AFC 1: een terugblik

2023-2024: AFC EINDIGT IN SUBTOP NA STERK SLOT

TEAMFOTO AFC 21 AUG 23 scaled
TEAMFOTO 2023-2024

Subtopper AFC

Het seizoen 2023-2024 zit erop en we kunnen de balans opmaken met betrekking tot ons aller eerste waarover trainer/coach Benno Nihom voor het tweede achtereenvolgende jaar met verve de technische scepter zwaaide. Een zware taak met een grote selectie en een 11-koppig begeleidingsteam.
Werd in seizoen 2022-2023 het kampioenschap op een haar na gemist, het afgelopen seizoen verliep iets minder voorspoedig. Op de helft van de competitie stond AFC weliswaar op een veilige tiende plaats, ver voor de hekkensluiters FC Lisse, Kozakken Boys en Excelsior Maassluis, maar ook al 19 punten achter koploper Spakenburg.
In de tweede competitiehelft ging het al maar beter en eindigden The Reds op een fraaie derde plaats, niet ver achter Spakenburg en De Treffers, de smaakmakers van het afgelopen seizoen. Per saldo leverde het voor AFC een vijfde plaats op en daar kunnen we in zo’n sterk deelnemersveld trots op zijn.
Dat geldt a fortiori voor de plek in de ‘over all’ stand van de Tweede Divisie, gestart in het seizoen 2016-2017 met de fine fleur van het zaterdag- en zondagvoetbal. AFC prijkt in de ‘Stand aller tijden’ op een fantastische tweede plaats, na Katwijk, maar voor de nummers drie t/m vijf HHC Hardenberg, De Treffers en Koninklijke HFC. Spakenburg staat tiende en IJsselmeervogels twaalfde. Het is de Rooien ondanks alle aanwinsten niet gelukt om direct terug te keren naar de Tweede Divisie en zullen dus verder wegzakken op deze lijst. Gelet op het trackrecord van IJsselmeervogels in het zaterdagvoetbal is dit bijna niet te geloven. Kozakken Boys, nu nog op een zesde plaats, treft het zelfde lot als de Rooien na de uitschakeling in de P/D-competitie. Opvallend dat de komst van ‘onze’ Raily tijdens de winterstop de rood-witten niet heeft kunnen behoeden voor degradatie.

Prima de luxe

Zoomen we in op de resultaten van onze hoofdmacht dan springen een aantal wedstrijden er dit seizoen uit. Bijzonder waren de uitoverwinningen op kampioen Spakenburg (0-2), op nummer drie Quick Boys (2-5) en eindelijk op Kon. HFC (0-2). Opvallend waren ook de grote uitzeges op Jong Almere City (1-5) en Kozakken Boys (0-5). Natuurlijk waren er ook teleurstellingen. Zo werden we in Groesbeek door De Treffers afgedroogd (5-1). Op Sportpark Goed Genoeg werd vier keer verloren van Spakenburg (1-3), Quick Boys (0-3), HFC (0-2) en Noordwijk (1-3). Maar er werd ook negen keer thuis gewonnen. De grootste zege konden we begroeten op de laatste competitiedag. FC Lisse werd met 4-0 verslagen, dubbelzuur voor de geel-blauwen want daarmee was degradatie naar de Derde Divisie een feit. AFC kwam buitenshuis meestal goed voor de dag en scoorde net zoveel punten als in Amsterdam. Van geen enkele club werd twee keer verloren, omgekeerd waren onze jongens Jong Almere City, ACV, Kozakken Boys en FC Lisse twee keer de baas. En er waren negen clean sheets voor onze keepers Gijs van Zetten (8) en Daniël Nolet (1). Prima de luxe!

Grote selectie 

AFC had in het seizoen 2023-2024 een grote selectie met  27 spelers. Dit wel met de aantekening dat Joël Tillema (foto) nog kampte met een zware blessure, waardoor hij voorlopig niet zou kunnen voetballen. Ook Marciano Mengerink, bij TEC helaas zwaar geblesseerd geraakt, moest na zijn overstap naar AFC nog maanden revalideren. Goed nieuws was dit seizoen de doorstroming van jonge spelers. Gladwin Curiel, Sven Ederveen, Milan Eliaser, Soufiane Hetli, Julian van der Greft en Mitch van Kempen braken via de O 21 en Zaterdag 1 door, later werd ook de 21-jarige Wessel Been toegevoegd. De selectie telde ook twee nieuwe keepers, Daniël Nolet en Marijn Dijkstra, die de concurrentie aangingen met Gijs van Zetten. En verder keerde Nigel Hasselbaink na een profcarrière in binnen- en buitenland terug bij AFC waar hij 22 jaar geleden zijn voetbalcarrière gestart is in de jeugd. Van de 27 spelers kwamen alleen Joël Tillema (zie foto), door een zware blessure, en keeper Marijn Dijkstra dit seizoen niet aan competitievoetbal toe. Cody Claver speelde daarentegen alle 34 wedstrijden, gevolgd door Dalian Maatsen met 32 wedstrijden. Nog opvallender was het feit dat nieuwkomer Julian van der Greft maar liefst 31 keer zijn opwachting maakte.

Stijgende lijn na winterstop

Met een mooie selectie van jong en wat ouder startte AFC onder leiding van captain Milan Hoek de competitie uitstekend. Tien punten uit vier wedstrijden betekende een positie in de top van de Tweede Divisie. Vooral de 0-2 zege op Spakenburg maakte indruk. Maar de volgende vier wedstrijden leverden maar drie punten op. De forse nederlagen tegen Quick Boys (0-3), GVVV (3-0) en De Treffers (5-1) kwamen hard aan. Hierna was het lek bepaald nog niet boven. Voor de winterstop werden nog maar dertien punten toegevoegd uit elf wedstrijden. In de tweede competitiehelft begon het steeds beter te lopen en sprong ons aller eerste van de tiende naar de vijfde plaats met uitstekende doelcijfers. Wat betreft het aantal doelpunten voor (63) deden alleen Spakenburg, De Treffers en Quick Boys het tenslotte beter, wat betreft het aantal tegentreffers (47) alleen Spakenburg en De Treffers. AFC speelde per saldo te veel gelijk (negen keer) om boven Quick Boys en Katwijk op de derde plaats te eindigen.

MVP Splinter de Mooij

In het seizoen 2023-2024 werd Splinter de Mooij (zie foto) topscorer van AFC met 12 goals, gevolgd door Soufiane Hetli met 10 goals. Oussama Siali maakte er 8, Wessel Been 6, Raily Ignacio, Marciano Mengerink en Noa Benninga ieder 4.  Oussama scoorde in het openingsduel tegen Jong Almere City maar liefst alle vier de doelpunten. Wessel Been had de minste tijd nodig om te scoren (speelminuten gedeeld door het aantal wedstrijden), Oussama was in dit opzicht een goede tweede. De top vier wat betreft het aantal assists zag er als volgt uit: 1. Melvin Platje (6), 2. Splinter de Mooij (5), 3 en 4 Darren Maatsen (4) en Wessel Been (4). Tellen we de doelpunten en assists bij elkaar op dan hebben we een duidelijk MVP-toptrio: 1. Splinter de Mooij (17), 2. Soufiane Hetli (12) en 3. Wessel Been (10).

AFC stunt met Wessel Been in de beker

Onze jongens beleefden in het afgelopen seizoen een mooi bekeravontuur dat net niet reikte tot de kwartfinale. Op 1 november 2023 was in de eerste ronde Eredivisionist PEC Zwolle te gast op Goed Genoeg. Het werd de wedstrijd van Wessel Been die in de 86e zijn debuut maakte in AFC 1 en direct uit een corner de winnende goal binnenkopte. Een sprookje dat breed werd uitgemeten op de Televisie en in de schrijvende pers. In de tweede ronde stond het uitduel tegen RKAV Volendam op het programma. Een pittige tegenstander die inmiddels gepromoveerd is naar de Tweede Divisie. In het KRAS-stadion won AFC met 0-1 door een fraai doelpunt van Wessel Been in de tweede helft. In de achtste finale ging de reis naar het Gelredome, thuishaven van het financieel en sportief geplaagde Vitesse. Als er ooit een kans was van Vitesse te winnen was het wel op 18 januari 2024. Toch was daar in de eerste helft weinig zicht op en scoorde Davy Pröpper voor de Arnhemmers. Na rust waren onze jongens het gevaarlijkst, maar konden enkele 100% kansen niet benut worden, zelfs niet door Wessel! Anders dan Hercules, dat Ajax op historische wijze uit de beker knikkerde, bleef een bekerstunt in Arnhem en een plaats in de kwartfinale uit voor AFC.

Vertrek

Sprekend over het volgend seizoen: op de transfermarkt is het (ook) voor de spelers in de Tweede Divisie een drukte van belang. Verschillende spelers gaan naar het betaalde voetbal, vertrekken naar de grote zaterdagclubs Spakenburg, Katwijk en Quick Boys, gaan op een lager niveau spelen of hangen hun voetbalschoenen aan de wilgen. Bij AFC is dat zeker niet anders. Negen spelers die in 2023-2024 voor AFC aan de start stonden gaan onze club verlaten. Raily Ignacio (foto)  en Darren Maatsen (foto) vertrokken al in de winterstop naar resp. Kozakken Boys en Excelsior Maassluis. Het vertrek van onze superspits roept veel mooie herinneringen op. Zes jaar geleden maakte Raily tussentijds de overstap van Kozakken Boys en kon AFC door zijn grote inbreng degradatie ontlopen. In totaal scoorde hij in de afgelopen jaren 99 goals in 160 wedstrijden voor The Reds en was als enige speler twee keer topscorer van de Tweede Divisie, in 2018/2019 met 27 doelpunten en in 2019 (samen met Danny van den Meiracker) met 17 goals. Een fantastische speler dus, waaraan onze club veel heeft te danken. Aardig te vermelden dat ‘onze’ Marciano Mengerink in seizoen 2017/2018 voor Katwijk 28 doelpunten maakte, een record voor de Tweede Divisie. Darren Maatsen kwam in de zomer van 2022 over van Quick Boys. Hij speelde, geplaagd door veel blessure- leed, slechts 18 wedstrijden voor AFC. De tweede competitiehelft van dit seizoen was Darren actief bij Excelsior Maassluis, de club waar hij in de jeugd al speelde.

Dalian Maatsen, de jongere broer van Darren, gaat ook vertrekken. Wie had dat gedacht? Sinds zijn komst in de winterstop van het seizoen 2018/2019 van het Deense Vendsyssel FF was hij een vaste waarde in onze defensie. Speelde 140 wedstrijden in het AFC-shirt en hoe! Sierlijk en snel behoorde hij vaak tot de besten. Nu naar concurrent Katwijk, een opvallende stap. Oussama Sialli vertrekt naar DVS’33 Ermelo. Hij speelde sinds 2019 bij AFC, na een overstap van FC Lisse. In 58 wedstrijden scoorde hi 13 keer. Hoogtepunt waren de vier goals van Oussama tegen Jong Almere City in de openingswedstrijd van dit seizoen. Segun Owobowale speelt komend seizoen bij VVSB. Was voor zijn overgang naar AFC in 2021 bij vv Noordwijk actief. Segun, technisch begaafd, speelde 58 wedstrijden voor The Reds op verschillende posities. Na de Onder 21 en Zaterdag 1 sloot Gladwin Curiel in 2022 aan bij de A-selectie en was in 24 wedstrijden actief voor AFC 1. Volgend seizoen komt de oersterke rechtsback uit voor Kozakken Boys. Ook Mitch van Kempen gaat AFC verlaten. In 2022 begonnen in de O 21 maakte de vleugelverdediger zijn debuut in het eerste op 1 oktober 2023 en speelde dit seizoen 26 wedstrijden. Ondanks dit succesvolle debuut vertrekt hij deze zomer naar Rijnsburgse Boys. Soufiane Hetli vertrekt deze zomer naar Telstar. Zijn stap naar het betaalde voetbal heeft alles te maken met zijn prestaties in de tweede helft van het afgelopen seizoen. De snelle spits maakte tien goals en was voor iedere defensie een gevaar. Na zijn doorbraak in 2022 via de O 21 en Zaterdag 1 richting eerste elftal nu dus al snel actief in het betaalde voetbal. Succes Soufiane! Nigel Hasselbaink streek afgelopen zomer neer bij zijn oude club AFC na een veelomvattende en succesvolle profcarrière. Zijn rentree blijft beperkt tot één seizoen, waarin hij twaalf wedstrijden speelde.

Op naar het volgende seizoen


Het nieuwe seizoen staat alweer bijna voor de deur. De Technische Commissie maakt ongetwijfeld overuren om de A-selectie waar nodig aan te vullen. Inmiddels is de eerste nieuwe speler bekend. Het gaat om Milan Klopper, de MVP van ADO’20, die in het afgelopen seizoen nog scoorde tegen AFC. Ongetwijfeld zullen er nog meer nieuwe spelers volgen. Daarover later. Nu eerst maar even een paar weken op vakantie na een mooi seizoen waarin ons aller eerste op het hoogste amateurniveau prima voor de dag kwam. Chapeau!

MvdW