van trainer/coach Ruud Jalving op een gedeelde derde plaats, AFC twaalfde. Desondanks won AFC verdiend met 0-2 op sportpark ICT Specialist (sportpark Stadsbroek) door twee vroege goals van Splinter de Mooij. (Zie TV-samenvatting) De blauw-zwarten maakten in de eerste helft hun hoge plaats op de ranglijst totaal niet waar, in de tweede helft was de wedstrijd veel meer in evenwicht en had ACV via invaller Giovanni Zwikstra zelfs een reuzekans om iets aan de achterstand te doen. Na veel spanning in de slotfase bleef het zoals het al snel was, 0-2, en met die eindstand stapten onze jongens de bus in voor een lange, maar ook plezierige busreis naar Amsterdam.

Inmiddels zijn we zestien wedstrijden verder en is AFC zes plaatsen gestegen op de ranglijst en ACV zes plaatsen gedaald. Voor de nummers zes (AFC) en negen (ACV) staat er in deze competitie dus niet veel meer op het spel. In de nog resterende drie wedstrijden zal het vizier al een beetje gericht zijn op het volgende seizoen. En natuurlijk staat de eer op het spel! Als we de laatste drie wedstrijden van beide ploegen onder de loep nemen zien we dat ACV op 13 april thuis met 0-3 verloor van Scheveningen. Een belangrijke zege voor de Schollekoppen in hun strijd tegen degradatie. Voor ACV een erg teleurstellende uitslag. Daarna volgden twee gelijke spelen tegen Rijnsburgse Boys (1-1 in Rijnsburg, doelpunt Zwikstra voor ACV) en HFC (0-0 in Assen). Het gaat de laatste tijd dus wat minder met ACV. De laatste overwinning dateert van 16 maart jl. toen met 1-0 werd gewonnen van Quick Boys.

Dan AFC dat op sportpark Goed Genoeg twee overwinningen boekte tegen Jong Sparta (3-1) en regerend kampioen Katwijk (3-2). Tegen de jeugdige Spartanen waren Noa Benninga, Wessel Been en Splinter de doelpuntenmakers. Tegen Katwijk waren dat Noa en Sietse Brandsma, die ongelukkigerwijs zijn eigen keeper passeerde. In de slotfase maakte Splinter de beslissende goal. AFC was na deze twee wedstrijden zes keer ongeslagen, maar ging afgelopen zaterdag met 2-1 lelijk onderuit tegen laagvlieger Excelsior Maassluis. Op sportpark Panhuis stonden The Reds lange tijd voor door een door Soufiane Hetli benutte penalty, maar in de slotfase had onze jongens uiteindelijk geen verweer tegen het offensief van de Tricolores, ondanks het goede keepen van Daniël Nolet.

Hoewel ACV in de tweede helft van de competitie wat gezakt is op de ranglijst kan de ploeg van Ruud Jalving toch nu al terugkijken op een geslaagd debuutjaar met een groot aantal mooie uitslagen. ACV kende eerder in het zaterdagvoetbal grote successen. Drie keer werden de blauw-zwarten kampioen van de zaterdagamateurs (1978, 1986, 1987) en pakte ook twee keer het algehele kampioenschap (1978, 1986). ACV behaalde maar liefst negen keer het afdelingskampioenschap. Op de ranglijst aller tijden van het zaterdagvoetbal (2009/10) staan de Assenaren op de zesde plaats, qua titels tweede achter IJsselmeervogels. Indrukwekkend! ACV miste in 2009 de Topklasse, maar promoveerde in seizoen 2017/18 naar de Derde Divisie. Daarna degradeerde ACV weer, maar kreeg in het seizoen 2020/21 een plaats toebedeeld in de Derde divisie. Vorig seizoen werden de blauw-zwarten afgetekend kampioen en promoveerden direct naar de Tweede Divisie. Het is mooi dat de Noordelijke provincies nu weer op het hoogste amateurniveau vertegenwoordigd zijn en dus ook volgend seizoen blijven. Prima de luxe!

Als we nog even naar de selectie van ACV kijken dan is de-23 jarige Freddy Quispel een van de opvallende spelers. Hij maakte al in 2019 zijn profdebuut bij FC Emmen. Na VfB Oldenburg (Duitse Regionalliga) en Jong PEC Zwolle kwam hij in 2021 bij zijn huidige club ACV terecht, om een jaar later de stap te wagen naar VV Staphorst. Met Staphorst knikkerde hij AFC uit de KNVB-beker, was in Amsterdam de beste speler van het veld. Quispel keerde dit seizoen weer terug bij ACV, waar hij nu topscorer is met 12 goals. Andere doelpuntenmakers zijn linksbuiten Boy Spijkerman (7 goals), centrumspits Niels Grevink (5), volgend seizoen actief bij HHC Hardenberg, centrumspits Giovanni Zwikstra (5) en rechtsbuiten Arnoud Bentum. Captain is centrale verdediger Luka Prljic (23), die startte in de jeugd van FC Groningen en in 2020 de overstap van PEC Zwolle naar ACV maakte. Prljic vertrekt aan het eind van het seizoen naar Quick Boys.

Ook bij AFC vertrekken spelers. Raily Ignacio en Darren Maatsen spelen inmiddels bij Kozakken Boys en Excelsior Maassluis, Oussama Siali en Segün Owobowale maken de overstap naar DVS Ermelo en VVSB. Ook Gladwin Curiel en Dalian Maatsen gaan onze club verlaten. Binnenkort is meer bekend over de samenstelling van de AFC-selectie voor volgend seizoen.

Voor nu concentreren we ons op de wedstrijd van komende zaterdag. AFC en ACV kunnen vrijuit spelen. Laten we hopen op een aantrekkelijk duel met veel doelpunten. Succes!

MvdW