AFC - Achilles'29 met (video)verslag en foto's

AFC verliest van zichzelf tegen matig Achilles’29

De openingswedstrijd van het seizoen op Sportpark Goed Genoeg is voor AFC op een drama uitgedraaid. Geheel tegen de verhouding in ging Achilles’29 er in de slotminuten met een 0-3 overwinning vandoor. Een beter spelend AFC liet vooral in de eerste helft een groot aantal kansen onbenut en deed zich daarmee flink te kort.

Vandaag begint de competitie met een wedstrijd tegen het uit de Jupiler League gedegradeerde Achilles’29. Op zaterdag, omdat de Achilles’29 inmiddels als zaterdagclub staat geregistreerd. Je verbaast je haast nergens meer over. Voor de zwart-witten is het na vier seizoenen Jupiler League een bijzondere wedstrijd in de Tweede Divisie. Alles is er in Groesbeek op gericht om dit seizoen weer te promoveren, maar de concurrentie met o.a. Kozakken Boys, Katwijk, Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels, De Dijk en FC Lienden is stevig. Kijkend naar de opstelling zijn er ten opzichte van vorig seizoen veel nieuwe gezichten. Shuremy Felomina (afkomstig van het Belgische KFC  Houtvenne), Marijn de Kler (Heracles), Niels Wouters (Willem II) starten in basis. Zo ook keeper Timo Plattel die vorig seizoen bij Jong Twente onder de lat stond. Plattel is op het allerlaatste moment (16 augustus) aangetrokken. De van Telstar afkomstige Guyon Philips begint op de bank. De selectie van AFC is ook danig veranderd ten opzichte van vorig seizoen. In de basis treffen we vijf nieuwe spelers. Keeper Joey Potveer (Zwaluwen’ 30), Derre Kwee (HHC Hardenberg), Thomas van den Houten (Telstar), Ilias Zaimi (JVC Cuyk) en spits Eelke de Graaf (Odin’59). Milan Hoek (Quick Boys) begint op bank. Net als de op oude nest teruggekeerde Malcolm Esajas. In de basis missen we een aantal namen: keeper Patrick Zonneveld is net met succes aan zijn knie geopereerd, Marien Willemsen is ook geblesseerd. De belangrijke aanvallers Melvin Grootfaam, Koen Bosma en Matthijs Jesse beginnen op de bank, welke club kan zich dat veroorloven?

Om precies half vier fluit scheidsrechter Bijl voor het eerst en wordt de bal in eerste instantie een beetje rond gespeeld op de mooie maar wel wat stroeve grasmat. Het is bloedheet en de spelers zoeken even naar het goede ritme. De eerste grote kans is na negen minuten voor Jonathan Richard die van dichtbij een mooie voorzet net naast kopt.  AFC is langzamerhand de baas op het veld en dat resulteert in heel wat kansen. Vaak ligt een voorzet van Derre aan de basis, maar Tom van den Brink, Johan Kulhan en Eelke schieten te kort in de afronding. Een flinke overtreding op Tom in strafschopgebied wordt niet bestraft met een penalty. De allermooiste kans is er voor Eelke in de 33e minuut, maar van heel dichtbij kopt hij de bal recht in de armen van Plattel. In de 43e minuut kopt onze nieuwe spits, die kan terugzien op een behoorlijk debuut, uit een veel moeilijkere positie de bal op de paal. Het is een beetje om gek van te worden. Achilles’29 is in de eerste helft nogal passief en mag echt van geluk spreken dat het niet al met 3-0 achterstaat bij rust. Anderzijds zijn de zwart-witten ook twee keer dicht bij een doelpunt, ondanks al het storend werk van Mark van den Boogaart op het middenveld. Een knal van veraf van Boy van Beek belandt op de paal en na een missertje van captain Magid Jansen schiet de Niels Wouters de bal over de lat. Het blijft al met al 0-0 na 45 minuten, er is nog niets gewonnen, maar ook niets verloren.

In de tweede helft komt Achilles’29 iets beter uit de startblokken. Maar de defensie van AFC staat goed. Onze backs Derre Kwee en Thomas van den Houten kennen een uitstekend  competitiedebuut. In de 54e minuut is er een kleine waarschuwing als Niek Versteegen onze verdediging te slim af is, maar met zijn rollertje heeft onze keeper Joey Potveer geen enkele moeite. Eén minuut later heeft de doorgebroken Johan Kulhan de kans AFC op voorsprong te zetten. Maar in plaats van te schieten besluit hij vijf meter van het doel af te spelen op Tom van den Brink. Het balletje breed kan nog onderschept worden, weg 100% kans. AFC is nu weer de bovenliggende partij en zet het veldoverwicht om in een groot aantal corners. Maar Plattel blijft, soms niet helemaal zonder geluk, geweldig overeind. Onze spitsten zijn gretig, soms te en worden vaak afgevlagd voor buitenspel. In de 69e minuut is dat weer het geval. De vrije trap wordt snel, op een totaal verkeerde plek genomen, 20 meter te veel naar voren. De verder goed leidende scheidsrechter laat het begaan en de AFC-defensie is hierdoor niet op orde. De voorzet van rechts wordt nog weggekopt door Magid, maar wel voor de voeten van Versteegen die van dichtbij vernietigend uithaalt. 0-1, totaal tegen de verhoudingen in, maar dat kan gebeuren als je zoveel kansen laat liggen. Gelukkig er is nog ruim 20 minuten te gaan, nog steeds is niets is verloren.

Na Milan Hoek, die eerder in het veld kwam voor Johan, brengt Ton du Chatinier nu ook Matthijs Jesse voor Sam Nijpels. In de 85e minuut wordt Ilias Zaimi vervangen door Malcolm Esajas. De druk is inmiddels maximaal op het doel van Plattel, maar deze 1.90 lange keeper, die nog maar net gearriveerd is in Groesbeek, weet van geen wijken. En als de bal er dan eindelijk invliegt gaat de vlag van de assistent-scheidsrechter weer omhoog wegens buitenspel.
In de extra tijd is het niet AFC, maar Achilles’29 dat nog twee keer toeslaat via Guyom Philips en Niek Versteegen uit de counter. In beide gevallen ziet onze defensie er niet goed uit. Als scheidsrechter Bijl voor het laatst fluit staat er 0-3 op het scorebord, een ongelofelijke uitslag. Ook 0-1 zou beslist onverdiend zijn geweest, maar dit is wel heel erg zuur. Maar er is weinig tijd om te treuren, want de komende weken wachten de zware uitwedstrijden tegen Kozakken Boys en Rijnsburgse Boys. Hopelijk weten onze jongens dan het goede spel van vandaag vast te houden, maar hopelijk ook veel scherper te zijn in de aanval, want dat is beslist nodig om op dit niveau potten te breken

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Derre Kwee, Sam Nijpels (76’ Matthijs Jesse), © Magid Jansen, Thomas van den Houten, Jonathan Richard, Mark van den Boogaart, Johan Kulhan (66’ Milan Hoek), Ilias Zaimi (85’ Malclom Esajas), Eelke de Graaf, Tom van den Brink. 

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Zeer korte samenvatting van AFC – Achilles'29 klik hier