AFC - Achilles'29 met voorbeschouwing

Openingswedstrijd tussen AFC en Achilles’29 een kraker

Zaterdag aanstaande begint de competitie met een thuiswedstrijd tegen Achilles’29, dat inmiddels tot zaterdagclub is gebombardeerd.  De eerste van in totaal 34 duels in de Tweede Divisie, het hoogste amateurniveau. Met een mooi samenstel van amateurverenigingen, waaronder de promovendi uit de Derde Divisie IJsselmeervogels, De Dijk,  Rijnsburgse Boys en FC Lisse, het belofteteam van Jong Sparta én het uit de eerste divisie gedegradeerde Achilles’29. 

Al met al een loodzware afdeling, waar de gedegradeerde Groesbekers hun draai moeten zien te vinden. Dit na vier uitdagende jaren in de Eerste Divisie die sportief niet erg succesvol zijn verlopen. In seizoen 2013-2014 werd Achilles’29 laatste in de Jupiler League, in 2014-2015 18e , wél voor Fortuna Sittard en RKC Waalwijk, in 2015 16e, vóór Fortuna Sittard, RKC Waalwijk, FC Den Bosch en FC Oss en vorig seizoen laatste, met degradatie als gevolg. Achilles’29 mocht in het seizoen 2016-2017 in de Derde Divisie ook mee doen met een belofteteam. Jong Achilles’29 werd 18e en laatste.

Hoe verging het AFC in de afgelopen vier jaar? In het seizoen 2013-2014 werden The Reds kampioen in de Zondag Topklasse voor UNA en VVSB, in seizoen 2014-2015 tiende, in het laatste seizoen van de Topklasse werd AFC zesde en plaatste zich daarmee voor de Tweede Divisie, waarin het vorig jaar na een zeer goede eerste competitiehelft en een duikeling na de winterstop een elfde plaats werd behaald. AFC handhaafde zich met naar verhouding beperkte middelen knap op het hoogste amateurniveau en ontmoet daar nu weer Achilles’29, waartegen in de periode 2010-2013 drie seizoenen in de Topklasse werd gespeeld.  

De zwartwitten waren in die tijd moeilijk te kloppen getuige de kampioenschappen in Zondag Topklasse (2012, 2013) en het Algeheel kampioenschap (2012). De ambities waren groot en men ging dan ook in 2013, anders dan Katwijk, graag in op het verzoek van de KNVB toe te treden tot het betaalde voetbal. Toch heeft AFC in deze periode thuis twee van de drie thuiswedstrijden van Achilles’29 gewonnen. Op 19 september 2010 werd het op sportpark Goed Genoeg 3-2. Voor The Reds scoorden toen Magid Jansen (2x) en Sjoerd Jens. Op 16 september 2012 werd het 2-0 voor AFC. Bas Ent en Enrico Patrick vonden toen het net. Op 4 maart 2012 klopte de ploeg van de toenmalige  én huidige trainer Eric Meijers AFC met 0-4. De wedstrijden in Groesbeek, op thuisbasis De Heikant, eindigden alle drie in het voordeel van Achilles’29 (2-0, 2-1, 2-0).

Nu dus na vier seizoenen weer een ontmoeting tussen AFC en Achilles’29. Een kraker van een wedstrijd aan het begin van de competitie. Hoe moeten we de kansen inschatten? Het is geen eenvoudige opgave. Beide selecties zijn behoorlijk gewijzigd ten opzichte van het vorig seizoen. Bij AFC vertrokken een groot aantal spelers, waaronder Edip Biberoglu naar OFC en Pieter Koopman naar VVSB. Maar liefst vier spelers vroegen overschrijving aan naar stadgenoot Swift dat in de Hoofdklasse speelt. Verder versterken Daan Sutorius en Danny Goedkoop dit seizoen het eerste zaterdagteam van AFC dat dit seizoen ook in de Hoofdklasse uitkomt. De keepers László Sándor en Tamba dos Santos gaan over naar Ter Leede en ZSGOWMS. Hier tegenover staat de komst van o.a. de spits Eelke de Graaf van ODIN’59, de middenvelders Milan Hoek (Quick Boys) en Ilias Zaimi (JVC Cuijk), de verdedigers Derre Kwee (HHC Hardenberg) en Rob Rietveld (Hercules) en de keepers Joey Potveer (Zwaluwen ’30), Tarek Karbouti, de nationale doelman van Syrië en Ritchey Speelman (eigen kweek). AFC begroette ook spits Malcolm Esajas, die al eerder het AFC-shirt droeg. Met zijn doortastende spel dwong hij toen een contract af bij MVV. Na Maastricht, FC Den Haag en RKC Waalwijk nu weer terug op het oude nest. We wensen Malcolm en alle andere nieuwe spelers veel succes toe. En op de valreep kwam Thomas van den Houten (Telstar) als linksachter naar AFC.

Bij de zwart-witten is er zo mogelijk nog meer beweging in de selectie en dat zal ongetwijfeld ook te maken hebben met de degradatie naar de Tweede Divisie. Heel wat spelers hebben het 19.000 inwoners tellende Groesbeek – dat overigens wel zes (!) voetbalverenigingen telt, waaronder de trotse nummer één van het zondagvoetbal De Treffers – verlaten.  Zo is Berry Beyer vertrokken naar Spakenburg, Kenny Elders en Jop van Steen naar FC Lienden, Coen Gortenmaker en Rick Hemmink naar HHC Hardenberg.
Nieuw spelers zijn o.a. Shuremy Felomina  en Mehdi Naqqadi, afkomstig van KFC Houtvenne (B),  Marijn de Kler van Heracles., Patrick Fini (Jong NEC), Gioney Capello (FC Abcoude), Niels Wouters (Jong Willem II) en Guyon Phlips (Telstar).

Al met al liggen er met deze grote in- en uitstroom bij de selecties van AFC en Achilles’29 heel wat vragen, maat ook mogelijkheden op het bordje van de trainers Ton du Chatinier en Erik Meijers.
Zaterdag aanstaande vanaf 15:30 uur kunnen we zien of deze ervaren rotten er al in geslaagd zijn een winnend team op de been te brengen. Heel veel plezier!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door ACIBADEM International Medical Center
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Roemer Peters