AFC - ACV verslag

AFC IS ACV OOK IN AMSTERDAM DE BAAS

 Ons aller eerste heeft tegen ACV de winnende draad weer opgepakt. Na de teleurstellende nederlaag in Maassluis tegen laagvlieger Excelsior een week eerder werd het op sportpark Goed Genoeg 3-0 in een aantrekkelijke wedstrijd met wisselende kansen, die een 0-0 ruststand kende. In de tweede helft opende Soufiane Hetli voor AFC al vroeg al de score, waarna ACV probeerde de bakens te verzetten. Na het tweede AFC-doelpunt in de slotfase van Splinter de Mooi was de wedstrijd beslist. Pal voor tijd maakte Tim Linthorst het derde doelpunt voor The Reds. Al met al een verdiende, maar ook wat geflatteerde zege van onze jongens, die al eerder dit seizoen in Assen met een 0-2 overwinning sterk voor de dag kwamen.

Het is fantastisch voetbalweer als de teams van AFC en ACV hun opwachting maken, dit samen  met het arbitrale trio onder leiding van scheidsrechter Rick Sturm. Vanmiddag spelen de nummers zes en negen tegen elkaar. Er is met nog drie wedstrijden te gaan voor beide ploegen niet veel meer te winnen of te verliezen. Maar de spelers zullen het seizoen zo goed mogelijk willen afmaken. Dat geldt in het bijzonder voor de keepers. Bij AFC staat Daniël Nolet voor de tweede keer onder de lat, na een goed debuut in Maassluis. Bij ACV vervangt Erwin Jagt de geblesseerde Ramon Nijland onder de lat. Verder is AFC-captain Milan Hoek er door een blessure er niet bij. Vanmiddag draagt Guus van Weerdenburg de aanvoerdersband. We verwachten een open wedstrijd met aanvallend voetbal. Hopelijk komt onze verwachting uit.

Na het eerste fluitsignaal trekt een speler van de Asser Christelijke Voetbalvereniging al snel de aandacht met zijn loopacties en dribbels. We hebben het over de 23-jarige Giovanni Zwikstra, niet voor niets spelend met rugnummer 14, die het onze defensie knap lastig maakt. De 1,92 lange spits kwam in 2022 over van NEC en droeg in dat seizoen flink bij aan het kampioenschap van ACV in de Derde Divisie. Nu dus met de blauw-zwarten (vandaag in het wit gehuld) in de Tweede Divisie waar hij tot nog toe (maar) vijf goals maakte. Het is een klein wondertje dat Zwikstra vandaag dat totaal niet ophoogt, want hij is er aan de linkerkant vaak door en kan pas op de achterlijn met veel moeite worden afgestopt. ACV combineert er in de eerste helft flink op los en krijgt via Freddy Quispel (2x), Rick Boyer en Gijs Jasper enkele 100% kansen. De bal vliegt telkens naast en over het doel van AFC, we mogen niet klagen. Ook Zwikstra lijkt te gaan scoren maar Daniël plukt de bal razendsnel van zijn voet. Knap gedaan! Aan de andere kant is het van hetzelfde laken en pak, waarbij Noa Benninga zich laat gelden met twee kiezelharde afstandsschoten die spectaculair uit de bovenhoek worden getikt door keeper Jagt. Soufiane Hetli is uitdrukkelijk ook op zoek naar een doelpunt, maar wacht in de 21e minuut net iets te lang met schieten. Na slordig balverlies van ACV op het middenveld is hij een paar minuten later het centrale verdedigingsduo te snel af maar belandt zijn schot op de buitenkant van de paal. Het is vaak spectaculair voetbal op Goed Genoeg en het publiek krijgt waar voor zijn geld. De doelpunten zijn wel erg duur. Zo sterft een lange rush van ACV-captain Luka Prijic, volgend seizoen bij Quick Boys te bewonderen, in schoonheid. Jammer genoeg valt Noa Benninga in de 37e minuut met een spierblessure uit.

Het is halverwege nog steeds 0-0, het kan dus nog alle kanten op. De ploegen beginnen ongewijzigd aan het tweede bedrijf. Wordt er gescoord en zo ja door wie? We hoeven niet lang op een antwoord te wachten want na storend werk van Splinter de Mooij komt de bal in de 52e minuut bij Soufiane, die zijn tegenstander in het hart van de verdediging goed uitspeelt en via de binnenkant van de paal scoort. Een prima doelpunt. En niet veel later moet het 2-0 zijn na een prima pass van Dalian Maatsen op Soufiane die met zijn voorzet vanaf de achterlijn Marciano Mengerink een bijna niet te missen kans biedt. De kopbal van Marciano verdwijnt helaas in de grijpgrage handen van keeper Jagt. Kennelijk is dit het sein voor ACV om in het offensief te gaan en AFC zakt in. Er zijn wat mogelijkheden voor Quispel, Zwikstra, Boy Spijkerman en Pascal Huser maar grote kansen zoals in de eerste helft zijn het niet. De defensie van The Reds oogt solide, vooral Guus van Weerdenburg is ongenaakbaar. Het is met nog een kwart te gaan tijd voor de wissels en dat brengt met name voor AFC wat extra dynamiek. Er is door het aanvallende spel van ACV veel meer ruimte op de helft van de Assenaren en die wordt naar mate het einde van de wedstrijd nadert steeds beter benut. In de 86e minuut is het raak voor The Reds na een ingreep van Julian van der Greft op het middenveld. Zijn pass wordt vervolgens door Wessel Been slim doorgetikt op Splinter, die twee man in de luren legt en fraai scoort. Het is 2-0, net als in Assen, toen Splinter beide doelpunten maakte. Hierna stuit Segün Owobowale, koud in het veld, op de ACV-keeper na een gesmoorde knal van invaller Matthijs Jesse, die het laatste kwartier weer voor het nodige gevaar zorgt. AFC countert er nog op los en in de 93e minuut tikt Tim Linthorst een voorzet van Wessel Been van dichtbij in het net. 3-0 en niet veel later fluit de goed leidende scheidsrechter Sturm deze sportieve en aantrekkelijke wedstrijd de geschiedenis in.

Ons aller eerste is weer op het winnende pad en bevestigde vanmiddag de vorm tegen een uitstekend spelend ACV, die helaas pas in 2024 echt gestalte kreeg. Door het verlies van GVVV tegen Spakenburg is de vijfde plaats in de laatste twee wedstrijden (HHC Hardenberg uit, FC Lisse thuis) voor AFC nog in zicht. Later op de dag verliest De Treffers van Noordwijk en zijn De Blauwen kampioen. Onze felicitaties gaan naar Spakenburg, dat dit seizoen zeer sterk voor de dag kwam. Toch mooi dat we eerder dit seizoen op de Westmaat nog met 0-2 van de kampioenen hebben gewonnen.

MvdW

 Opstelling AFC: Daniël Nolet, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst,© Guus van Weerdenburg, Cody Claver (75’ Matthijs Jesse), Julian van der Greft (91’ Segün Owobowale), Noa Benninga (37’ Sven Ederveen), Splinter de Mooij, Marciano Mengerink (75’ Wessel Been) en Soufiane Hetli (91’Djuric Ascencion).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met een tevreden trainer/coach Benno Nihom klik hier

Voor het interview met keeper Daniel Nolet, die ditmaal voor Gijs van Zetten speelde, klik hier

Voor foto’s klik hier